VS simuleert bombardement in Midden-Oosten temidden van Iraanse spanningen

Richten op Iran? Twee B-52 Stratofortress strategische bommenwerpers werden tijdens een deel van de missie vergezeld door vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran, luchtmacht
Een B-52 bommenwerper van de US Air Force ondergaat een motorcontrole. Foto: Senior Airman Kate Bragg / U.S. Air Force

Twee B-52 strategische bommenwerpers vlogen over het Midden-Oosten als onderdeel van een gesimuleerde internationale bombardementsoefening, kondigde de Amerikaanse luchtmacht maandag aan.

De vliegtuigen stegen zondag op van Royal Air Force Fairford in Gloucestershire, Engeland – het enige Europese vliegveld van de US Air Force voor zware bommenwerpers. Ze vlogen boven de oostelijke Middellandse Zee, het Arabisch Schiereiland en de Rode Zee “alvorens de regio te verlaten”.

De twee B-52 Stratofortress werden gedurende een deel van de missie vergezeld door vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht. Zestien landen verleenden logistieke steun.

De Verenigde Staten en haar bondgenoten kunnen “snel overweldigende gevechtskracht injecteren in de regio op verzoek,” zei US Air Force Lt. Gen. Alexus G. Grynkewich in een verklaring, volgens AFP.

“Bedreigingen voor de VS en onze partners zullen niet onbeantwoord blijven,” zei Grynkewich, die het bevel voert over de Negende Luchtmacht, het luchtcomponent van US Central Command, dat onder andere het Midden-Oosten bestrijkt.

Hoewel de generaal geen specifieke tegenstanders noemde, zijn de Verenigde Staten verwikkeld in gespannen onderhandelingen om het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), oftewel het nucleaire akkoord met Iran, nieuw leven in te blazen.

Washington ontving vorige week het antwoord van Teheran op opmerkingen die het op 24 augustus had gestuurd over een “definitief” ontwerp van de Europese Unie voor een nieuw nucleair akkoord. “We bestuderen het en zullen via de EU reageren, maar helaas is het niet constructief”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat het nog geen officiële Amerikaanse reactie op zijn eisen had ontvangen, meldde AFP.

Eind vorige maand bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht doelen van door Iran gesteunde milities in Oost-Syrië. “De Verenigde Staten zullen niet aarzelen zich te verdedigen tegen Iraanse en door Iran gesteunde agressie wanneer die zich voordoet,” zei de Amerikaanse ondersecretaris van Defensie Colin Kahl destijds.

De gesimuleerde bombardementsmissie van zondag was de vierde oefening in zijn soort dit jaar, meldde AFP.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox