Israëlische en Palestijnse gezanten uiten beschuldigingen in de Veiligheidsraad

“Deze schertsvertoning is een voorstelling van leugens”, zei de Israëlische ambassadeur tegen zijn Palestijnse collega.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Palestijnen, Verenigde Naties
De Israëlische ambassadeur Gilad Erdan staat tegenover de critici in de VN-Veiligheidsraad. Foto: VN-foto / Manuel Elías

De Israëlische ambassadeur en de ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties voerden woensdag een verhit debat in de VN-Veiligheidsraad.

Tijdens het driemaandelijkse open debat van het panel over het Israëlisch-Palestijnse conflict, drong de Israëlische ambassadeur Gilad Erdan er bij zijn tegenhanger in Ramallah op aan “uw valse slachtofferkreten te redden” en zei Riyad Mansour dat zijn opmerkingen voor de raad een “schertsvertoning” en een “uitvoering van leugens” waren.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn toegenomen nu beide partijen het oneens zijn over het recente bezoek aan de Tempelberg door de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir en de Palestijnse pogingen om het Internationaal Gerechtshof het Israëlische beleid te laten onderzoeken, evenals over de bijna dagelijkse botsingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen in Judea en Samaria.

Erdan heeft kritiek geuit op de recente stemming van de Algemene Vergadering van de VN om advies in te winnen bij het Internationaal Gerechtshof over het conflict, en noemde het onderdeel van de Palestijnse “jihadistische oorlog van multilaterale terreur”.

Als gevolg van de resolutie van de Algemene Vergadering, die werd aangenomen door een kleine meerderheid van de lidstaten, nam Israël een reeks vergeldingsmaatregelen tegen de Palestijnse Autoriteit. Onder andere het overmaken van belastinginkomsten van Ramallah naar slachtoffers van Palestijns terrorisme, het stopzetten van de Palestijnse bouw in Area C in Judea en Samaria en de afschaffing van enkele VIP-voordelen voor de Palestijnse leiders.

De Palestijnen verzamelden vervolgens meer dan 90 handtekeningen voor een verklaring waarin ze de reactie van Israël veroordeelden, waaronder enkele lidstaten die de kant van Israël hadden gekozen in de resolutie van de Algemene Vergadering.

“Terreur kent vele vormen. In de kern is terrorisme een middel om mensen te intimideren zodat ze zich overgeven aan eisen”, zei Erdan. “Een van de wapens die ze gebruiken in deze jihadistische oorlog is de manipulatie en misbruik van internationale instanties. Ze gebruiken deze lichamen als een wapen om Israël te dwingen zich voor 100% aan hun eisen te onderwerpen.”

Automatische anti-Israëlische meerderheid

Hij zei dat de Palestijnen de eeuwigdurende anti-Israëlische meerderheid bij de VN uitbuiten om unilaterale maatregelen op te leggen en onderhandelingen over een politieke regeling te vermijden.

De oproep tot een ICJ-onderzoek “was een duidelijke eenzijdige zet van de Palestijnen met als enig doel Israël als Joodse staat te vernietigen”, aldus Erdan. “De schuld van Israël is vooraf bepaald”, vervolgde hij, eraan toevoegend dat “de vernietiging van de Joodse staat altijd het enige doel van de Palestijnen is geweest.”

Erdan beschuldigde de Verenigde Naties van het publiceren van misleidende statistieken door het aantal Palestijnse slachtoffers te overdrijven en belangrijke verbanden weg te laten, bijvoorbeeld de vraag of er onder de slachtoffers leden zijn van terroristische groeperingen, en het aantal Israëlische doden en gewonden te onderschatten. Een VN-woordvoerder zei dat de organisatie vasthoudt aan de nauwkeurigheid van haar rapportage.

Mansour beweerde dat de vergeldingsmaatregelen van Israël “het hart van het multilateralisme en het hart van de op internationaal recht gebaseerde orde raken”, en riep de Raad en de bredere internationale gemeenschap op om in te grijpen.

Hij bekritiseerde ook het bezoek van Ben-Gvir op 3 januari, dat in overeenstemming was met alle status quo-protocollen die Joden toestaan ​​de Tempelberg, de heiligste plaats van het Jodendom, te betreden, maar daar niet te bidden.

Mansour beschreef de 13 minuten durende wandeling van Ben-Gvir als onderdeel van “illegale eenzijdige actie in Jeruzalem gericht op het ondermijnen van de historische status quo”.

Tor Wennesland, de speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, begon de vergadering van de Veiligheidsraad woensdag met de waarschuwing dat “temidden van escalerende politieke en opruiende retoriek en toenemend geweld op de Westelijke Jordaanoever, Israëli’s en Palestijnen op ramkoers blijven, beiden met potentieel ernstige gevolgen.”

De Amerikaanse ambassadeur Linda Thomas-Greenfield eiste de terugkeer van twee Israëli’s en de stoffelijke resten van twee soldaten die in de Gazastrook worden vastgehouden door de terreurgroep Hamas. Eerder deze week bracht Hamas een video uit die vermoedelijk de Israëlische burger Avera Mengistu laat zien, die de Gazastrook binnenkwam en acht jaar geleden werd gevangengenomen. Mengistu lijdt aan een psychische aandoening.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox