Israël is “belangrijkste bemiddelaar” in crisis Rusland-Oekraïne

Internationale media erkennen sleutelrol van Israëlische premier in onderhandelingen Rusland-Oekraïne

Door Redactie Israel Today |
Premier Naftali Bennett spreekt op de luchthaven Ben Gurion ter gelegenheid van de uitzending van een Israëlisch veldhospitaal naar Oekraïne. Foto: Marc Israel Sellem/POOL

Zoals we de afgelopen weken hebben gemeld, is de Israëlische premier Naftali Bennett de belangrijkste internationale figuur in de onderhandelingen over een einde van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. En dit wordt nu erkend door belangrijke internationale mainstream media zoals de Financial Times.

In een verslag over het 15-punten ontwerp-vredesvoorstel dat Oekraïne alle hoop op toetreding tot de NAVO zou doen laten varen en zou laten instemmen met beperkingen van zijn strijdkrachten, merkte de Britse krant op dat de besprekingen niet eens zover zouden zijn gekomen zonder de betrokkenheid van Bennett.

“Israëls premier Naftali Bennett is de belangrijkste internationale bemiddelaar geweest bij de besprekingen,” schreef de Financial Times, onder verwijzing naar bronnen dicht bij de onderhandelingen.

Israël en Bennett in het bijzonder zijn zwaar onder vuur komen te liggen omdat ze geen hardere lijn tegen Rusland en ter ondersteuning van Oekraïne hebben gekozen. Zelenksy zelf heeft vraagtekens geplaatst bij de weigering van Israël om wapens naar Oekraïne te sturen, zoals veel andere westerse mogendheden hebben gedaan.

De Oekraïense leider herhaalde dit standpunt in een vernietigende toespraak tot de Knesset deze week, die onmiddellijk werd afgekeurd door Israëlische leiders.

Denk hier eens over na: Als het Westen niet bereid of in staat is om concretere actie te ondernemen, zoals het vliegverbod waar Zelensky ook om vraagt, zullen verschepingen van Israëlische wapens uiteindelijk niet volstaan om het massale Russische leger te verslaan. Oekraïne heeft gewoon niet de mankracht, hoe vastberaden de verdedigers ook zijn.

Naast het beschermen van zijn eigen belangen lijkt Israël te geloven dat het veel meer kan doen om de oorlog tot een einde te brengen door op te treden als een levensvatbare bemiddelaar dan door de zwakkere partij verder te bewapenen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox