Eerste officiële reactie van Israël op Oekraïne-crisis

De regering veroordeelt Rusland niet, zoals Amerika en Europa nu hebben gedaan.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Israel, politiek, spanning, Rusland
De Israëlische premier Naftali Bennett had eind vorig jaar een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou. Foto: Kobi Gideon / GPO

Israël heeft zo lang mogelijk gewacht. De Joodse staat heeft op een zijden draad gelopen in de Russisch-Oekraïense crisis. Maar nu al zijn westerse bondgenoten partij kiezen, vond Jeruzalem het blijkbaar tijd om iets te zeggen.

Premier Naftali Bennett heeft tot dusver zijn kabinetsministers verboden om in het openbaar commentaar te geven op de situatie, hoewel sommigen het niet konden laten en vorige week opmerkten dat als het erop aankomt, Israël de kant van Amerika zal kiezen. De verklaring van woensdag uit Jeruzalem was dus het eerste officiële communiqué over de crisis, en komt een dag nadat de Verenigde Staten en de Europese Unie Rusland sancties oplegden voor de effectieve invasie in Oost-Oekraïne.

Israël sloot zich niet aan bij het koor van stemmen tegen Rusland, maar benadrukte in plaats daarvan de noodzaak om de Joodse gemeenschap van Oekraïne te beschermen en bood zichzelf aan als een diplomatieke scheidsrechter.

Israël deelt de internationale bezorgdheid over de stappen in Oost-Oekraïne en de ernstige escalatie in de regio, en hoopt dat een diplomatieke oplossing zal worden gevonden die tot kalmte zal leiden. Israël staat klaar om in dit verband te mobiliseren als daarom wordt gevraagd,” luidde de verklaring.

De staat Israël is ook bezorgd over het welzijn van duizenden Israëlische burgers die in Oekraïne wonen en over de grote Joodse gemeenschap in Oekraïne. Israël is bereid Oekraïne onmiddellijk humanitaire bijstand te verlenen in overeenstemming met de behoeften die zich voordoen,” vervolgde de verklaring.

Israël blijft op zijn hoede om Moskou van streek te brengen gezien de delicate situatie in buurland Syrië, waar Russische troepen het regime van dictator Bashar al-Assad blijven steunen. Israël heeft de Russen nodig om een oogje te blijven toeknijpen voor Israëlische aanvallen op Iran, de andere bondgenoot van Syrië, dat het door oorlog verscheurde land ook heeft overspoeld met zijn eigen troepen en proxies.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox