Israëlische ministers beschuldigen Rusland van oorlogsmisdaden in Oekraïne

Maar sommigen, waaronder premier Bennett, blijven vasthouden aan een “evenwichtige” benadering van de oorlog in Europa.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: politiek, Oekraïne, Rusland
De Israëlische minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz (midden) in het Israëlische veldhospitaal in Oekraïne, waar hij Rusland beschuldigde van oorlogsmisdaden. Foto: Sharon Yaniv

Voor zover hij spreekt namens de Israëlische regering, heeft minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz Rusland maandag beschuldigd van het begaan van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Horowitz zei dat zijn bezoek aan het Israëlische veldhospitaal ten westen van Lviv een teken was van “solidariteit met Oekraïne ten overstaan van een brutale Russische invasie en ten overstaan van de slachtingen en oorlogsmisdaden die deze dagen in het hele land aan het licht worden gebracht.”

Hij voegde eraan toe dat het veldhospitaal, dat tot nu toe meer dan 2.000 Oekraïners heeft geholpen, het “ware gezicht” van Israël en zijn gezondheidssysteem vertegenwoordigt.

Het Israëlische medische team op het terrein in het westen van Oekraïne. (Foto: Sharon Yaniv)

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid legde zijn gewicht in de schaal bij de beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid, en reageerde op de afschuwelijke beelden uit de Boetsja, de voorstad van Kiev met de volgende verklaring: “Opzettelijk schade toebrengen aan een burgerbevolking is een oorlogsmisdaad en ik veroordeel het ten strengste.

Deze verklaringen waren de scherpste kritiek op Rusland door hoge Israëlische functionarissen sinds het begin van de invasie in Oekraïne.

Maar vertegenwoordigen zij de Israëlische regering? Betekent dit dat Israël als natie  Rusland heeft veroordeeld en beschuldigd van oorlogsmisdaden?

Nee, want premier Naftali Bennett heeft het gedrag van Rusland nog steeds niet veroordeeld in de hoop dat hij een bemiddelende rol kan spelen.

Minister van Financiën, Avigdor Liberman, dringt aan op een evenwichtige aanpak die de belangen van Israël vooropstelt.

“Rusland geeft Oekraïne de schuld en Oekraïne geeft Rusland de schuld,” zei hij tegen Army Radio. “We veroordelen buitensporig geweld, en de aanstichters van deze bloedige oorlog. Dat is onze morele positie, maar we moeten tegelijk de belangen van de staat Israël beschermen.”

De rollen lijken te zijn omgedraaid: Hooggeplaatste personen in Israël beschuldigen Rusland van oorlogsmisdaden, terwijl dat land doorgaans de kant kiest van regimes die Israël beschuldigen van oorlogsmisdaden. Andere Israëlische politici dringen juist aan op terughoudendheid en “evenwichtigheid” in de aanpak van Rusland.

Intussen eisen de Westerse mogendheden dat Israël zich bij hen aansluit door ondubbelzinnig voor Oekraïne te kiezen. Maar diezelfde landen eisen al decennia dat Israël zich terughoudend en evenwichtig opstelt wanneer Israël gedwongen wordt zich te verdedigen tegen zijn Arabische vijanden, met name de terroristen van Hamas, die zich in Gaza verschanst hebben.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox