Jordaanse controle van de Tempelberg zal de ‘status quo’ vernietigen

Jordanië voert een campagne om beslag te leggen op Joodse heilige plaatsen, waaronder de Tempelberg en zelfs de Westelijke Muur.

Door Farley Weiss | | Onderwerpen: Tempelberg, Jordanië
Jordanië probeert zijn eigen 'status quo' met betrekking tot de Tempelberg te creëren, waardoor alle joodse banden met de heiligste plaats van het jodendom worden verbroken. Foto: Jamal Awad / Flash90

Als de regering Biden de “status quo” op de Tempelberg steunt, waarom spreekt zij dan in positieve bewoordingen over het Jordaanse gezag over de plaats? Jordanië wil een einde maken aan de “status quo” die Joden toestaat de berg te bezoeken en zich zelfs verzet tegen het Joodse gebed bij de Westelijke Muur.

Bijvoorbeeld: op 15 april 2022 lieten Palestijnse Arabieren op de berg stenen vallen op Joodse aanbidders bij de Muur 50 meter lager. Na het incident sprak de Jordaanse premier Bisher al-Khasawneh het Jordaanse parlement toe. “Ik feliciteer alle Palestijnen en alle Jordaanse islamitische Waqf-medewerkers die zo hoog staan als een torentje en degenen die stenen gooien naar zionisten die de Al-Aqsa-moskee verontreinigen,” zei hij.

Dit was niet de eerste dergelijke vertoning in het Jordaanse parlement. In maart 2019 stond het Jordaanse parlementslid Khalil Atiyeh op in het parlement en salueerde voor de 18-jarige terrorist die de 19-jarige IDF-sergeant Gal Keidan dodelijk neerstak en rabbi Achiad Ettinger, een vader van 12, doodschoot. In juli 2017 prees het Jordaanse parlement de terroristen die een schietpartij uitvoerden op de Tempelberg waarbij twee Israëlische politieagenten werden gedood. In november 2014 hield het Jordaanse parlement een moment van stilte voor twee Palestijnse terroristen die werden gedood nadat ze vijf mensen hadden afgeslacht bij een aanslag in een Har Nof-synagoge.

Dergelijke verklaringen komen overeen met de antisemitische acties van Jordanië met betrekking tot Joodse heilige plaatsen. Jordanië leidde de pogingen om het Werelderfgoedcomité van de UNESCO te dwingen de Westelijke Muur te her-classificeren als een islamitische plek. Hetzelfde werd geprobeerd met betrekking tot het Graf van de Patriarchen in Hebron en het Graf van Rachel bij Bethlehem. Dit was in overeenstemming met de behandeling door Jordanië van de begraafplaats van Mozes’ broer Aaron, gelegen bij Petra. De Jordaanse wet verbiedt het Joodse gebed op die plek. Het is duidelijk dat Jordanië een gecoördineerde campagne leidt om Joodse heilige plaatsen in de hele regio uit te wissen.

Ondertussen biedt Jordanië nog steeds een veilige haven aan terrorist Ahlam Tamimi, die in augustus 2001 betrokken was bij een zelfmoordaanslag in een restaurant in Jeruzalem waarbij 15 mensen omkwamen, onder wie twee Amerikaanse burgers. Tamimi werd in staat van beschuldiging gesteld en op de “Most Wanted” lijst van de FBI geplaatst, maar Jordanië heeft herhaaldelijk uitleveringsverzoeken van de VS geweigerd. Tot nu toe heeft dit geen negatieve gevolgen gehad.

Ondanks de poging van Jordanië om de Tempelberg en zelfs de Westelijke Muur voor de islam in te pikken, hebben de moslims zelf toegegeven dat hun aanspraak op de berg op een leugen berust. In 1925 publiceerde de Hoge Moslim Raad een gids over de Tempelberg voor toeristen. Daarin stond dat “de identiteit van de plaats met de Tempel van Salomo buiten kijf staat”. Ook dit is de plek, volgens het universele geloof, waar ‘David daar een altaar voor de Heer bouwde en brandoffers en vredeoffers offerde’.” Over de moslimheerschappij over de berg, die volgens de gids begon in 637 na Chr. zei de gids: “In dat jaar bezette de kalief Omar Jeruzalem” (nadruk toegevoegd door auteur).

Op 6 januari sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met de Jordaanse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi. Volgens een verklaring van de Amerikaanse ambassade in Jordanië “onderstreepte Blinken het belang van het behoud van de historische status quo op de Haram al-Sharif/Tempelberg in Jeruzalem en sprak hij zijn waardering uit voor de speciale rol van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië als hoeder van de heilige moslimplaatsen in Jeruzalem.”

De geschiedenis is duidelijk. Het bewijst dat Jordaanse betrokkenheid bij het beheer van de Tempelberg de status quo op de plaats zou vernietigen en zou leiden tot verdere discriminatie van Joden. Het kan ook gevolgen hebben voor het Joodse gebed bij de Westelijke Muur. De regering Biden zou een beleid moeten voeren dat erop gericht is de macht van de antisemitische Jordaanse regering over de Tempelberg te verminderen in plaats van haar in staat te stellen haar racistische campagne tegen Joodse rechten op hun heiligste plaatsen voort te zetten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox