Bennett citeert de Schrift in pleidooi om eenheidsregering te redden

Nu Netanyahu’s oppositie de deuren dicht doen, waarschuwt Bennett voor de ineenstorting van de staat Israël.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Netanyahu, Bennett
Premier Naftali Bennett waarschuwt dat de val van zijn regering Israël terug zal storten in chaos en ondergang. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Premier Naftali Bennett vergeleek de vorming van de huidige Israëlische eenheidsregering met de orde die God oplegt aan zijn schepping. Hij waarschuwde vrijdag dat het alternatief een terugkeer naar chaos is, die op zijn beurt zou kunnen leiden tot de ondergang van de Joodse staat.

Bennett verklaarde dat als zijn regering valt, Israël zal terugkeren naar een staat van “tohu va’vohu“. Twee woorden uit Genesis 1:2 die typisch worden vertaald als “zonder vorm en leegte.”

De vergelijking van de premier zal ongetwijfeld weerklank vinden bij veel Israëli’s. De Joodse staat heeft niet minder dan vier nationale verkiezingen doorstaan in slechts twee jaar voorafgaand aan deze regering. Opiniepeilingen blijven uitwijzen dat de politieke impasse die tot die frustrerende realiteit heeft geleid, niet snel zal ophouden. Voor hen was het samenflansen van een regering van nationale eenheid, ook al zitten er partijen in waar niet iedereen gelukkig mee is, een daad van barmhartigheid.

De huidige regering bestaat uit extreemlinkse progressieven, Arabische islamisten en Joodse religieuze nationalisten, wat een mix oplevert waar maar weinigen helemaal gelukkig mee zijn. (Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Maar zoals velen al voorspeld hadden, is de “regering van verandering” al na één jaar in functie snel aan het ontrafelen. Voor velen, waaronder een groeiend aantal coalitieleden, is de huidige regering zelf “zonder vorm en leegte”.

In de afgelopen maanden zijn tweemaal wetgevers uit verschillende hoeken van het politieke spectrum uit de coalitie gestapt, omdat zij vonden dat de regering te veel naar de ene of de andere kant overhelde. En verschillende anderen dreigen in de nabije toekomst het schip te verlaten.

Knessetlid Idit Silman (Yamina) zei dat ze de uitholling van de Zionistische waarden niet langer kon verkroppen en stapte uit de coalitie. Anderen, zoals Nir Orbach (op de foto links), hebben gedreigd haar voorbeeld te volgen. (Foto: Olivier Fitoussi / Flash90)

In zijn publieke verklaring die vrijdagochtend werd gepubliceerd, benadrukte Bennett dat zijn regering in haar eerste jaar heel wat had bereikt – waaronder het goedkeuren van een begroting en het succesvol aanpakken van Hamas – en stabiliteit had gebracht in een door verkiezingen vermoeide natie.

Naast het citeren van de Bijbel, deed hij ook een beroep op de tragische geschiedenis van de Joodse natie, suggererend dat de val van zijn regering het einde zou kunnen betekenen van Israël zoals wij het kennen:

“Tweemaal hadden de Joden een soevereine staat in het Land Israël. De Staat Israël is de derde kans. Nu staan we voor de uitdaging om te leren slagen als soevereine staat, anders zullen we opnieuw falen als gevolg van interne conflicten.”

Het voornaamste bestaansrecht van de huidige regering lijkt te zijn: deze man uit de macht houden. (Foto: Arie Leib Abrams / Flash90)

Doelwit: Netanyahu

Het is niet zozeer het spookbeeld van weer nieuwe verkiezingen of de opkomst van een andere regering waarvan Bennett denkt dat het Israël te gronde zal richten. Het is de terugkeer aan de macht van Benjamin Netanyahu.

Volgens de premier was Israël voor de komst van zijn regering verstrikt geraakt in een persoonlijkheidscultus rond Bibi, om de bijnaam van de voormalige leider te gebruiken.

Israël zat gevangen in “de verering van één man en de onderwerping van de energie van de staat aan zijn juridische behoeften,” zei Bennett, verwijzend naar Netanyahu’s voortdurende juridische problemen.

Bennett beschreef Netanyahu als de gevaarlijkste bedreiging voor Israël en benadrukte dat hij geen andere keuze had dan “samen te werken met mensen met andere meningen dan die van mij om het land te redden.”

Op persoonlijk vlak kunnen Bennett en de centrumlinkse minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid het goed met elkaar vinden. Maar ideologisch liggen hun standpunten meestal niet op één lijn. (Foto: Yonatan Sindel / Flash90)

Bibi reageert

Hoewel Bennett en zijn partners hun verkiezingsbelofte om Netanyahu ten val te brengen inderdaad hebben waargemaakt, betoogde Netanyahu, de voormalige premier, dat de huidige regering veel minder dan succesvol is geweest, en dat zij in feite de toekomst van Israël bedreigt.

“Bennetts leugens kunnen het feit dat hij de controle over het land aan Mansour Abbas, Ahmad Tibi en hun terreur ondersteunende vrienden heeft gegeven, niet overwinnen,” las een reactie van Netanyahu’s Likud partij.

De verklaring van Likud verwees naar de recente overeenkomst van de regering Bennett om honderden miljoenen sjekels te overhandigen aan de Arabische sector om Arabische wetgevers ervan te weerhouden de coalitie te verlaten. Mansour Abbas, hoofd van de islamitische Ra’am-factie van de coalitie, heeft ook zijn positie gebruikt om illegaal gebouwde Arabische dorpen in de zuidelijke Negev-regio van Israël te legaliseren.

De Likud wees ook op het feit dat de regering weliswaar een begroting heeft goedgekeurd, maar er niet in is geslaagd om de “recordbrekende gas-, voedsel- en huizenprijzen” te beteugelen.

 

De kosten van levensonderhoud in Israël zijn de pan uit gerezen, met prijzen voor voedsel, gas en huisvesting die allemaal recordhoogten hebben bereikt. (Foto: Yossi Zamir / Flash90)

Wat nu?

Bennetts coalitie controleert nog steeds de helft (60) van de 120 zetels van de Knesset. En zelfs als er nog een wetgever zou opstappen, zou de coalitie nog enige tijd als minderheidsregering kunnen overleven, zolang de oppositionele Joint Arab List ermee instemt geen moties van wantrouwen te steunen.

Maar het aannemen van zinvolle wetgeving zou bijna onmogelijk zijn.

En dat is als ze het overleeft.

Wat als de regering Bennett valt?

Dan zou de Knesset worden ontbonden en zouden nieuwe verkiezingen worden gepland, tenzij Netanyahu binnen een bepaalde tijd een alternatieve regeringscoalitie zou kunnen vormen. Dat zal nu echter niet veel gemakkelijker zijn dan na de vorige twee verkiezingen, toen Bibi, ondanks al zijn politieke charmes, geen meerderheid van de wetgevers kon overtuigen zich bij hem aan te sluiten.

Het is niet dat rechts niet over de aantallen beschikt. Het probleem is dat de drie rechtse partijen in de huidige regering (Bennets Yamina, de Likud-afsplitsing New Hope en Yisrael Beiteinu) alle drie openlijk hebben geweigerd om in een regering-Netanyahu te zetelen. Tenzij een van hen drastisch van mening verandert, blijft Netanyahu’s blok ver verwijderd van een meerderheid.

Als er verkiezingen worden gehouden, kan de situatie enigszins veranderen. Uit enquêtes van het afgelopen jaar blijkt dat de rechtse kiezers niet al te blij zijn met Yamina en New Hope. Beide partijen zullen tegen de kiesdrempel aanzitten, oftewel zij lopen het risico niet in de volgende Knesset te komen. Hun stemmen zouden terug kunnen gaan naar Likud, of naar andere rechtse partijen die bereid zijn om met Netanyahu samen te werken.

Deze harde realiteit zou de leider van de New Hope partij, Gideon Sa’ar, er ook van kunnen overtuigen om het roer om te gooien en zich aan te sluiten bij een alternatieve coalitie onder leiding van Netanyahu, althans voor nu. Sa’ar was een rijzende ster binnen Likud en werd door velen gezien als Netanyahu’s natuurlijke opvolger.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox