Obsessie Amerika voor tweestatenoplossing is “een illusie”

Het is “schokkend” dat een Amerikaanse regering zou aandringen op een Palestijnse staat onder normale omstandigheden, laat staan na 7 oktober, zei voormalig gezant Jason Greenblatt.

Door Israel Kasnett | | Onderwerpen: Palestijnen, VS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een telefoongesprek met Amerikaanse functionarissen, waaronder de president, over de strategie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tegen Hamas in de Oval Office op 11 oktober 2023. Foto: Adam Schultz/Witte Huis.

De vasthoudende focus van de regering Biden op het creëren van een Palestijnse staat is “vergezocht” en “illusoir”, volgens deskundigen die spraken met JNS.

Hun opmerkingen kwamen nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opriep tot een “concreet, tijdgebonden, onomkeerbaar pad naar een Palestijnse staat” tijdens zijn bezoek aan het Midden-Oosten vorige week.

Jason Greenblatt, voormalig gezant van het Witte Huis voor het Midden-Oosten en auteur van het veelgeprezen boek “In the Path of Abraham” over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de Abraham Akkoorden, zei dat Blinken’s obsessie met de tweestatenoplossing “erg gevaarlijk” was.

“Het is totaal ongepast om nu, na 7 oktober, over zulke dingen te praten,” legde hij uit. “Het is niet alleen tijdverspilling, het heeft ook absoluut geen zin.

Het was “schokkend dat een Amerikaanse regering hier onder normale omstandigheden op zou aandringen, laat staan na 7 oktober”, voegde hij eraan toe.

Jonathan Schanzer, vicevoorzitter voor onderzoek bij de Foundation for Defense of Democracies, bekritiseerde ook de obsessie van de internationale gemeenschap met de tweestatenoplossing en zei dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere Europeanen hadden gefaald in het analyseren van de situatie na 7 oktober.

Dit is “niet het moment om de Israëli’s te vragen pijnlijke offers te brengen,” vertelde hij aan JNS.

“Het Israëlische volk is hier op dit moment niet klaar voor, en het lijkt me echt absurd dat de Europeanen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk deze lijn volgen,” zei hij.

Volgens John Hannah, een Randi en Charles Wax Senior Fellow aan het Jewish Institute for National Security of America (JINSA) in Washington, is iedereen die pleit voor de erkenning of oprichting van een Palestijnse staat in de nabije toekomst “misleidend”.

“Het toont een gebrek aan begrip, niet alleen van de implicaties van 7 oktober voor Israël, maar ook van machtspolitiek, de Palestijnse situatie en, het allerbelangrijkste, de nationale belangen van de VS,” vertelde hij aan JNS.

Hannah zei dat de boodschap van de Israëlische president Isaac Herzog op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, in januari “in de oren zou moeten klinken van elke westerse liberaal.” Herzog had gezegd dat na 7 oktober “geen enkele Israëliër bij zijn volle verstand zou denken aan een Palestijnse staat”.

Volgens Hannah zou de oprichting van een Palestijnse staat op dat moment “in het hele Midden-Oosten en de islamitische wereld worden gezien als een grote overwinning voor de Iraanse as van verzet.”

Het bevorderen van een Palestijnse staat “zou dienen als de krachtigste vorm van bevestiging dat de Iraanse strategie van geweld, chaos en genocidaal terrorisme de enige manier is om de rechten van moslims te verdedigen,” zei hij.

“Het zou een groot geschenk zijn aan de ergste vijanden van Amerika en het Westen,” voegde hij eraan toe.

Blinken maakte Israëli’s nog  bozer tijdens een persconferentie in Tel Aviv op 7 februari, toen hij Israël beschuldigde van het ontmenselijken van Palestijnen. Hij zei dat Hamas op 7 oktober de Israëli’s had ontmenselijkt en dat de gijzelaars sindsdien elke dag waren ontmenselijkt, “maar dat mag geen vrijbrief zijn om anderen te ontmenselijken”.

Greenblatt zei dat hij tot deze opmerkingen zeer complimenteus was geweest over de regering Biden, inclusief Blinken.

“De opmerkingen waren beschamend,” legde hij uit. “Israël ontmenselijkt de Palestijnen niet….. Die woorden waren absoluut verschrikkelijk gekozen, en ze spelen in op sommige aanvallen van de wereld op Israël voor genocide,” zei Greenblatt.

“Het is echt schokkend dat hij die woorden gebruikte,” voegde hij eraan toe.

Michael Oren, voormalig ambassadeur van Israël in de VS, prees de regering voor haar voortdurende steun, maar veroordeelde ook de opmerkingen van Blinken.

“Je kunt Israël, als onze naaste bondgenoot en als verdediger van de vrije wereld, niet beschuldigen van onmenselijk gedrag tegenover de Palestijnen,” vertelde hij aan JNS. “Dat is oneerlijk, lasterlijk en onjuist. Het is gewoon onwaar.”

Op 8 februari tweette Oren: “Wanneer minister van Buitenlandse Zaken Blinken Israël beschuldigt – onnauwkeurig, oneerlijk en lasterlijk – van het ontmenselijken van Palestijnen, ontmenselijkt hij ons en draagt hij bij aan de delegitimering van Israël en de demonisering van Joden wereldwijd … Ons ontmenselijken bedreigt onze veiligheid en mogelijk ons bestaan.”

  • Wanneer staatssecretaris Blinken Israël beschuldigt – onnauwkeurig, oneerlijk en lasterlijk – van het ontmenselijken van Palestijnen, ontmenselijkt hij ons en draagt hij bij aan het delegitimeren van Israël en het demoniseren van Joden wereldwijd.
    Dank u, minister Blinken. – Michael Oren (@DrMichaelOren) 7 februari 2024

Hij vertelde JNS: “Het betekent de wereld vertellen dat we schuldig zijn aan oorlogsmisdaden. Het betekent alle demonstranten daarbuiten vertellen dat we het met jullie eens zijn.”

Wat betreft een Palestijnse staat, vertelde Oren aan JNS dat hij geloofde dat het op dit moment “geen kans van slagen” had.

“De Palestijnen houden het wereldrecord als een volk dat een tweestatenoplossing heeft afgewezen,” zei hij, opmerkend dat ze dat “meestal met geweld” deden in 1937, 1947, 2000, 2001 en 2008.

“Nu is er een grote meerderheid van de Israëli’s die begrijpt dat dit een existentiële bedreiging is,” zei hij.

  • We weten dat als je een Palestijnse regering in Ramallah zet, deze binnen enkele dagen in handen van Hamas valt. pic.twitter.com/x4ctsJPrs7 – Michael Oren (@DrMichaelOren) 8 februari 2024

In zijn toespraak in Tel Aviv zei Blinken: “De overgrote meerderheid van de mensen in Gaza had niets te maken met de aanvallen van 7 oktober, en de families in Gaza … zijn net als onze families. Het zijn moeders en vaders, zonen en dochters – ze willen een fatsoenlijk inkomen verdienen, hun kinderen naar school sturen, een normaal leven leiden. Dat is wat ze zijn, dat is wat ze willen.”

Een enquête die in december 2023 werd gepubliceerd door het in Ramallah gevestigde Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek (PSR) suggereert echter iets anders.

Uit de peiling bleek dat bijna 75 procent van de Palestijnen (82 procent op de Westelijke Jordaanoever en 57 procent in Gaza) gelooft dat de wreedheden van Hamas gerechtvaardigd zijn.

Uit de peiling bleek ook dat minder dan de helft van de Palestijnen een tweestatenoplossing wil, terwijl de meerderheid wil dat terrorist Marwhan Barghouti de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, opvolgt.

Greenblatt was onlangs in Israël, waar hij deelnam aan een rondleiding door de zuidelijke gemeenschap van Kfar Aza, georganiseerd door het World Jewish Congress, samen met Samer Sinijlawi, een Palestijnse politieke activist en commentator uit Oost-Jeruzalem.

Verwijzend naar de PSR-enquête zei Sinijlawi dat hij met Palestijnse studenten had gesproken en hen rechtstreeks had gevraagd: “Steunt u het doden van Israëlische baby’s, vrouwen en burgers?”.

“Ze zeiden ‘nee’,” zei Sinijlawi.

“Ons nationaal belang moet gebaseerd zijn op de veiligheid van Israël,” zei hij. “Als we er niet voor kunnen zorgen dat Israëli’s zich veilig voelen, zullen we niet in staat zijn om vooruitgang te boeken en ons te ontwikkelen.”

Mislukte paradigma

Naast de hernieuwde push voor een Palestijnse staat, lijkt de regering Biden terug te keren naar het oude, mislukte paradigma dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen het kernconflict in het Midden-Oosten is en dat alle vredesakkoorden met andere landen gepaard moeten gaan met de oprichting van een Palestijnse staat.

De regering Trump veranderde dit paradigma en bereikte vier normalisatieovereenkomsten tussen Israël en Bahrein, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan, waardoor de Palestijnen uit het grotere Arabisch-Israëlische conflict werden verwijderd.

Maar nu lijkt de regering Biden terug te keren naar het oude, mislukte paradigma en die link te herstellen door elke normalisatie met Saoedi-Arabië te koppelen aan de oprichting van een Palestijnse staat.

Zo zei Blinken dat normalisatie tussen Israël en Saudi-Arabië een “noodzakelijke Palestijnse component” zou bevatten.

Blinken benadrukte dat “de weg voorwaarts voor Israël en voor de hele regio met integratie, met normalisatie” een “onomkeerbaar” en “duidelijk, geloofwaardig, tijdgebonden pad naar de oprichting van een Palestijnse staat” moet omvatten.

Oren was het ermee eens dat het regeringsstandpunt een terugkeer naar verbondenheid was, dat het geloofde dat “het Israëlisch-Palestijnse conflict in sommige opzichten het kernconflict in het Midden-Oosten is”.

Hij liet doorschemeren dat er iets “heel duisters” achter deze verbinding zat.

“Eeuwenlang hebben de Joden de schuld gekregen van de problemen in de wereld,” zei hij. “Als er een conflict is in het Midden-Oosten, dan moeten het de Joden zijn. Wat zeggen ze? De Joden zijn het probleem.

Zie ook: De “tweestatenoplossing” is terrorisme

Amerikaanse obsessie

Volgens Eytan Gilboa, een expert op het gebied van de Amerikaans-Israëlische betrekkingen aan de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan en een senior fellow aan het Jerusalem Institute for Strategy and Security, zijn er drie redenen voor de Amerikaanse obsessie met een Palestijnse staat.

Hij vertelde JNS dat het een combinatie was van “een verkeerde aanpak op lange termijn om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen, deze visie van Israëlische vrede met Saoedi-Arabië, en de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen.”

Greenblatt leek het daarmee eens te zijn toen hij zei: “We beginnen een verschuiving te zien, gedeeltelijk, zo niet voor een groot deel, vanwege het beleid [van de VS] en de politieke realiteit.

Hij impliceerde dat de regering Biden “de wereld probeert te laten zien dat ze de juiste woorden vindt” en “de realiteit negeert, of dat nu om politieke of andere redenen is”.

Hij voegde er echter aan toe dat het “een oefening in futiliteit was om de weg te volgen die ze nu volgen.

“Biden blijft achter Israël staan, maar tegelijkertijd zegt hij dingen die variëren van nutteloos tot zeer schadelijk, en ik hoop dat hij terugkeert naar waar hij thuishoort, namelijk duidelijke steun voor Israël,” zei hij.

Zie ook: VS houdt vast aan tweestatenoplossing

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox