Biden houdt vast aan tweestatenoplossing, zelfs als Palestijnse Autoriteit faalt

Ondertussen laat CNN opnieuw zien waarom de je reguliere media niet kunt vertrouwen een waarheidsgetrouw beeld van het conflict te schetsen.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: media, Amerika
VS-ambassadeur Thomas Nides. De regering Biden dringt aan op de tweestatenoplossing, maar wat als de Palestijnen hun verplichtingen niet kunnen of willen nakomen? Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

De Amerikaanse ambassadeur in Israël Thomas Nides herhaalde vorige week woensdag het standpunt van de regering Biden dat een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict noodzakelijk is voor de regionale stabiliteit.

President Joe Biden “heeft heel duidelijk zijn steun uitgesproken voor een tweestatenoplossing”, vertelde Nides op een persbriefing in Jeruzalem. “Elke toespraak die ik geef, die minister [van Buitenlandse Zaken] Anthony Blinken geeft, die de president geeft, die [vicepresident] Kamala Harris geeft, verwijzen daar allemaal naar.”

Wat de wenkbrauwen deed fronsen was dat Nides deze woorden uitsprak, terwijl de lokale en buitenlandse media berichtten over de dreigende ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit en haar onvermogen om het gebied dat zij reeds beheert te controleren.

Kaartenhuis

Nu de Palestijnse leider Mahmoud Abbas het einde van zijn bewind nadert, vervallen de gebieden die hij geacht wordt te controleren in een gewapende chaos.

Dit heeft geleid tot een toename van zowel interne gevechten, meestal tussen groepen die zich scharen achter de verschillende kandidaten om Abbas op te volgen, als aanvallen op Israëlische soldaten en burgers.

“Een deel van de toename van de aanvallen is te wijten aan het onvermogen van de Palestijnse veiligheidstroepen om bepaalde gebieden in de regio Judea en Samaria naar behoren te besturen. Als gevolg daarvan worden deze gebieden vruchtbare grond voor de groei van terrorisme,” vertelde IDF-stafchef Aviv Kochavi maandag aan een leerconferentie van de Generale Staf.

En de zaken zullen naar verwachting alleen maar erger worden.

Een hoge IDF-deskundige vertelde dat hij een beperkte burgeroorlog onder de Palestijnen verwacht wanneer Abbas aftreedt of sterft, vergezeld van een nieuwe golf van terreuraanslagen tegen Israël.

De Oslo-akkoorden hadden de Palestijnse Autoriteit verplicht een einde te maken aan onafhankelijke gewapende groepen die de Israëlische veiligheid bedreigen, en de Palestijnse Autoriteit was zelf zwaar bewapend om dit doel te bereiken. Maar zij heeft dit systematisch nagelaten.

In combinatie met de huidige opkomende storm moet men zich afvragen of een tweestatenoplossing die resulteert in de oprichting van een Palestijnse staat, geregeerd door mensen die hun vredesverplichtingen niet kunnen of willen nakomen, wel verstandig is.

De schuld van Israël?

Volgens de Amerikaanse ambassadeur heeft deze situatie alles te maken met de groeiende frustratie en wanhoop van de Palestijnse bevolking, en een schijnbaar gebrek aan voldoende concessies en gebaren om wat hij noemde de “Palestijnse straat” te kalmeren.

“Om een tweestatenoplossing te bevorderen, moeten we dingen doen om het Palestijnse volk te helpen,” zei hij tegen verslaggevers.

Tussen de regels door zou men kunnen concluderen dat Nides indirect Israël en zijn beleid de schuld gaf van de huidige situatie, terwijl hij twee decennia van corruptie, despotisme en indoctrinatie tot geweld door de Palestijnse Autoriteit vrijwel negeerde.

Nides erkende dat veel Israëli’s geloven dat Biden “niet achter Israël staat”, maar hield vol dat “de steun van de VS voor Israël een onverbrekelijke band is.”

Niet iedereen is het daarmee eens.

Duidelijke vooringenomenheid van de media

Ondertussen blijven de reguliere Amerikaanse media hun steentje bijdragen om het publiek ervan te overtuigen dat het allemaal de schuld van Israël is. Een recent flagrant voorbeeld komt van CNN, niet heel verrassend.

In een verslag over de confrontaties die resulteerden in de tragische dood van journaliste Shireen Abu Akleh, beschreef CNN de scène als volgt:

“De IDF zei dat “een gewelddadige rel werd uitgelokt” tijdens de operatie en dat “de relschoppers banden verbrandden, stenen, molotovcocktails en explosieven gooiden naar de troepen, die reageerden met middelen om de rellen te stoppen. De zestien gewonde Palestijnen werden gewond door kogels en granaatscherven, volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, en allen werden overgebracht naar het ziekenhuis in Jenin.”

Maar CNN citeerde zeer selectief de IDF, en liet met name het deel weg waarin het Israëlische leger zei dat “massaal geweervuur” op zijn soldaten werd gericht door gewapende Palestijnse groepen. Die weglating is significant.

CNN’s versie laat de (ongetwijfeld bewuste) indruk achter dat Israëlische troepen op rellende Palestijnen die alleen maar met stenen gewapend waren, reageerden met dodelijk levend geweervuur.

De waarheid is natuurlijk dat de Israëlische troepen in een dodelijk vuurgevecht verwikkeld waren met even zwaar bewapende Palestijnse schutters. Het gebruik van dodelijk vuur door de IDF komt in een heel ander licht te staan als alle feiten worden gepresenteerd.

Hulde aan CAMERA voor het signaleren van deze en vele andere gevallen van journalistieke wanpraktijken.

Voor meer voorbeelden en lectuur over dit onderwerp, zie: Waarom u niet moet geloven wat de VN of de reguliere media zeggen over Israël

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox