Congresleden dringen bij Biden aan op heroverweging van gevaarlijke Iran-deal

“Met een sanctieverlichting van ongeveer duizend miljard dollar zou Iran een enorm gevaar zijn voor Amerikanen en onze bondgenoten.”

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran
Het gebouw van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in Washington DC. Foto: www.house.gov

Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden roepen de regering Biden op om het Congres te raadplegen over een mogelijke overeenkomst om opnieuw toe te treden tot het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) met Iran. Ze maken zich zorgen over de gemelde sanctieverlichting en de rol van Rusland.

Josh Gottheimer (Congreslid namens staat New-York, Democratische partij) en Andrew Garbarino (Congreslid namens staat New-York, Republikeinse partij) namen deze week het voortouw en verzamelden woensdag 50 handtekeningen van collega’s voor een brief aan president Joe Biden.

In de brief uitten de wetgevers hun bezorgdheid over gemelde bepalingen van een overeenkomst.

Volgens een persbericht waren de parlementsleden bezorgd over de verzwakking van effectieve terrorisme-gerelateerde sancties tegen de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en het toestaan van een rol voor Rusland in de nucleaire capaciteiten van Iran.

In de brief worden de talrijke terroristische organisaties opgesomd die direct of indirect door de IRGC in het Midden-Oosten worden gesteund en betrokken zijn bij kwaadaardige activiteiten tegen de Verenigde Staten en haar bondgenoten. De groepen omvatten Hezbollah, Hamas, Houthi’s in Jemen, de Palestijnse Islamitische Jihad en Sjiitische milities in Irak – die verantwoordelijk waren voor de militaire bases van de Verenigde Staten en haar bondgenoten in de regio.

“Versterkt met een sanctieverlichting van ongeveer duizend miljard dollar over een periode van tien jaar, zouden Iran en de IRGC een enorm gevaar vormen voor Amerikanen in binnen- en buitenland en voor onze bondgenoten. Bovendien is gemeld dat Rusland volgens deze voorgestelde overeenkomst de feitelijke rechter zal zijn voor naleving van de overeenkomst, en de beheerder van het verrijkte uranium van Iran, zonder enige toezicht van de Verenigde Staten of onze Europese partners.”

Terwijl de brief de regering prees voor het weigeren van de eis van Iran om de IRGC te verwijderen van de lijst van Buitenlandse Terroristische Organisaties, geloofden de leden dat de voorgestelde sanctieverlichting in de overeenkomst de effectiviteit van de sancties tegen de organisatie zou verwateren.

In de brief werd er bij de regering ook op aangedrongen Rusland niet toe te staan het verrijkte uranium van Iran te ontvangen, of Rusland het recht te geven nucleaire werkzaamheden in Iran uit te voeren, aangezien Rusland momenteel een contract van 10 miljard dollar met Iran heeft om de nucleaire infrastructuur van Iran uit te breiden.

“We mogen niet toestaan dat oorlogsmisdadiger Vladimir Poetin garant staat voor de deal of de houder is van enorme hoeveelheden Iraans verrijkt uranium,” aldus de brief. “Iran steunt de illegale oorlog in Oekraïne en levert aan Rusland drones waarmee Oekraïners worden gedood.”

Volgens de brief heeft Iran aangeboden om Rusland te helpen sancties te omzeilen, en beide landen hebben onlangs met China samengewerkt om de diplomatieke, economische en defensiesamenwerking te vergroten.

In de brief wordt Biden gevraagd om het Congres te voorzien van de volledige tekst van elk voorstel om zich opnieuw bij de overeenkomst aan te sluiten. De brief eindigt met de oproep tot een stemming in het Congres in overeenstemming met de Iran Nuclear Agreement Review Act van 2015, die voorkomt dat de president sancties tegen Iran opschort die door het Congres zijn aangenomen voordat het de kans krijgt om over de overeenkomst te stemmen.

“Wij dringen er bij u op aan om niet terug te komen op een deal met Iran voordat u de volledige tekst van de overeenkomst en eventuele neven overeenkomsten aan het Congres heeft vrijgegeven, ons een grondige briefing over de zaak te geven en alle belangrijke belanghebbenden te raadplegen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox