Kabinet Israël wijst internationale erkenning Palestijnse staat af

“Israël verwerpt met alle kracht een internationaal dictaat over een permanente overeenkomst met de Palestijnen,” luidt de tekst.

Door Charles Bybelezer | | Onderwerpen: Palestijnen
Premier Benjamin Netanyahu zit een kabinetsvergadering voor in het militaire hoofdkwartier Kirya in Tel Aviv, 7 januari 2024. Foto: Kobi Gideon/GPO.

Het Israëlische kabinet heeft zondag een verklaring goedgekeurd waarin een eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat wordt afgewezen, na berichten dat de regering Biden een dergelijke stap overweegt.

“In het licht van recente verklaringen in de internationale gemeenschap over de poging om eenzijdig een Palestijnse staat op te leggen aan Israël, leg ik vandaag een verklaring over deze kwestie ter goedkeuring voor aan de regering. Ik ben er zeker van dat deze beslissing op brede instemming zal kunnen rekenen,” zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering.

Zijn kantoor publiceerde vervolgens de tekst van de verklaring:

  1. Israël verwerpt ten strengste internationale dictaten met betrekking tot een permanent akkoord met de Palestijnen. Een akkoord, als het er komt, zal alleen tot stand komen door directe onderhandelingen tussen de partijen en zonder voorwaarden vooraf.
  2. Israël zal zich blijven verzetten tegen de eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat. Een dergelijke erkenning na het bloedbad van 7 oktober zou een enorme en ongekende beloning zijn voor terrorisme en zou elke toekomstige vredesregeling in de weg staan.

Volgens Ynet coördineerde Netanyahu de verklaring met minister van Oorlog Benny Gantz en minister van Oorlog Gideon Sa’ar.

Sa’ar zei dat het vermeende Amerikaanse voorstel voor een “vast tijdschema” voor de oprichting van een Palestijnse staat “zou zijn als het offer van Tsjecho-Slowakije in 1938,” verwijzend naar het Akkoord van München en de pogingen van het Westen om Hitler te sussen voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Minister van Energie Eli Cohen, die tot vorige maand minister van Buitenlandse Zaken was, zei tegen Army Radio: “Als de prijs voor de verlenging [van de Abraham Akkoorden] een Palestijnse staat is, dan zal ik de vredesakkoorden opgeven”.

Hij verwees naar de akkoorden van 2020 waarover de regering Trump onderhandelde en die de betrekkingen tussen Israël en vier Arabische landen normaliseerden – de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan.

Op donderdag meldde de Washington Post dat de regering Biden zich voorbereidt om aan te dringen op een Palestijnse staat. Volgens het rapport “haasten” de VS en zijn Arabische partners zich om een plan op te stellen voor de oprichting van een Palestijnse staat. Deze zou in de komende weken kunnen worden aangekondigd als er een akkoord wordt bereikt over de vrijlating van de resterende 134 gijzelaars die worden vastgehouden door terroristen van Hamas in de Gazastrook. Dat dan in ruil voor een pauze van zes weken in de oorlog voor het begin van de Ramadan volgende maand.

In een toespraak tot de natie op zaterdagavond herhaalde Netanyahu zijn afwijzing van een dergelijke mogelijkheid en bestempelde het als een beloning voor terrorisme.

“Een overeenkomst kan alleen worden bereikt door directe onderhandelingen tussen de partijen en zonder voorwaarden vooraf. Onder mijn leiding zal Israël zich krachtig blijven verzetten tegen de eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat,” zei de premier.

“En wanneer zijn ze van plan om zo’n eenzijdige erkenning uit te voeren? Na het verschrikkelijke bloedbad van 7 oktober. Er kan geen grotere en ongekende prijs voor terrorisme zijn, die ook elk toekomstig vredesakkoord zal verhinderen,” voegde hij eraan toe.

Uren later gaf het kantoor van Netanyahu een verklaring vrij waarin een rapport van Israel Hayom “nepnieuws” werd genoemd waarin werd beweerd dat Netanyahu een “de facto” overeenkomst met Washington over de erkenning van een Palestijnse staat overwoog in ruil voor het normaliseren van de betrekkingen met Saoedi-Arabië.

Op zondag vertelde een senior bron in het kantoor van de premier aan JNS dat er geen waarheid zat in het Israel Hayom rapport.

Eerder deze maand meldde Reuters dat Riyad genoegen zou nemen met een verklaarde Israëlische toezegging voor de tweestatenoplossing om de betrekkingen met Jeruzalem te normaliseren als onderdeel van een veelomvattende overeenkomst die ook een defensiepact met de Verenigde Staten omvat.

Het rapport verwees naar drie niet nader genoemde bronnen en zei dat de Saoedi’s naar een overeenkomst streefden vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november en dat de oorlog van Israël tegen Hamas de diplomatieke inspanningen niet volledig had stopgezet.

Een paar dagen later maakte Riyad duidelijk dat het geen diplomatieke betrekkingen met Israël zou aanknopen zolang er geen Palestijnse staat was, er geen einde kwam aan de oorlog tegen Hamas en er geen volledige militaire terugtrekking uit de Gazastrook plaatsvond.

De Saoedi’s bevroren de door de VS gesteunde normalisatieonderhandelingen kort nadat het bloedbad van Hamas op 7 oktober de huidige oorlog ontketende.

Volgens de laatste “Peace Index” enquête van de Tel Aviv Universiteit was 66% van de Joodse respondenten tegen de oprichting van een “Palestijnse” staat naast Israël, terwijl 27% voor de oprichting van een “Palestina” was.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox