Israël kan en moet het door Amerika achtergelaten vacuüm in het Midden-Oosten opvullen

Bennett zegt dat het geen zin heeft te “zeuren” over de verschuiving van de aandacht van de VS naar Rusland en China; Israël en zijn Arabische bondgenoten kunnen de leegte opvullen.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Midden-Oosten
Kan Israël in het Midden-Oosten overleven zonder dat zijn grote weldoener, Amerika, er direct bij betrokken is? Bennett zegt van wel, maar dan moet de missie wel duidelijk zijn. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Amerika trekt zich terug uit het Midden-Oosten. Zoveel is het afgelopen jaar wel duidelijk geworden nu de aandacht van Washington verschuift naar strategische zorgen in verband met Rusland en China.

De Verenigde Staten hebben Israël niet in de steek gelaten, ze blijven op alle gebieden samenwerken met Israël. Maar er is een groeiende Amerika-vormige leegte in de regio; de Joodse staat moet zeer op zijn hoede zijn voor de manier waarop die wordt opgevuld.

Dat was de boodschap van premier Naftali Bennett in zijn toespraak vorige week op het Institute of National Security Studies (INSS).

“De Verenigde Staten zijn altijd onze beste vriend geweest en zullen dat ook blijven, maar Washington heeft zijn eigen belangen, waarvan we eerlijk moeten toegeven dat ze niet altijd met de onze overeenkomen. … Haar belang in de regio is aan het afnemen.

Dit is de realiteit. Het heeft geen zin daarover te zeuren. We moeten handelen binnen de bestaande omstandigheden, niet in een wereld waarvan we wensen dat het bestond. Deze nieuwe realiteit stelt ons voor uitdagingen, maar schept ook kansen. In de geopolitieke arena kan er geen vacuüm zijn. Een leegte die wordt gecreëerd, wordt onmiddellijk opgevuld. De aanwezigheid van de VS in de regio kan worden opgevuld, God verhoede het, door de krachten van terrorisme en haat, of met de juiste stappen, kan het worden opgevuld door Israël.”

Bennetts oplossing is het bevorderen van een “multidimensionale regionale alliantie” met bevriende Arabische staten, in de eerste plaats die in de Golfregio die evenzeer worden bedreigd door Iraanse hegemoniale ambities.

“Samen kunnen we beter het hoofd bieden aan de uitdagingen van extremisten die het Midden-Oosten trachten te destabiliseren. Ik probeer de wereld altijd uit te leggen dat onze regio vol zit met mensen die ‘s morgens opstaan, elke ochtend, met maar één doel: de vrede verstoren, de stabiliteit verstoren en een voortdurende staat van chaos en oorlog creëren. … als het gaat om het merendeel van de bedreigingen tegen ons, dan staat Iran bovenaan de lijst, helemaal bovenaan.”

Zal het ‘Derde Koninkrijk’ overleven?

Om te slagen in “een gevaarlijke en onstabiele regio en in een wereld waar er niet langer één wereldpolitieagent is (Amerika),” benadrukte Bennett dat Israël een duidelijk besef moet hebben van waar het naartoe gaat.

Hij herhaalde iets wat hij de afgelopen weken al een paar keer heeft gezegd, namelijk dat de Joodse natie twee keer in de geschiedenis soevereiniteit heeft genoten in haar eigen land. De moderne staat Israël is de derde keer.

De vorige twee koninkrijken – het verenigd koninkrijk onder Saul, David en Salomo, en veel later toen de Hasmoneeën het land bevrijdden van de Griekse overheersing – waren van zeer korte duur.

Als het moderne Israël, het ‘derde koninkrijk‘ zo je wilt, de vorige twee koninkrijken wil overleven, dan moet het volgens Bennett flexibel genoeg zijn om nieuwe allianties te smeden en te erkennen wanneer oude allianties “hun relevantie hebben verloren”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox