Libanon ernstig in het nauw door Hezbollah

Het ooit welvarende Arabische land Libanon zit zwaar in de problemen, het land kampt met allerlei crises. De trieste toestand heeft alles te maken met de rol van Hezbollah in Libanon en met een enorme vluchtelingencrisis die begon in 2011.

Door Yochanan Visser |

De onrust in Libanon gaat onverminderd door, met duizenden demonstranten die de straat op gaan en blokkades van de belangrijkste verkeers­knoop­punten. Tegelijkertijd wordt geëist dat er een einde komt aan de enorme economische en financiële crisis die het land op de rand van de afgrond heeft gebracht.

Libanon wordt ook geconfronteerd met een voedsel­crisis, die nog is verergerd nadat de regering voor het eerst in tien jaar de prijs van brood heeft verhoogd. De mensen in het land van cederbomen hebben zich onlangs naar de supermarkten gehaast om levens­middelen te kopen. Als gevolg daarvan heeft Al-Makhazen Coop, de grootste levens­middelen­handelaar in Libanon, zijn filialen in Beiroet heeft gesloten.

De prijzen van brood zijn deze week met maar liefst 33 procent gestegen. Officieel krijgt men nu 1.507 pond voor één Amerikaanse dollar. In werkelijkheid moeten mensen op de zwarte markt echter 9.000 pond voor één dollar betalen, omdat de banken de lokale valuta niet meer zullen wisselen.

Libanon heeft ook te maken met een energiecrisis en huishoudens krijgen slechts drie uur per dag elektriciteit. Als gevolg daarvan kopen de mensen kaarsen en gaan ze weer de straat op om te protesteren tegen de schrijnende situatie. Toen de protesten gewelddadig werden, hebben de Libanese veiligheidstroepen met scherp geschoten om de protesten te bedwingen. Daarbij werd een 14-jarige jongen die in zijn hoofd was geschoten, bijna gedood.

De Libanese regering opent nu het luchtruim in de hoop dat buitenlandse toeristen terugkeren naar het land, maar het is moeilijk te zien hoe dit zal leiden tot een toename van het toerisme. Welke toerist wil immers naar een land reizen dat verlamd is door de onrust onder de bevolking en dat slechts drie uur elektriciteit per dag levert? De economische en financiële crisis in Libanon dateert van 2008 en heeft de status van Libanon als centrum voor toerisme, handel en financiën veranderd. Het land is nu afhankelijk van buitenlandse hulp en heeft het Internationaal Monetair Fonds om een lening gevraagd, maar de onderhandelingen over de voorwaarden voor een IMF-lening schieten weinig op.

Oorzaak van de crises
De trieste toestand in het land van bijna 7 miljoen heeft alles te maken met de rol van Hezbollah in Libanon en met een enorme vluchtelingencrisis die vlak na het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 is begonnen. Vandaag de dag biedt Libanon onderdak aan meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. Het is afhankelijk van Europese hulp om deze mensen te voeden en te huisvesten.

De Europese Unie heeft dinsdag een verklaring afgelegd waarin zij haar ‘toewijding’ ten aanzien van Libanon in het licht van de vluchtelingencrisis opnieuw bevestigt, nadat zij een virtuele conferentie over de Syrische crisis had georganiseerd. ‘De conferentie was voor de internationale gemeenschap een gelegenheid om haar economische en financiële steun aan de door de Syrische crisis getroffen landen en gemeenschappen, met name Libanon, te hernieuwen,’ aldus de EU-missie in Libanon in een verklaring. Daarin staat ook dat de EU 34,6 miljoen euro aan de Libanese regering heeft overgemaakt om de vluchtelingencrisis te verlichten.

‘Om tegemoet te komen aan de toenemende behoeften van het Libanese volk en de Syrische vluchtelingen, benadrukte de Europese Unie haar bereidheid om constructief samen te werken met een regering die zich inzet voor de uitvoering van structurele hervormingen en de verbetering van haar bestuurssysteem,’ voegden de EU-ministers die de onlineconferentie hebben bijgewoond, daaraan toe. De Libanese regering zet zich echter niet in ‘voor de uitvoering van structurele hervormingen en de verbetering van haar bestuurssysteem,’ zoals een andere EU-diplomaat in de Libanese media heeft gezegd.

De anonieme Europese diplomaat zei dat Libanon ‘het internationale standpunt goed [moet] lezen en moet beseffen dat het geen kans heeft om internationale en Arabische hulp te krijgen zolang het de uitvoering van de vereiste hervormingen niet in gang zet. Washington en alle landen van de Europese Unie zijn eensgezind over dit standpunt.’ De diplomaat waarschuwde dat Libanon op weg was naar een ‘zeer moeilijke fase’ in de geschiedenis van het land, nu de Verenigde Staten de druk op Hezbollah opvoeren met de invoering van nieuwe sancties tegen de Iraanse bondgenoot.

De mening van de EU-diplomaat werd gedeeld door Dorothy Shea, de Amerikaanse ambassadeur in Libanon. In een interview met Al-Hadath Al-Arabiya’s tv-kanaal zei ze dat Hezbollah het grootste probleem is in de Libanese crisis. ‘Hezbollah bedreigt de stabiliteit van Libanon en verhindert economische oplossingen,’ zei Shea tijdens het interview. Haar opmerkingen zorgden er onmiddellijk voor dat een sjiitische rechter in de zuidelijke stad Tyrus een verbod uitvaardigde op interviews of rapporten over uitspraken van de Amerikaanse ambassadeur. De rechter, Mohammed Mazeh, een Hezbollah-aanhanger, werd bespot door onafhankelijke Libanese media die de uitspraak negeerden en bleven rapporteren over verklaringen van Shea. Het rechterlijke verbod werd ook veroordeeld door Manal Abdel Samad, de Libanese minister van Informatie, waarna Mazeh zijn functie neerlegde.

Hezbollah’s positie in Libanon en de wereld


Om te begrijpen hoe Hezbollah, of moeten we zeggen Iran, Libanon beheerst en niet alleen in Libanon maar in de hele wereld ravage aanricht, zou men een korte documentaire moeten bekijken die is gemaakt door Deutsche Welle, de internationale omroeporganisatie van Duitsland.

Hezbollah is er niet alleen in geslaagd om Libanon over te nemen en de dominante macht in het land te worden, maar heeft ook een wereldwijd bereik, zo blijkt uit de documentaire. Libanese expats die over de hele wereld wonen, financieren en participeren in de illegale activiteiten van Hezbollah, waarbij Duitsland tot voor kort het hoofdkwartier van Hezbollah in Europa was. In de documentaire is te zien dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah openlijk verklaart dat zijn organisatie niet meer is dan een tak van de Islamitische Revolutionaire Garde die voor zijn bestaan volledig afhankelijk is van Iran.

In april besloot Duitsland echter eindelijk Hezbollah te verbieden en toe te voegen aan zijn lijst van terroristische organisaties, waarna een nationaal optreden tegen sjiitische instellingen begon. De stap werd verwelkomd door Israël en de Verenigde Staten, die de inspanningen om Hezbollah op de knieën te krijgen, leiden. De Amerikaanse regering van president Donald J. Trump heeft onlangs nieuwe wetgeving ingevoerd, de Cesar Wet, die tot doel heeft het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad elke steun van buitenaf te ontnemen, inclusief die van de Libanese regering en Hezbollah. Israël en de Verenigde Staten werken nauw samen in de zogenaamde maximale-druk-campagne tegen Iran en zijn bondgenoten, waarvan Hezbollah de machtigste is.

Premier Benyamin Netanyahu heeft dinsdag een ontmoeting gehad met de Amerikaanse gezant voor Iraanse zaken, Brian Hook, en heeft duidelijk gemaakt dat Israël meer problemen heeft dan de coronapandemie. Hier is een deel van wat Netanyahu zei voor de ontmoeting met Hook:

‘Als Iran behandeld wil worden als een normaal land, moet het zich gedragen als een normaal land. Maar dat doet het niet.

‘Het bedriegt bewust de internationale gemeenschap. Het liegt de hele tijd. Het liegt over plechtige beloften en toezeggingen die het heeft gedaan ten overstaan van de internationale gemeenschap. Het gaat door met zijn geheime programma om kernwapens te ontwikkelen. Het gaat door met zijn geheime programma om de middelen te ontwikkelen om kernwapens te leveren.

‘Iran ontzegt de IAEA-inspecteurs de toegang tot belangrijke locaties, waarvan we sommige hebben onthuld door onze eigen activiteit. Het zet zijn ongebreidelde agressie in het Midden-Oosten en daarbuiten voort. Het bewapent, traint, financiert en stuurt terroristen.

‘Iran doet dat allemaal en het grootste deel van de internationale gemeenschap doet er niets aan. En erger nog dan niets, veel landen spannen samen in deze agressie.’

Een paar uur nadat Netanyahu zijn opmerkingen maakte, bracht het Israëlische Veiligheidsagentschap (ISA) een verslag uit aan de pers over hoe Hezbollah probeert Israëlische en Palestijnse Arabieren te rekruteren. In het persbericht stond dat ISA had ontdekt dat Beiroet Hamoud, een voormalig inwoner van de Israëlisch-Arabische stad Majd al-Krum, die naar Libanon emigreerde en als journalist voor de krant al-Akhbar van Hezbollah werkt, had geprobeerd twee andere inwoners van Majd al-Krum te rekruteren. De twee trokken zich blijkbaar terug nadat ze na het ISA-onderzoek zijn vrijgelaten, maar het agentschap zegt dat dit geval slechts het topje van de ijsberg is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.