Tacheles met Aviel – Soms hebben zelfs onze vijanden gelijk

Tacheles, ik spreek open en eerlijk mijn mening uit. In klare taal en zonder omhaal van woorden kom ik tot de kern van de zaak. Soms hebben onze vijanden meer gezond verstand dan wij.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Iran, Tacheles met Aviel
Uitzicht op de grensovergang Quneitra tussen Israël en Syrië in de Golan Hoogvlakte. Foto: Doron Horowitz / Flash90

Om te begrijpen waarom onze vijanden sommige dingen beter begrijpen dan wij, moet men de Arabische pers op de voet volgen, vooral de sleutelfiguren rond Israëls vijanden. Op de Iraanse “Jeruzalemdag” sprak Hezbollah-chef Hassan Nasrallah de natie, maar ook Israël, toe vanuit zijn schuilplaats in de bunker. Israël heeft wellicht door de politieke en strategische ontwikkelingen in de regio heen geslapen.

“De terugtrekking van de Amerikaanse macht in het Midden-Oosten is de basis voor alles wat er dezer dagen in de regio gebeurt. De vlucht van de Amerikanen uit Afghanistan na 20 jaar, na het investeren van enorme middelen, leidde tot een verandering van perceptie in de regio,” onderstreepte Nasrallah. “Als gevolg daarvan hebben de volkeren van de regio en hun bondgenoten zich gerealiseerd dat de VS handelen volgens hun belangen en dat niemand op Washington kan vertrouwen. De volkeren van de regio hebben ingezien dat de oplossing in de regio zelf ligt. Daarom zijn de betrekkingen tussen de volkeren warmer geworden.” Hij heeft volkomen gelijk en daarom hebben we een probleem!

Hezbollah-leider Nasrallah verkoopt zichzelf als de “redder van de Palestijnen”.

Dit doet me denken aan het besluit van de Druzen in de Golanhoogte. Zij leven sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 onder Israëlische heerschappij. Toen Israël in 1979 het vredesverdrag met Egypte sloot, begrepen de Druzen in de Golanhoogten dat ook zij op een dag voor een vredesverdrag aan Syrië zouden kunnen worden uitgewisseld. Dit vormde hun inzicht dat Israël geen loyale bondgenoot is en daarom besloten zij trouw te blijven aan de Syrische regering. Daarom zijn de Druzen die op de Golanhoogte wonen, bijna 25.000 in getal, overgestapt op een anti-Israëlisch standpunt. Mochten de Golanhoogten ooit aan Syrië worden overgedragen, dan hebben zij niets te vrezen van hun pro-Israëlische houding. De latere annexatie van de Golanhoogte door Israël in 1981 veranderde evenmin iets onder de Druzen. De terugtrekking van Israël uit het Egyptische Sinaï-schiereiland liet een diepe indruk achter op de Druzen. En dit punt werd ook door Nasrallah in zijn toespraak naar voren gebracht toen hij benadrukte dat de terugtrekking van de Amerikaanse macht uit de regio een dramatisch effect had op Israël.

Dit verklaart ook de afkoeling van de betrekkingen tussen Israël en Saudi-Arabië. De betrekkingen tussen Hamas en de Saoedi’s worden daarentegen warmer. Zo is gisteren een topdelegatie van Hamas-leiders aangekomen in het Saudische koninkrijk in een poging de betrekkingen tussen beide partijen te herstellen. De laatste topdelegatie van Hamas bezocht Riyadh in 2015, sindsdien zijn de betrekkingen verbroken en zette Saoedi-Arabië tientallen Hamas-terroristen gevangen. Nu moeten alle Hamas-gevangenen worden vrijgelaten.

In deze leemte zijn de betrekkingen tussen Jeruzalem en Riyad de afgelopen zeven jaar opgewarmd, met de hoop dat ook tussen Jeruzalem en Riyad als gevolg van de Abraham-akkoorden normalisatie tot stand zou komen. Ondertussen stond de Saoedische kroonprins toe dat de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al over Saoedi-Arabië vliegt. Daarnaast had Mohammed bin Salman in 2020 een ontmoeting met de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu en Mossad-chef Yossi Cohen in de Rode Zee-havenstad Neom. De ontmoeting vond plaats in aanwezigheid van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Alles wees op een nieuw tijdperk in onze regio.

Het Midden-Oosten leek op weg naar een nieuwe toekomst na de ondertekening van de Abraham-akkoorden.

Maar dan boem. Donald Trump verloor de Amerikaanse verkiezingen van Joe Biden. In Israël verloor Benjamin Netanyahu de verkiezingen. In Europa brak oorlog uit tussen Rusland en Oekraïne en dat duwde de wereldeconomie in paniek en onzekerheid. Iran profiteert van de verliezen van Rusland in de oorlog en voorziet de Russen van raketten en kamikaze-drones tegen Oekraïne. De nieuwe betrekkingen tussen Moskou en Teheran groeien onder auspiciën van de Chinezen. Ondertussen werd Benjamin Netanyahu in november 2022 herkozen en vormde hij een rechts-nationalistische coalitieregering die iedereen een doorn in het oog is. Vooral voor hen die het niet eens zijn met de wettelijke hervormingen en daarom wekelijks protesteren.

Dit groeit uit tot een diepe kloof binnen de Israëlische samenleving en maakt de Arabische landen rond Israël op hun hoede, vooral het Ayatollah-regime in Teheran. Iran maakt gebruik van het moment en verenigt sjiieten en soennieten in het Midden-Oosten en vormt zo een nieuw blok tegen Israël. De islamitische vastenmaand Ramadan en de rellen in de Al-Aksa Moskee zijn altijd een perfect moment om islamitische naties te verenigen tegen de “Zionisten”. Volgens buitenlandse bronnen zoals Wall Street Journal rekruteert Iran bondgenoten in het Midden-Oosten voor een aanval op Israël.

Is het Israëlische leger voorbereid op een confrontatie?

“De wereldorde verandert ten gunste van de as van verzet en tegen de zionisten,” benadrukte de Iraanse president Ebrahim Raisi in verschillende gesprekken met moslimleiders. “We moeten een front bouwen tegen Israël voor de bevrijding van Palestina.” In de schaduw van de Palestijnse rellen op het Joodse Tempelplein had Raisi met de leiders van Syrië, Algerije en Turkmenistan gesproken over de noodzaak om islamitische eenheid tegen Israël op te bouwen. Nu bindt ook het Saoedische koninkrijk zich aan het Iraanse initiatief, waardoor het gevaar voor Israël dramatisch toeneemt. Buitenlandse bronnen vertellen ons dat zelfs de Saoedische kroonprins beseft dat Riyad niet echt op Jeruzalem kan vertrouwen. Vooral niet onder een regering zoals nu. Bovendien heeft Israëls regeringsleider Netanyahu het nucleaire programma van Iran niet uitgeschakeld, zoals soennitische regeringen al jaren wensen.

Sinds de regeringswisseling zo’n vijf maanden geleden is de boel alleen maar vastgelopen. Alles in het land draait om protesten: wettelijke hervormingen ja of nee. In hoeverre mag een nationaal-rechtse coalitie regeren in het land en in hoeverre is Israëls links-liberale rechtssysteem een gevaar voor de Joodse staat Israël. De angst voor onszelf, heeft de angst voor onze vijanden weggenomen. Terwijl wij in het land vechten tussen linkse en rechtse Israëli’s, tussen religieuze en seculiere Joden, verenigen soennieten en sjiieten zich tegen Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox