Waarom geeft Israël zoveel aan Libanon?

Voormalig gezant van Trump is geschokt door de belangrijke Israëlische concessies in de nieuwe maritieme overeenkomst tussen de VS en Libanon.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Foto: Hillel Maeir / TPS

David Friedman, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, heeft zijn verbijstering uitgesproken over het voorstel voor een akkoord over een maritieme grens tussen Israël en Libanon, en gezegd dat het aanzienlijke Israëlische concessies lijkt in te houden.

Beide landen zijn het niet eens over de gemeenschappelijke zeegrens tussen Israël en Libanon. De kwestie wordt al meer dan tien jaar besproken. Beide partijen concentreren zich op de olie- en gasvondsten in de betwiste territoriale wateren.

In de afgelopen jaren hebben de twee landen in Rosh Hanikra besprekingen gevoerd onder bemiddeling van de VS en onder auspiciën van het bureau van de speciale VN-coördinator voor Libanon (UNSCOL). Amos Hochstein, de speciale gezant voor internationale energie van de regering Biden, fungeert momenteel als bemiddelaar. Hij heeft de afgelopen weken tussen Jeruzalem en Beiroet gereisd, en hoewel hij zich optimistisch toonde, heeft hij geen definitieve oplossing gebracht.

Premier Yair Lapid verklaarde echter tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering op zondag dat zijn regering “de laatste details aan het bespreken is, zodat het nog niet mogelijk is een gedane overeenkomst aan te prijzen; zoals wij echter vanaf het begin hebben geëist, waarborgt het voorstel de volledige veiligheids-diplomatieke belangen van Israël, alsook onze economische belangen.”

Oppositieleider Benjamin Netanyahu beschuldigde Lapid er snel van zich te hebben overgegeven aan Hezbollah.

Volgens berichten in de Arabische media zal het Karish-veld, dat Israël onlangs is begonnen te ontwikkelen, in Israëlische handen blijven, terwijl het nabijgelegen Kana-veld volledig op Libanees grondgebied komt te liggen, een kennelijke Israëlische concessie.

Friedman tweette dat hij als ambassadeur “jarenlang heeft geprobeerd een overeenkomst tussen Israël en Libanon over de betwiste maritieme gasvelden tot stand te brengen. Het scheelde niet veel of de voorgestelde verdeling was 55-60% voor Libanon en 45-40% voor Israël. Niemand dacht toen aan 100% voor Libanon en 0% voor Israël. Ik zou graag begrijpen hoe we hier zijn gekomen.

Friedman, die tussen 2017-2020 ambassadeur in Israël was, was partij bij historische wapenfeiten, waaronder de Abraham-akkoorden tussen Israël en verschillende Arabische landen.

Hezbollah’s secretaris-generaal Hassan Nasrallah heeft de afgelopen weken meerdere malen gedreigd Israël aan te vallen over de controle van de gasvelden. In een duidelijke verandering van toon verklaarde Nasrallah dit weekend echter dat “het dossier inzake de zeegrensafbakening een beslissende fase heeft bereikt in het licht van de brief van de bemiddelaar” en dat Hezbollah “de Libanese staat steunt wat betreft de besprekingen met de Amerikaanse bemiddelaar”, wat betekent dat hij tevreden is met het laatste voorstel.

Senator Ted Cruz zei dat hij “diep verontrust was dat ambtenaren van Biden onze Israëlische bondgenoten onder druk zetten om hun grondgebied over te dragen aan de door Iran gecontroleerde terreurgroep Hezbollah.”

“Nog een onderwerp voor het volgende Republikeinse Congres om te onderzoeken,” schreef hij op Twitter.

De details van de overeenkomst moeten nog worden gepubliceerd in Israël. Verschillende organisaties hebben gezegd dat ze de stap van Lapid voor de rechter zullen aanvechten en zeggen dat hij als hoofd van een overgangsregering geen mandaat heeft om dergelijke beslissingen te nemen en dat een beslissing over de vormgeving van Israëls grenzen bij wet een nationaal referendum vereist.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox