EU schrapt financiering voor antisemitische Palestijnse schoolboeken

Europa verlaagt het budget voor UNRWA-scholen met 40%, terwijl het leerplan voordien al scherp was bekritiseerd om zijn flagrante Jodenhaat.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Europese Unie, terreur, Palestijnen
In de Palestijnse scholen die met Westers geld worden gefinancierd en geleid, worden de kinderen vaak blootgesteld aan antisemitische uitlatingen. Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90

Het UNRWA-budget van de Europese Unie voor 2022-24 zal 40% lager zijn dan in de vorige periode van drie jaar, zo heeft de EU vorige week bekendgemaakt.

UNRWA is een agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten en beheert 711 scholen in Judea, Samaria, Gaza en de omliggende landen. Het agentschap is daarmee de grootste aanbieder van scholen voor Palestijnse kinderen.

Volgens het Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se), een in Jeruzalem gevestigde non-profitorganisatie die onderwijsmateriaal over de hele wereld controleert op extremistische inhoud, zal de nieuwe begroting jaarlijks 82 miljoen dollar opleveren, tegen een gemiddelde van 135 miljoen dollar per jaar in de afgelopen jaren.

In het kader van de EU-voedsel- en crisisautoriteit is voor 2022 nog eens 15 miljoen dollar uitgetrokken om de voedselzekerheid in de nasleep van de Oekraïnecrisis te waarborgen, aldus het verslag.

In april vorig jaar veroordeelde het EU-parlement de UNRWA voor het onderwijzen en produceren van haatdragend materiaal dat door IMPACT-se in naam van de Verenigde Naties aan de kaak was gesteld. De EU heeft de toekenning van EU-middelen afhankelijk gesteld van een wijziging van het leerplan.

De EU-commissaris die de verlaging van de financiering aankondigde, zei vorig jaar, na veroordeling door het Parlement, dat de Europese Unie antisemitisme zou bestrijden en zou moeten overwegen om de hulp aan de UNRWA afhankelijk te maken van de volledige naleving van de UNESCO-normen voor vrede en verdraagzaamheid in schoolboeken.

De verlaging van de EU-bijdrage aan de UNRWA werd voorafgegaan door een soortgelijk besluit van het Verenigd Koninkrijk eind vorig jaar.

Londen heeft aangekondigd dat het niet langer schaamteloos “anti-Israëlisch en antisemitisch” lesmateriaal mag financieren.

Begin 2021 had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, openlijk toegegeven dat de UNRWA-scholen Palestijnse kinderen Jodenhaat bijbrachten.

UNRWA “verspreidt antisemitische of anti-Israël informatie in haar onderwijsproducten”, aldus Blinken tijdens een hoorzitting van het Congres.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox