Wat hebben Europeanen en Palestijnen gemeen?

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft gelijk wanneer zij zegt dat het antisemitisme de samenleving blijft vergiftigen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Europese Unie, Palestijnen
De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh ontvangt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Ramallah op 14 juni 2022 Foto: Flash90

“Antisemitisme is niet uitgebannen,” zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie tijdens een bezoek aan Israël vorige week. “Het vergiftigt nog steeds onze samenlevingen. … Het is een nieuwe bedreiging, maar het is hetzelfde oude kwaad. Elke nieuwe generatie moet haar verantwoordelijkheid nemen, zodat het verleden niet terugkeert.”

Von der Leyen heeft helemaal gelijk. Met het verstrijken der jaren wordt het “oude kwaad” steeds geraffineerder, vooral wanneer er regeringen en commissies bij betrokken zijn in plaats van gehersenspoelde individuen met kaalgeschoren hoofden.

Helaas voor antisemieten is het laden van Joden in veewagens niet langer een optie. In plaats daarvan hebben zij gekozen voor een meer gesofisticeerde aanpak en hebben zij op die manier enkele humanitaire punten gescoord.

Het venijn waar Von der Leyen naar verwees, behoort ongetwijfeld tot haar dagelijkse routine, net als dat van 26 van de 27 vertegenwoordigers van Europese lidstaten in het Europees Parlement. Hoe weet ik dat? Want onmiddellijk na de opmerkingen van Von Der Leyen reisde zij naar Ramallah, waar zij een ontmoeting had met de eerste minister van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh. De premier werd prompt verrast toen de voorzitter van de Europese Commissie hem vertelde dat het EU-hulppakket van 225 miljoen euro (237 miljoen dollar) dat voor de Palestijnse Autoriteit was bestemd, zou worden hersteld.

Waarom was Shtayyeh zo verbaasd? Omdat dit hulppakket in april 2021 was opgeschort nadat was onthuld dat het leerplan van de Palestijnse Autoriteit twee boeken bevatte die aanzetten tot geweld tegen Joden, waaronder oproepen om Israëli’s te vermoorden. Deze boeken staan nog steeds op de lijst van boeken die Palestijnse ouders aan het begin van elk jaar voor hun kinderen kopen. Shtayyeh verwachtte niet dat het hulppakket zou worden uitgebreid en ging ervan uit dat het bezoek van Von der Leyen op zijn best een gunst was.

Laat u niet misleiden, het massale hulppakket werd niet verlengd ondanks het feit dat de Palestijnen de antisemitische boeken niet uit hun leerplan hebben verwijderd, maar juist daarom.

De wens van de Palestijnen om Joden te vermoorden valt samen met dezelfde neiging van de Europeanen. Von der Leyen had gelijk dat het antisemitisme springlevend is en de samenleving blijft vergiftigen. Er bestaat geen twijfel over dat zij en degenen die zij vertegenwoordigt een massale detox nodig hebben, maar de kans dat dit gebeurt is zeer, zeer klein.


Karni Eldad is journalist, columnist en redacteur. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox