Amerika’s aandringen op tweestatenoplossing is binnenlands politiek spel

Ondanks hun publieke standpunt weten de VS dat een overname van Gaza door de Palestijnse Autoriteit uitgesloten is, vertellen experts aan JNS.

Door Israel Kasnett | | Onderwerpen: Gazastrook, Palestijnen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet de Israëlische president Isaac Herzog in Tel Aviv op 3 november 2023. Foto: Chuck Kennedy/State Department.

De VS staan erop dat, “daags na de oorlog”  van Israël tegen Hamas in Gaza, er voortgang zal zijn in de richting van een tweestatenoplossing die uiteindelijk zal leiden tot een Palestijnse staat naast Israël.

“We moeten eraan werken om Israël samen te brengen op een manier die het begin mogelijk maakt van een optie voor een tweestatenoplossing,” zei de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een campagnereceptie op 12 december.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verklaarde dat de Gazastrook na het einde van de oorlog moet worden overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. De oplossing “moet een door de Palestijnen geleide regering omvatten en een vereniging van Gaza met de Westelijke Jordaanoever onder de Palestijnse Autoriteit,” zei hij.

Dit staat in schril contrast met het standpunt van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die heeft verklaard dat hij “degenen die aanzetten tot terrorisme, terrorisme steunen en terrorisme financieren niet zal toelaten tot Gaza”, waarmee hij de Palestijnse Autoriteit bedoelt. “Gaza zal geen Hamastan of Fatahstan zijn,” voegde hij eraan toe.

Tijdens een persconferentie op zaterdagavond zei Netanyahu: “Het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit weigert momenteel om het bloedbad te veroordelen, en sommigen van hen prijzen het zelfs openlijk. Gaan zij de Gazastrook de ‘day after’ controleren? Hebben we dan niets geleerd? Als premier van Israël zal ik niet toestaan dat dit gebeurt.”

Een ander tijdperk

Eytan Gilboa is een expert op het gebied van de Amerikaans-Israëlische betrekkingen aan de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan en senior fellow aan het Jerusalem Institute for Strategy and Security. Volgens hem wil Biden terugkeren naar het paradigma van “twee staten voor twee volkeren” omdat dit de vijandigheid tegenover de Verenigde Staten in de Arabische landen en de weerstand vanuit de progressieve gelederen in zijn regering zou verminderen. Daarom zijn de Verenigde Staten geobsedeerd door “day after”.

“Biden wil de high-intensity warfare van Israël achter zich hebben om zijn binnenlandse positie te versterken,” zei Gilboa. “Er is ook binnenlandse politiek in Israël,” voegde hij eraan toe. “Netanyahu lijkt zich ook te richten op binnenlandse politiek voor de dag erna.”

“Beide regeringsleiders zijn bezorgd over hun binnenlandse politieke basis.” Hij legde uit dat in het verleden, toen de Verenigde Staten ten strijde trokken, “het om oorlog ging, punt – niets anders. Militaire activiteiten werden niet vermengd met politiek.”

“We leven in een andere tijd,” voegde hij eraan toe.

De Verenigde Staten lijken het ermee eens te zijn dat de Palestijnse Autoriteit geen goede oplossing is, maar beschouwen het blijkbaar als de beste van de beschikbare opties.

Volgens Gilboa “dringen de Verenigde Staten aan op een oplossing voor de Palestijnse kwestie uit bezorgdheid over de mislukkingen in Vietnam, Afghanistan en Irak. Ze willen Gaza integreren in de Westelijke Jordaanoever, ze willen dat de Palestijnse Autoriteit Gaza overneemt en onderhandelingen begint over een vredesregeling.”

Netanyahu is niet de enige bron van verzet tegen dit concept in Israël.

Israëls ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Tzipi Hotovely, verwierp de mogelijkheid ook in een interview met Sky News op woensdag, door te zeggen dat de Palestijnen alleen een staat willen “van de rivier tot aan de zee”.

“Ik denk dat het tijd is dat de wereld zich realiseert dat het Oslo-paradigma mislukt is op 7 oktober en dat we een nieuw paradigma moeten opbouwen,” zei Hotovely. Op de vraag of een nieuw paradigma een Palestijnse staat zou omvatten, antwoordde ze “absoluut nee”.

Woordvoerders van de Israëlische regering hebben herhaaldelijk benadrukt dat Israël alleen een gedemilitariseerde Palestijnse staat zou toestaan die over alle middelen beschikt om zichzelf te besturen, maar niet over de middelen om Israël te bedreigen.

Politiek optreden

Volgens John Hannah, een senior fellow bij het Jewish Institute for National Security of America (JINSA) in Washington, liggen de Amerikaanse en Israëlische standpunten niet zo ver uit elkaar als ze lijken. Het idee van een tweestatenoplossing onder leiding van de Palestijnse Autoriteit is “een grap, een vage hoop of een complete fantasie, afhankelijk van hoe cynisch je bent”, zei hij. Er zijn “veel politieke spelletjes in het spel” en de regering Biden “weet heel goed dat een Palestijnse staat in de nabije toekomst een absolute no-go is”.

De Palestijnse Autoriteit is in haar huidige vorm “ineffectief, corrupt en volledig illegitiem in de ogen van haar eigen volk”, voegde hij eraan toe. “Ze kan niet eens het terrorisme in Jenin bestrijden. Waarom zou een Israëliër er in hemelsnaam mee instemmen om haar de verantwoordelijkheid te geven voor de veiligheid in Gaza, vooral na de gruwel van 7 oktober, die door de hele Palestijnse samenleving werd gevierd – niet alleen in Gaza, maar ook in de PA.”

Palestijnen steunen Hamas

De Amerikaanse oproep voor een Palestijnse staat bestuurd door de Palestijnse Autoriteit komt tegen de achtergrond van een verbazingwekkende peiling die vorige week werd uitgevoerd door het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek (PSR), waaruit blijkt dat de steun voor Hamas op de Westelijke Jordaanoever sinds 7 oktober meer dan verdrievoudigd is.

Nog verontrustender is volgens het PSR dat bijna 75% van de Palestijnen (82% op de Westelijke Jordaanoever en 57% in Gaza) gelooft dat de wreedheden van Hamas gerechtvaardigd zijn. Deze wijdverspreide Palestijnse opinie baart veel Israëli’s zorgen en zal waarschijnlijk hun steun voor een Palestijnse staat naast Israël beïnvloeden.

Schokkend genoeg gelooft, volgens een recente Harvard-Harris opiniepeiling, meer dan de helft van de Amerikaanse volwassenen tussen 18 en 24 jaar dat de oplossing voor de huidige crisis in Gaza bestaat uit het opheffen van de staat Israël en het overdragen van de controle aan Hamas en het Palestijnse volk. Uit de peiling, die vorige week werd uitgevoerd en vrijdag werd vrijgegeven, bleek dat 51% van de jonge Amerikanen voorstander is van de afschaffing van de Israëlische staat, terwijl 32% voorstander is van een tweestatenoplossing.

“Zo’n terroristische staat zou niet alleen een bedreiging zijn voor Israël, maar ook voor Jordanië en Egypte, en dus een ramp voor de belangen van de VS,” zei Hannah.

Wat duidelijk is, is dat Israël de veiligheidscontrole over Gaza wil hebben, met een civiele entiteit die de burgers bestuurt, zonder de anti-Israëlische ophitsing en haat die daar tot op de dag van vandaag bestaat. “De PA zou niet in staat zijn om zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook te controleren,” zei Gilboa. “De VS wil dat Israël antwoorden geeft, maar ze hebben zelf niet voldoende antwoorden gegeven.”

Laagste gemene deler

Volgens Hannah is het tweestatenconcept “het enige idee, de kleinste gemene deler waar de zogenaamde internationale gemeenschap het over eens kan worden om zichzelf ervan te overtuigen dat we niet allemaal gedoemd zijn tot een toekomst van strijd en conflict.”

Om deze reden “praat de regering plichtsgetrouw om haar vrienden en bondgenoten te sussen, en vooral haar progressieve basis in de Democratische Partij, ook al weet ze dat het geen kans heeft om geïmplementeerd te worden binnen een tijdsbestek dat relevant is voor de onmiddellijke ‘day after’ in Gaza,” zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox