LedenNetanyahu’s ambitieuze doel: vol inzetten op vrede met Saoedi-Arabië

Maar Israëlische deskundigen zijn er niet zeker van of Netanyahu daadwerkelijk vrede kan sluiten met de Saoedi’s zonder grote concessies te doen aan de Palestijnen.

Door Tamir Morag | | Onderwerpen: Saoedi-Arabië, Benjamin Netanyahu
Kan Netanyahu daadwerkelijk vrede bereiken met Saoedi-Arabië? En, nog belangrijker, kan hij dat doen zonder toe te geven aan de Palestijnse eisen? Foto: Hillel Maeir/TPS

Premier Benjamin Netanyahu heeft zichzelf een ambitieus diplomatiek doel gesteld voor zijn nieuwe ambtstermijn: de ondertekening van een vredesakkoord met Saoedi-Arabië. Achter de schermen wint het initiatief aan kracht en kan het het Midden-Oosten ingrijpend veranderen.

Israël en Saoedi-Arabië hebben verschillende gemeenschappelijke belangen, maar één daarvan weegt zwaarder dan alle andere: de dreiging die uitgaat van Iran, met name van zijn nucleaire programma.

Saoedi-Arabië en Iran zijn beide theocratieën van moslims, maar de Saoedi’s zijn soennieten, terwijl de Iraniërs sjiieten zijn. Iran roept niet alleen openlijk op tot de vernietiging van Israël, maar wil ook zijn sjiitische revolutie “exporteren” naar alle moslimlanden – inclusief Saoedi-Arabië, de geboorteplaats van de islam en de plaats van Mekka, de heiligste plaats van de islam.

De Iraanse proxy-militie in Jemen, de Houthi’s, heeft talrijke dodelijke raket- en drone-aanvallen op Saudi-Arabië uitgevoerd, met enorme schade tot gevolg.

Tegen deze achtergrond heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke heerser van het koninkrijk, belangstelling getoond voor het versterken van de banden met Israël. De 37-jarige kroonprins, vaak aangeduid...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie