Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties zei dat hij “dolblij” was toen hij hoorde dat de VN-Veiligheidsraad donderdag een spoedvergadering hield over het “rustige, ordelijke, onbewogen” bezoek van een Israëlische minister aan de Tempelberg in Jeruzalem.
“Ik dacht: als dit belangrijke orgaan bijeenkomt om zo’n triviale zaak te bespreken, dan hebben we duidelijk van de ene op de andere dag wereldvrede bereikt,” zei Gilad Erdan, spottend over het besluit van de raad om in te gaan op de eis van de Palestijnen om de zaak te bespreken.
Het zal niemand verbazen dat een groot deel van de rest van de raad Erdans visie op het bezoek van de Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, aan de heilige plaats van het Jodendom, die als brandhaard dient voor het conflict met de Palestijnen en hun aangrenzende Al-Aqsa moskee, niet deelt.
Robert Wood, een diplomaat die de VS vertegenwoordigt, zei tegen de Veiligheidsraad: “Wij zijn bezorgd over alle eenzijdige handelingen die de spanningen verergeren of de levensvatbaarheid van een tweestaten oplossing ondermijnen.” Hij voegde eraan toe dat de VS “krachtig voorstander zijn van het behoud van de historische status quo met betrekking tot de heilige plaatsen in Jeruzalem, met name op de Tempelberg Haram al-Sharif,” met inbegrip van zowel de Joodse als de Islamitische namen voor de plaats.
“In deze geest verzetten wij ons tegen alle unilaterale acties die afwijken van de historische status quo die onaanvaardbaar zijn,” zei Wood, waarbij hij opmerkte dat Washington verwacht dat de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich zal houden aan Netanyahu’s toezegging om de status quo op de heilige plaats te handhaven, die de Palestijnen en anderen Israël ervan beschuldigen met voeten te treden.
- Zie ook: Een Jood en de woede van de wereld
Erdan merkte op dat Ben-Gvir door de enige niet-Islamitische ingang van de Tempelberg was gegaan op een van de beperkte tijdstippen van de week dat Joden er mogen komen.
Hij gaf een lange geschiedenisles over de Tempelberg en de status quo daar, en zei: “Israël heeft de status quo niet geschaad en is niet van plan dat te doen. De enige partij die de status quo verandert is de Palestijnse Autoriteit. Waarom? Omdat de Palestijnse Autoriteit door van de plek een slagveld te maken … duidelijk maakt dat niet alleen het Joodse gebed op de Tempelberg onaanvaardbaar is, maar ook elke Joodse aanwezigheid.”
Erdan bestempelde de beweringen van Riyad Mansour, ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit bij de VN, dat het complex op de Tempelberg als heilige plaats uitsluitend voor moslims is, als “puur antisemitisme”.
De Verenigde Arabische Emiraten, die samen met China, Frankrijk en Malta opriepen tot de bijeenkomst, beschouwden het bezoek van Ben-Gvir aan de Tempelberg als “de bestorming van de Al Aqsa moskee” onder bescherming van Israëlische troepen.
Mohamed Abushahab, plaatsvervangend ambassadeur van de VAE, en Mahmoud Hmoud, ambassadeur van Jordanië, zeiden beiden dat het bezoek van Ben-Gvir “provocerend” was en in strijd met de historische status van de Tempelberg.
Vassily Nebenzia, ambassadeur van Rusland bij de VN, uitte zijn “ernstige bezorgdheid” over het bezoek van Ben-Gvir en voegde eraan toe dat hij hoopte dat de nieuwe Israëlische regering “niet de weg van de escalatie zal inslaan”.
Rusland heeft zich maandenlang bijzonder vijandig opgesteld tegenover Israël tijdens relevante zittingen van de Veiligheidsraad, boos over de kritiek van de vorige Israëlische regering op de invasie van Moskou in Oekraïne. De nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zei deze week dat de nieuwe regering nog geen vast beleid ten aanzien van de Russen heeft ontwikkeld, hoewel Netanyahu en de Russische president Vladamir Poetin historisch gezien op vriendschappelijke voet staan.
De zitting van donderdag leverde geen resolutie of gezamenlijke verklaring van de 15 leden van de Veiligheidsraad op. Analisten voorspelden dat de VS dergelijke maatregelen zouden verhinderen, omdat zij niet graag de eenzijdige kritiek die Israël bij de VN te verduren krijgt, op de spits drijven.
De Veiligheidsraad houdt zijn driemaandelijkse open debat over het Israëlisch-Palestijnse conflict op 18 januari.