Israël juicht ‘historisch’ akkoord met Libanon toe, behalve Netanyahu

Veiligheidsexperts hekelen gevaarlijk precedent waarin Israël zich schijnbaar heeft overgegeven aan Hezbollah-dreigingen.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Foto: Israel Defense Forces

“Al onze eisen werden ingewilligd, de veranderingen waar we om vroegen werden gecorrigeerd,” verklaarde de directeur van Israëls Nationale Veiligheidsraad en hoofd van Israëls onderhandelingsteam met Libanon Dr. Eyal Hulata dinsdagochtend, waardoor de weg lijkt te zijn vrijgemaakt voor de ondertekening van een overeenkomst met Libanon over de zeegrens.

Beide landen zijn het niet eens over de gemeenschappelijke zeegrens tussen Israël en Libanon. De kwestie wordt al meer dan tien jaar besproken. Beide partijen concentreren zich op de olie- en gasvondsten in de territoriale wateren die worden betwist.

In de afgelopen jaren hebben de twee landen in Rosh Hanikra besprekingen gevoerd onder bemiddeling van de VS en onder auspiciën van het bureau van de speciale VN-coördinator voor Libanon (UNSCOL). Amos Hochstein, de speciale gezant voor internationale energie van de regering Biden, fungeert momenteel als bemiddelaar. Hij heeft de afgelopen weken tussen Jeruzalem en Beiroet gereisd, en hoewel hij optimisme heeft getoond, heeft hij geen definitieve oplossing gebracht.

De aankondiging van Hulata lijkt een einde te maken aan de onderhandelingen.

“We hebben de veiligheidsbelangen van Israël beschermd en zijn op weg naar een historisch akkoord,” beweerde hij.

Volgens berichten in de Arabische media zal het Karish-veld, dat Israël onlangs is gaan ontwikkelen, in Israëlische handen blijven, terwijl het nabijgelegen Kana-veld volledig op Libanees grondgebied komt te liggen, een schijnbaar enorme Israëlische concessie.

De secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft de afgelopen weken verscheidene malen gedreigd Israël aan te vallen in verband met de controle over de gasvelden.

Reserve IDF Brigade-Generaal Amir Avivi, oprichter en CEO van de Israel Defense and Security Forum (IDSF) – Habithonistim beweging, zei dinsdag tegen Israel Radio dat “dit een gevaarlijk precedent is waarbij Hezbollah ons bedreigt – en wij ons met enorme snelheid terugtrekken op de Libanese posities voor de verkiezingen. Hezbollah heeft van zijn kant Israël op de knieën gekregen.”

De details van het akkoord moeten in Israël nog worden gepubliceerd. Noch de regering, noch de Knesset hebben het besproken. Verschillende organisaties hebben gezegd dat zij de beslissingen van premier Yair Lapid over de kwestie voor de rechter zullen aanvechten, waarbij zij opmerken dat hij als hoofd van een overgangsregering geen mandaat heeft om dergelijke beslissingen te nemen en dat voor de vormgeving van Israëls grenzen een nationaal wettelijk referendum vereist is.

Oppositieleider en voormalig premier Benjamin Netanyahu, verklaarde maandag dat “achter de ruggen van de burgers van Israël en de Knesset om, Lapid en [minister van Defensie Benny] Gantz hebben toegegeven aan de chantage van Hezbollah.”

“Zij dragen strategische activa van de staat Israël over aan Hezbollah in een liquidatieverkoop. Hezbollah zal miljarden van de gasinkomsten gebruiken om zich met raketten en raketten te bewapenen tegen de burgers van Israël, en Iran zal zich opstellen voor Rosh Hanikra en voor de gasreserve van Israël,” waarschuwde hij.

“Deze zwakke en amateuristische overgangsregering heeft geen mandaat om in het donker, enkele dagen voor de verkiezingen, een dergelijk gevaarlijk besluit te nemen,” voegde hij eraan toe.

Hij heeft eerder verklaard dat een dergelijke door de regering-Lapid ondertekende overeenkomst illegaal is en door zijn regering niet zal worden nageleefd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox