LedenIsraëls justitiële hervorming is niet ondemocratisch

Israël is een van de meest democratische naties ter wereld. Maar het heeft gebreken die de gekozen Knesset met alle recht kan corrigeren.

Door James Sinkinson | | Onderwerpen: Hooggerechtshof
Netanyahu's tegenstanders beweren dat zij proberen de democratie in de Joodse staat te redden. Maar de Israëlische democratie heeft zich aanzienlijk verwijderd van de democratische normen in het Westen. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

Veel Amerikaanse geleerden, politici en mainstream media voorspellen de ondergang van de Israëlische democratie als de regering van premier Benjamin Netanyahu haar voorgestelde justitiële hervormingen doorzet. Niets is minder waar.

Degenen die dergelijke apocalyptische beweringen doen, begrijpen ofwel niet de structurele crisis waarin het Israëlische rechtssysteem zich bevindt, of zij geven uit eigenbelang gewoon de voorkeur aan de linkse rechterlijke macht die het momenteel controleert.

Het valt niet te ontkennen dat Israëls rechterlijke macht een ondemocratische ramp is die dringend moet worden gerepareerd. Elke criticus die niet eerst dit feit erkent en constructieve oplossingen voorstelt, is een bedrieger.

In feite zijn de gerechtelijke hervormingen van de regering-Netanyahu bedoeld om Israël democratischer te maken, niet minder. De hervormingen zijn bedoeld om controles en tegenwichten in te voeren die ontbreken in de rechterlijke macht van de Joodse staat en om de uiteindelijke macht over te dragen aan democratisch gekozen vertegenwoordigers, zoals het geval is in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, naast...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie