Voormalig hoofd inlichtingendienst zegt dat Hezbollah zich voorbereidt op oorlog met Joodse Staat

“Het is heel belangrijk om Hezbollah duidelijk te maken dat het pad dat het bewandelt, zal leiden tot zijn vernietiging.”

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Foto: Kobi Richter / TPS

De terreurorganisatie Hezbollah misrekent zich en kan Israël naar een nieuwe oorlog leiden, vergelijkbaar met de omstandigheden die leidden tot de Tweede Libanonoorlog in 2006, waarschuwde Amos Yadlin. Amos is voormalig generaal in de Israëlische luchtmacht en voormalig hoofd van het directoraat van de militaire inlichtingendienst van de IDF.

De gemeenschappelijke zeegrens tussen Israël en Libanon is niet overeengekomen tussen de twee landen. Over de kwestie wordt al meer dan tien jaar gediscussieerd. De aandacht van beide partijen gaat vooral uit naar de olie- en gasvondsten in de territoriale wateren die omstreden zijn.

In de afgelopen jaren hebben de twee landen besprekingen gevoerd, bemiddeld door de VS en ondergebracht bij het Bureau van de Speciale Coördinator van de Verenigde Naties voor Libanon (UNSCOL) in Rosh Hanikra. Amos Hochstein, de speciale gezant voor internationale energie van de regering-Biden, fungeert momenteel als bemiddelaar. Hij heeft de afgelopen weken tussen Jeruzalem en Beiroet gereisd, en hoewel hij optimisme uitstraalde, heeft hij geen definitieve oplossing gebracht. Onlangs meldden Libanese bronnen dat Hochstein pas eind augustus in Libanon zal aankomen, en er is nog steeds geen geschreven document over het antwoord van Israël op de eisen van Libanon met betrekking tot de zeegrens.

Israël is onlangs begonnen met acties om het Karish-gasveld in het gebied te ontwikkelen, en Hezbollah dreigt nu met oorlog rond de maand september.

Na herhaalde dreigementen van Hezbollah’s secretaris-generaal Hasan Nasrallah in de afgelopen weken, waarschuwde Yadlin maandag dat “er een grote kans is dat Nasrallah de fout van 2006 gaat herhalen.”

Hezbollah’s dreigementen om Israël’s energiebronnen in de Middellandse Zee te beschadigen zijn de laatste tijd routine geworden, en hoewel er verschillende politieke verklaringen voor worden gegeven, “zijn de dreigementen niet in een vacuüm geuit en naast hen kwamen acties.”

Hezbollah heeft het Karish-platform al twee keer aangevallen. Op 29 juni onderschepte de IDF een Hezbollah-drone op weg van Libanon naar het Karish-gasveld, gelegen voor de noordkust van Israël. Een paar dagen later stuurde Hezbollah nog eens drie drones naar het gasveld. Deze drie werden door de IDF onderschept. Israël heeft op geen van de aanvallen gereageerd.

“Hezbollah toont steeds meer zelfvertrouwen in Zuid-Libanon: demonstraties aan de grens, nieuwe ‘civiele’ observatieposten aan het hek, het lastigvallen van UNIFIL-patrouilles, en onlangs ook het openen van luchtafweervuur tegen luchtmachtdrones,” wees Yadlin aan.

“De betekenis van deze gebeurtenissen gaat verder dan het tactische niveau, en ze kunnen een buitensporig vertrouwen weerspiegelen van de organisatie, en misschien van haar leider, in haar vermogen om Israël uit te dagen onder de drempel van oorlog. Een soortgelijke arrogantie leidde in 2006 tot de goedkeuring van de ontvoeringsoperatie die de Tweede Libanonoorlog inluidde. Na de oorlog gaf Nasrallah toe: “Als ik had geweten dat er een oorlog zou komen, zou ik de actie niet hebben goedgekeurd”,” schreef Yadlin.

Hij zei dat de regering zich moet inspannen om escalatie te voorkomen, maar er tegelijkertijd klaar voor moet zijn als het toch uitbreekt. “Het is zeer belangrijk om Hezbollah duidelijk te maken dat het pad dat het bewandelt zal leiden tot zijn vernietiging, en dat het zich niet opnieuw moet vergissen in het beoordelen van Israëls vastberadenheid om zichzelf te verdedigen,” onderstreepte Yadlin.

De inspanningen van Israël moeten niet alleen diplomatieke boodschappen en militaire paraatheidsmaatregelen omvatten, maar ook “correct gedrag bij onderhandelingen” over de zeegrens en de gasreserves in het gebied.

“Deze zullen illustreren dat Israël zich niet onderwerpt aan de dictaten van het terrorisme. Maar bovenal is het noodzakelijk om ons voor te bereiden op een grootschalige campagne en gebruik te maken van Nasrallah’s fouten om af te rekenen met Hezbollah’s precieze raketarsenaal en de afschrikking voor nog eens 15 jaar te handhaven,” concludeerde hij.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz verklaarde vorige maand dat Israël “klaar is om veel te doen voor de welvaart van zijn buren en bereid is om op elk moment actie te ondernemen om zijn burgers te beschermen. We zijn voorbereid op alle gebieden – land, zee, lucht en cyber. We zien de crisis in Libanon, die zijn burgers pijn doet.”

“Libanon en zijn leiders weten heel goed dat als zij de weg van de confrontatie kiezen – zij gekwetst zullen worden en zich ernstig zullen branden,” waarschuwde hij. “Als zij de weg van de stabiliteit kiezen, zullen zij het Libanese volk helpen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox