Ruslands wraak? Moskou zegt dat Golan niet van Israël is

Uithaal tegen Israëlische “bezetting” van Golan komt enkele uren nadat Jeruzalem Russische invasie in Oekraïne veroordeelt.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Oekraïne, Rusland
Na jaren van betrekkelijk stilzwijgen, spreekt Rusland zich plotseling uit tegen Israëls "bezetting" van de Golan Hoogvlakte. Foto: Michael Giladi / Flash90

Het is zover – net nadat Israël zich voorzichtig had aangesloten bij het koor van stemmen die de Russische agressie in Oekraïne veroordeelden, begon Moskou lawaai te maken over de positie van Israël ten opzichte van Syrië.

De afgelopen maand heeft Israël te kennen gegeven dat de delicate relatie met Rusland niet mag worden gecompliceerd. En de bezorgdheid van Jeruzalem is nu gegrond gebleken. Slechts enkele uren nadat Israel publiekelijk stelling had genomen tegen de Russische invasie in Oekraïne, heeft Moskou Israël aangevallen wegens zijn “bezetting” van de Golan Hoogvlakte.

Jarenlang heeft Rusland een oogje dichtgeknepen voor Israëlische luchtaanvallen op Iraanse en Syrische militaire doelen in Syrië. Dit ondanks Ruslands eigen inspanningen om het regime van de Syrische dictator Bashar Assad overeind te houden te midden van een voortdurende burgeroorlog. En Moskou heeft tot nu toe met geen woord gerept over de Golanhoogte, die Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 van Syrië heeft veroverd.

Maar daar kwam donderdagochtend vroeg verandering in toen Israël zich aansloot bij de rest van de westerse wereld en Rusland op de korrel nam…

“Wij zijn bezorgd over de aangekondigde plannen van Tel Aviv om de bouw van nederzettingen op de bezette Golanhoogten uit te breiden, wat in strijd is met de bepalingen van het Verdrag van Genève van 1949. Rusland erkent Israëls soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte, die deel uitmaakt van Syrië, niet,” zei Dmitry Polyanskiy, Ruslands vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox