Oekraïne wil Israëls Iron Dome om zich te beschermen tegen de Russen

Israël heeft al andere verzoeken om wapens aan Oekraïne te leveren afgewezen uit vrees voor een mogelijke Russische reactie.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Oekraïne, Rusland, Iron Dome
Oekraïens ambassadeur Yevgen Korniychuk op een persconferentie in Tel Aviv vorige week. Foto: Avshalom Sassoni / Flash90

Oekraïne heeft deze week opnieuw kritiek geuit op Israël, omdat het zich niet heeft aangesloten bij andere westerse mogendheden om het Oost-Europese land te bewapenen tegen zijn Russische vijanden.

De Oekraïense ambassadeur in Israël, Jewgen Kornijtschuk, heeft de steun van de Joodse staat op andere manieren erkend, maar zei dinsdag dat zijn land vooral behoefte heeft aan wapens, met name het veelgeprezen raketafweersysteem Iron Dome van Israël.

Washington zou de verkoop van Iron Dome aan Oekraïne zeker niet blokkeren, benadrukte Kornijtschuk op een persconferentie in Tel Aviv, waarbij hij suggereerde dat dat de enige reden zou kunnen zijn waarom Israël zich tegen de verkoop zou verzetten.

Israël heeft de eerste hulpverleners in Oekraïne beschermende uitrusting verstrekt en is het enige land dat in het door oorlog verscheurde land een veldhospitaal heeft opgericht en geëxploiteerd. Premier Naftali Bennett heeft ook hard gewerkt aan een wapenstilstand.

Maar Jeruzalem heeft zich eigenlijk niet aangesloten bij de bewapening van Oekraïne door het Westen, vooral vanwege een mogelijke Russische reactie.

Israël onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met beide landen, die grote Joodse bevolkingsgroepen herbergen, hetgeen zijn vroege pogingen om een staakt-het-vuren tot stand te brengen vergemakkelijkte.

Toen de wreedheden van Rusland niet langer over het hoofd konden worden gezien en Israëlische ministers Moskou begonnen te veroordelen, werd er snel gereageerd. Het Kremlin heeft een verklaring afgelegd waarin het de controle van Israël over de Golanhoogten in twijfel trekt, en Russische troepen in Syrië zouden voor het eerst hebben geholpen zich te verdedigen tegen een Israëlische luchtaanval.

Israël rekent erop dat de Russen een oogje zullen blijven toeknijpen voor zijn militaire acties tegen Iran en zijn proxies in Syrië. Zodat de Islamitische Republiek er niet in slaagt een gevaarlijk nieuw front te openen in haar campagne om de Joodse staat te vernietigen.

Met verslaggeving van JNS.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox