Israël volgt groeiende invloed van China met gemengde gevoelens

“Alles wijst erop dat China zijn betrokkenheid bij de economieën van de Perzische Golf strategisch zal verdiepen”, aldus een deskundige.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: China
De Chinese president Xi Jinping (R) ontvangt de Iraanse president Ebrahim Raisi (L) vóór hun besprekingen in de Grote Zaal van het Volk in Peking, China, op 14 februari 2023. Foto: EPA-EFE/XINHUA

Uren nadat China een verrassende deal tussen Iran en Saoedi-Arabië tot stand had gebracht, vroeg een verslaggever aan de Amerikaanse president Joe Biden wat hij vond van de hervatting van diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen, die zijn voortgekomen uit rivaliserende islamitische takken die eeuwenlang hebben gestreden om de voogdij over het geloof.

“Hoe beter de betrekkingen tussen Israël en zijn Arabische buren, hoe beter voor iedereen,” zei hij.

Critici maakten de onlogische opmerking van de president belachelijk, maar de verklaring van Biden roept vragen op over de impact die de overeenkomst – en vooral de betrokkenheid van China als bemiddelaar – zou kunnen hebben op de post-Abraham betrekkingen van Jeruzalem met zijn Arabische buren.

“China werkt niet voor of tegen de belangen van Israël,” vertelde Howard Shatz, een senior econoom bij de Rand Corporation, aan JNS. “Dit is een goede deal in het belang van China en een moeilijke deal voor Israël.”

Minder spanning tussen Iran en zijn buren zou kunnen betekenen dat naburige Arabische staten zoals Saoedi-Arabië minder stimulans hebben om met Israël samen te werken. De Verenigde Arabische Emiraten blijven echter betrekkingen onderhouden met Iran, zelfs na de ondertekening van de Abraham-akkoorden, en het is onwaarschijnlijk dat de aanzienlijke meningsverschillen tussen Saoedi-Arabië en Iran op korte termijn zullen verdwijnen, aldus Shatz.

“De tijd zal het leren,” zegt hij.

China bevindt zich in een unieke positie om een overeenkomst als die tussen Iran en Saoedi-Arabië tot stand te brengen vanwege zijn nauwe banden met beide partijen, zeggen Midden-Oostendeskundigen.

“Alles wijst erop dat China zijn betrokkenheid bij de economieën van de Perzische Golf strategisch verdiept, en niet slechts sporadisch,” vertelde Behnam Ben Taleblu, senior fellow bij de Foundation for Defense of Democracies, aan JNS.

“Weinig landen zijn tegenwoordig in staat om de rivaliteit tussen Teheran en Riyad te beheersen, en het vermogen van Peking om dit koord te bewandelen berust grotendeels op het feit dat het de belangrijkste handelspartner is van Saoedi-Arabië en Iran, aangezien Peking voor zijn economie afhankelijk is van koolwaterstoffen uit de regio,” zei hij.

Shatz was het daarmee eens en zei: “Het belangrijkste aan deze ontwikkeling is dat China het akkoord heeft bemiddeld. De Verenigde Staten hadden niet als bemiddelaar kunnen optreden omdat zij geen betrekkingen met Iran onderhouden, maar China wel. Zowel Saoedi-Arabië als Iran zien China als een integraal onderdeel van hun toekomst.”

Shatz en Taleblu geloven dat de overeenkomst een teken is van vermindering van de spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië. Het valt volgens hen nog te bezien of de opkomst van China op het wereldtoneel als vredesmakelaar goed is voor de Joodse staat.

“Aanzien in eigen land verbeteren”

Meir Javedanfar, een docent aan de Reichman Universiteit in Herzliya die diplomatieke en veiligheidsstudies over Iran doceert, zei dat China een berekende zet had gedaan om zijn eigen belangen te bevorderen en de overeenkomst waarschijnlijk zou gebruiken als hefboom in de omgang met Moskou en Washington.

China’s president Xi Jinping verzekerde zich van een derde termijn, ongekend sinds Mao Zedong, vertelde Javedanfar aan JNS.

“Met deze overeenkomst hoopt Xi Jinping zijn aanzien in eigen land te verbeteren en zich te presenteren als een wereldspeler,” zei Javedanfar.

Hij wees erop dat de Chinese president momenteel een bezoek brengt aan de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese macht en invloed niet alleen in het Midden-Oosten en Rusland wil laten gelden – aangezien Rusland voor zijn olie- en gasexport afhankelijk is van Chinese afnemers – maar ook in de omgang met de VS.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox