Wereldmachten dringen aan op Palestijnse staat

“De terreur van Iran zal jullie allemaal bereiken. Dat weten we allemaal,” zei de Israëlische VN-ambassadeur in een reactie.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Palestijnen
De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan toont een foto van Yahya Sinwar, de Hamasleider in de Gazastrook, die een klein kind vasthoudt met een automatisch wapen tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad op 22 november 2023. Foto: Met dank aan de Israëlische VN-delegatie

Tijdens de driemaandelijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties over het Israëlisch-Palestijnse conflict op dinsdag, drongen de VN-lidstaten er bij Israël op aan om door te gaan met de oprichting van een Palestijnse staat.

De bijeenkomst, die werd opgewaardeerd tot ministerieel niveau in het licht van de oorlog tussen Israël en Hamas, trok veel belangstelling en werd bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Rusland, Iran, Jordanië, Libanon, Turkije, Noorwegen, de Palestijnse Autoriteit en andere landen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, vertelde de aanwezige ambassadeurs en ministers van Buitenlandse Zaken dat elke weigering om een tweestatenoplossing te accepteren “krachtig moet worden afgewezen”.

De “duidelijke en herhaalde” afwijzing van een Palestijnse staat door Israël was “onaanvaardbaar”.

De Israëlische VN-gezant bekritiseerde dinsdag echter de wijdverspreide oproepen tot een staakt-het-vuren en de daaropvolgende start van een politiek proces voor een Palestijnse staat.

“Het is schokkend dat velen hier in de Veiligheidsraad oproepen tot een permanent staakt-het-vuren zonder na te denken over de gevolgen,” zei ambassadeur Gilad Erdan. “Wat denkt u dat er zal gebeuren als er een staakt-het-vuren is? Ik zal je zeggen wat er zal gebeuren: Hamas zal aan de macht blijven. Het zal zich hergroeperen en bewapenen. En binnenkort zal Israël geconfronteerd worden met een nieuwe poging tot holocaust.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox