Israël moet geen partij kiezen in oorlog Rusland-Oekraïne, zegt voormalig Mossad-chef

Het is beter voor de Joodse staat om “rustig in de hoek te blijven zitten,” waarschuwt Yossi Cohen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: spanning, Oekraïne, Rusland, politiek
Voormalig Mossad-chef Yossi Cohen zegt dat Israël er alles aan moet doen om neutraal te blijven in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Yossi Cohen, het zeer succesvolle voormalige hoofd van de Mossad, waarschuwde deze week dat Israël buiten het Russisch-Oekraïense conflict moet blijven.

Sprekend op een conferentie in Jeruzalem enkele dagen voor de Russische invasie van Oekraïne begon, zei Cohen dat het het beste was voor Israël om zich te onthouden van “het kiezen van een kant.

Het is beter om rustig in de hoek te zitten. We hebben de neiging om ons hoofd onder bijlen te steken die niet voor ons bestemd zijn,” zei Cohen op de Makor Rishon conferentie. “Dit is een zeer moeilijke en complexe internationale campagne. Ik ken de spelers goed.

Eerder deze week deed Yair Lapid, minister van Buitenlandse Zaken, schijnbaar het tegenovergestelde van wat Cohen aanraadde. Lapid verklaarde toen dat als het erop aankomt, Israël de kant van Amerika en zijn andere westerse bondgenoten zal kiezen.

Het is natuurlijk voor Israël om aan de kant van de Verenigde Staten te staan,” vertelde Lapid aan Channel 12 News toen Washington dreigde met strafmaatregelen tegen Rusland.

Een koor van Israëlische ministers sloot zich onmiddellijk aan bij Lapid’s bewering dat als de situatie verder escaleert, Israël misschien geen andere keuze heeft dan de kant te kiezen van Oekraïne, dat wordt gesteund door Amerika en de Europese Unie.

In haar eerste officiële verklaring over het conflict, die werd afgelegd op woensdag enkele uren voor de grootschalige invasie van Oekraïne begon, heeft de regering van premier Naftali Bennett opvallend nagelaten Rusland en zijn acties te veroordelen, zoals de Westerse mogendheden hadden gedaan.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox