Hezbollah dreigt met oorlog tegen Israël om gasvelden in Middellandse Zee

“We volgen alle gasvelden in heel Palestina,” zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hezbollah, energie
Een grote poster van Hezbollah-chef Hassan Nasrallah geplaatst aan de Libanees-Israëlische grens. Foto: Hamad Almakt / Flash90

De Libanese terreurmilitie Hezbollah heeft woensdag gedreigd met oorlog indien Israël het aardgasveld Karish in de Middellandse Zee niet aan Libanon overdraagt.

Hezbollah-chef sjeik Hassan Nasrallah zei in een televisietoespraak dat zijn organisatie zich nu volledig richt op Karish en “alle gasvelden in heel Palestina [sic].” Hij waarschuwde dat als Libanon geen toestemming krijgt om gas te winnen uit Karish, “we de tafel zullen omdraaien tegen de hele wereld. Oorlog voeren zou eervoller zijn als de andere keuze is dat de Libanezen verhongeren.”

Veel Libanezen zeggen echter dat zij niet omkomen van de honger vanwege het Israëlische beleid, maar vanwege Hezbollah zelf.

De sjiitische jihadistische beweging beschikt over een machtig privéleger dat kan wedijveren met dat van vele staten in de regio en heeft vetorecht in de Libanese regering. Maar aangezien Hezbollah in feite een gevolmachtigde van Iran is, heeft zij zelden of nooit het beste voor met alle Libanezen, voor het merendeel soennitische moslims en christenen.

Met betrekking tot een poging tot een drone-aanval op het Israëlische platform te Karish eerder deze maand, beweert Nasrallah dat hij wilde dat de onbemande luchtvaartuigen zouden worden neergeschoten.

Op 2 juli onderschepte Israël drie Hezbollah-drones die op weg waren naar het Karish-platform. Eén werd neergehaald door een Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig, en de andere twee werden onderschept door raketten afgevuurd door het marineschip INS Eilat.

“Het was de eerste keer ooit dat drie drones samen op Israël mikten,” pochte Nasrallah. “We wilden dat de Israëli’s de drones zouden neerschieten met oorlogsvliegtuigen en schepen, omdat we getuige wilden zijn van geweervuur in dat gebied.”

Satellietgegevens wijzen er echter op dat de drones laag en langzaam vlogen in een poging om aan Israëlische ontdekking te ontkomen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox