Hezbollah richt raketten op Israëlisch offshore-gasplatform

Hezbollah chef zegt dat offshore gas een “gouden kans” is voor Libanon, en dat hij niet zal aarzelen om Israëlische belangen aan te vallen.

Door | | Onderwerpen: Hezbollah
Hassan Nasrallah, leider van de Libanese terreurgroep Hezbollah, maakt een zeldzame publieke verschijning in een buitenwijk van Beiroet in juli 2008. Foto: Ferran Queved / Flash90

Hezbollahs “ogen en raketten zijn gericht op” Israëls offshore gasplatform Karish, zei de leider van de terreurorganisatie, Hassan Nasrallah, afgelopen zaterdag. Hassan bemiddelde bij besprekingen om een akkoord te bereiken over de zeegrens tussen Israël en Libanon doorgaan.

Volgens Nasrallah “krijgt Libanon een gouden kans” in de vorm van aardgasvoorraden in de Middellandse Zee, meldt het aan Hezbollah gelieerde satellietnieuwskanaal Al Mayadeen in Beiroet.

Hij herhaalde echter zijn eerdere waarschuwing dat de Israëlische gaswinning uit het Karish-veld niet mag beginnen voordat de maritieme onderhandelingen tot een akkoord leiden. “Als de confrontatie wordt aangegaan, is dat absoluut onvermijdelijk,” zei Nasrallah. “Ik denk dat de Israëli’s, de Amerikanen en anderen voldoende informatie hebben over de ernst van het verzet.”

Amos Hochstein, de senior adviseur voor energiezekerheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft de afgelopen dagen pendeldiplomatie gevoerd. Hij reisde naar Beiroet om hoge Libanese functionarissen te ontmoeten en de Israëlische standpunten over de onderhandelingen door te geven.

Abbas Ibrahim, hoofd van de Algemene Veiligheidsdienst in het economisch noodlijdende land, zei vorige week dat een akkoord binnen handbereik was. “We hebben het over weken – eigenlijk dagen – om de afbakeningskwestie af te ronden. Ik heb goede hoop dat de situatie positief is,” zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox