Lapid: Israël zou Amerika verkiezen boven Rusland

Als de Oekraïne-crisis tot een keuze dwingt, zegt de minister van Buitenlandse Zaken dat het duidelijk is aan welke kant Israël staat.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Staten, spanning, Oekraïne, Rusland
Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Als Rusland Oekraïne binnenvalt en de Verenigde Staten en andere Westerse mogendheden reageren met sancties, aan wiens kant zal Israël dan staan? We hebben al geschreven over hoe dit een heikel punt is voor Israël, gezien zijn warme betrekkingen en strategische afhankelijkheid van zowel Rusland als Oekraïne, om nog maar te zwijgen van het feit dat beide landen nog steeds een aanzienlijke Joodse bevolking herbergen.

Maar als het erop aankomt, zeiden hooggeplaatste Israëlische functionarissen deze week dat het duidelijk is dat de Joodse staat de kant van Amerika zal kiezen.

Of dat betekent dat Israël zal deelnemen aan de sancties tegen Rusland, heeft minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid niet verduidelijkt in een interview met Channel 12 News. Wel benadrukte hij dat “het voor Israël vanzelfsprekend is om aan de zijde van de Verenigde Staten te staan.

De voorzitter van de Knesset Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie, MK Ram Ben-Barak, voegde daar in opmerkingen aan Radio 103FM aan toe: “Sluiten we ons aan bij de sancties tegen Rusland? We zitten in een moeilijke positie en ik hoop dat het zover niet komt. Maar als we ooit een kant moeten kiezen, zullen we de Amerikaanse kant kiezen.

Minister van Transport Merav Michaeli vertelde het radiostation eveneens dat “het voor de hand ligt” dat Israël in deze en elke andere crisissituatie aan de kant van de VS zou staan.

Diaspora minister Nachman Shai vertelde Channel 12 dat hij wenste dat zijn collega-ministers van de regering zich hadden gehouden aan de instructies van premier Naftali Bennett om niet publiekelijk commentaar te geven op de Rusland-Oekraïne crisis. Maar nu ze dat wel hebben gedaan, legde hij uit:

“In dit verhaal ligt ons hart duidelijk aan één kant – bij de Amerikanen. We proberen, en ik denk dat we daarin geslaagd zijn, te manoeuvreren tussen alle krachten die hier opereren zonder een duidelijk publiek standpunt in te nemen, in de hoop dat deze crisis zal eindigen zonder een militaire confrontatie.

Maar we weten waar we staan op de internationale kaart. De geschiedenis van de Staat Israël en de Verenigde Staten zijn nauw met elkaar verweven en onze waarden en belangen liggen op één lijn. Ons hart ligt in de richting van de Verenigde Staten.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox