“Israël heeft zich overgegeven aan Hezbollah!”

Netanyahu hekelt door de VS gesloten Libanon-deal en zegt dat Israël er niet aan gebonden zal zijn als hij weer aan de macht komt.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Controle over de lucratieve gasvelden in de Middellandse Zee kan de volgende oorlog in het Midden-Oosten ontketenen. Foto: Moshe Shai / Flash90

Israël heeft zondag zijn goedkeuring gegeven aan een door de VS bemiddelde overeenkomst om het maritieme geschil tussen de Joodse staat en Libanon op te lossen.

Twee grote aardgasvelden liggen bij de zeegrens tussen beide landen. Het probleem is dat Israël en Libanon officieel nog steeds in oorlog zijn en geen overeengekomen grens hebben, noch op het land noch op zee.

Volgens de Israëlische demarcatielijn ligt een van die velden (Karish) volledig in Israëlische wateren, terwijl het tweede grotere veld (Qana) voor twee derde in Israëlische wateren en voor een derde in Libanese wateren ligt.

Toen Israël deze gasvelden begon te ontwikkelen, klaagde Libanon. Vervolgens begon Hezbollah (de Iraanse terroristische gevolmachtigde die Libanon in feite controleert) met oorlog te dreigen.

De regering Biden werkt al maanden aan een compromis en heeft haar voorstel nu aan alle betrokken partijen voorgelegd.

In de overeenkomst die op tafel ligt, wordt een door beide partijen overeengekomen nieuwe zeegrens getrokken, die ongeveer in het midden ligt van de door beide partijen geëiste lijnen. Die lijn houdt Karish volledig in Israëlische wateren en plaatst het grootste deel van Qana in Libanese wateren. Israël zou financieel worden gecompenseerd voor het vijfde deel van Qana dat in zijn wateren ligt (kan men erop vertrouwen dat het door Hezbollah gecontroleerde Libanon betaalt?).

Premier Yair Lapid vertelde zijn kabinet dat dit een goede deal is die “de Israëlische belangen beschermt” en helpt om Libanon verder van de Iraanse steun af te helpen.

Oppositieleider Benjamin Netanyahu was het daar volstrekt mee oneens en beschuldigde Lapid ervan zich in feite “over te geven aan de dreigementen van Hezbollah”.

“Hij geeft Hezbollah soeverein grondgebied van de staat Israël met een enorm gasreservoir – dat toebehoort aan jullie, de burgers van Israël,” werd Netanyahu geciteerd door N12. “Hij deed het zonder discussie in de Knesset en zonder referendum.”

Minister van Justitie Gideon Sa’ar erkende op Israel Radio dat de regering Lapid inderdaad het protocol heeft omzeild door de bredere Knesset, waarvan de helft op één lijn staat met Netanyahu, er niet bij te betrekken. Hij voerde echter aan dat hij als minister van Justitie in dergelijke omstandigheden de bevoegdheid had om dit goed te keuren.

Netanyahu was het daar opnieuw niet mee eens en waarschuwde – vermoedelijk aan Libanon en de VS – dat als hij na de komende verkiezingen weer premier wordt, dat Israël dan niet gebonden zal zijn aan deze overeenkomst of de nieuwe zeegrens die daardoor ontstaat.

Voor meer informatie over deze kwestie, zie: Israëls keuze: onafhankelijkheid of verzoening 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox