Biden spreekt zich voor het eerst uit over justitiële hervorming

Sommigen zeggen dat Netanyahu Biden zal “afsnauwen” als hij de justitiële hervorming doorvoert. Anderen staan erop dat Israël dat doet.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Biden, Amerika, Benjamin Netanyahu
Biden en Netanyahu onderhouden vrij warme betrekkingen. Maar zal de Israëlische justitiële hervorming daar verandering in brengen? Foto: Miriam Alster / Flash90

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag commentaar gegeven op de controverse die in Israël gaande is over het plan van minister van Justitie Yariv Levin voor de hervorming van de rechterlijke macht.

In antwoord op een vraag van the New York Times-columnist Thomas L. Friedman zei Biden dat er consensus nodig is om een fundamentele verandering duurzaam te maken.

“Het geniale van de Amerikaanse democratie en de Israëlische democratie is dat beide gebaseerd zijn op sterke instellingen, op checks and balances en op een onafhankelijke rechterlijke macht,” zei hij. “Het is echt belangrijk om consensus te bereiken over fundamentele veranderingen om ervoor te zorgen dat mensen ze omarmen, zodat ze kunnen worden volgehouden.”

In een column die zondag een minuut na middernacht op de website van de Times verscheen, interpreteerde Friedman deze verklaring zo dat Biden aan premier Benjamin Netanyahu te kennen gaf dat de Amerikaans-Israëlische relatie “nooit echt gebaseerd is geweest op gemeenschappelijke belangen”, maar “altijd is gebouwd op onze gedeelde waarden”.

Volgens Friedman gaf Biden aan dat “wat Israël ook doet, het niet fundamenteel mag afwijken van die gedeelde waarden. Anders zitten we in een hele nieuwe wereld”.

Friedman insinueerde dat Jeruzalem probeerde “Israëls Hooggerechtshof van zijn onafhankelijkheid te beroven” en in plaats daarvan probeerde hen “onder de duim van Netanyahu te houden”. Hij verklaarde ook dat het gedrag van Israël in Judea en Samaria en Gaza “niet verenigbaar is met de [Amerikaanse] waarden”.

Hij noemde de coalitie van de premier “ultranationalistisch” en “ultrareligieus” en schreef dat de hervormingen “de democratie van Israël en daarmee haar nauwe betrekkingen met Amerika en andere democratieën ernstig zouden kunnen schaden”.

Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president zich mengde in een intern debat in Israël over zoiets fundamenteels als de aard van de democratie van het land, aldus Friedman. Als Netanyahu “gewoon doorgaat”, zal hij de Amerikaanse president afsnauwen. “Dit is geen kleinigheid,” schreef hij.

Elliot Kaufman, brievenredacteur van the Wall Street Journal, reageerde met een tweet waarin hij verwees naar Israëls “gerechtelijke revolutie” van de jaren negentig, die de hervormingen in kwestie ongedaan willen maken, en zei dat een snauw op zijn plaats was.

De constitutionele, juridische en gerechtelijke commissie van de Knesset zal haar debat over de hervorming zondag voortzetten, en de stemming over de eerste lezing van het wetsontwerp zou de volgende dag al kunnen plaatsvinden. Als het wetsvoorstel maandag wordt goedgekeurd, kan het woensdag al voor eerste lezing naar de plenaire vergadering worden gestuurd.

Organisatoren van de wekelijkse zaterdagavondprotesten tegen de hervormingen van het gerechtelijk apparaat van de regering hebben opgeroepen tot een landelijke staking deze week.

“Maandag gaan we naar Jeruzalem om ons land te verdedigen en ervoor te vechten,” zei de Israëlische oppositieleider Yair Lapid terwijl hij politieke steun gaf aan de actie. “Werkgevers moeten elke werknemer die naar Jeruzalem wil gaan toestaan om te vechten voor het land, om te vechten voor onze democratie en om te zeggen dat we niet zullen toestaan dat jullie onze democratie vernietigen.”

Lapid beschreef de door de regering voorgestelde justitiële hervorming vorige maand als een “extreme regimewisseling” en beloofde de strijd in de straten in het hele land voort te zetten, “in een oorlog voor ons vaderland”.

Netanyahu beschuldigde vervolgens zijn politieke tegenstanders van “het zaaien van onheil” door op te roepen tot een opstand tegen een democratisch gekozen regering.

Vorige week had de premier scherpe kritiek geuit op wat hij een “groeiende golf” van bedreigingen tegen hem en andere politici noemde, nadat een leider van de antiregeringsprotesten kennelijk had opgeroepen tot moord op Netanyahu.

De opmerkingen van Netanyahu kwamen nadat de voormalige Israëlische luchtmachtpiloot Ze’ev Raz op Facebook schreef: “Als een premier opstaat en dictatoriale bevoegdheden aanneemt, is hij een dode man, zo simpel is het….”. Er is een plicht om hem te doden.”

Het voorstel voor justitiële hervorming omvat een wijziging van de wijze waarop rechters worden geselecteerd, zodat de leden van de Knesset een meerderheid hebben in de commissie voor justitiële selectie; het aannemen van een “terzijdestellingsclausule”, een wet die de wetgevers de bevoegdheid geeft om het Hooggerechtshof om te keren of te “overrulen” als het wetten of regeringsbesluiten nietig verklaart; afschaffing van de juridische rechtvaardiging van “redelijkheid” die de rechtbank kan gebruiken om wetten of regeringsbesluiten ongedaan te maken; en ministers de bevoegdheid geven hun eigen juridische adviseurs aan te nemen en te ontslaan.

Netanyahu heeft beweringen van critici dat de hervormingen het einde van de democratie in het land zouden betekenen als “ongegrond” van de hand gewezen en beloofd ze “op verantwoorde wijze” uit te voeren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox