Rellen tijdens begrafenis van moslim die gewond raakte op de Tempelberg

De overledene had zich verwond toen hij aan zijn arrestatie probeerde te ontkomen, nadat hij stenen had gegooid naar de Israëlische politie.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Tempelberg, rellen
Palestijnen dragen de kist van Walid al-Sharif, tijdens zijn begrafenis op de Al-Aqsa moskee compound in de oude stad van Jeruzalem. Foto: Jamal Awad / Flash90

In Oost-Jeruzalem en in de Oude Stad braken maandagavond rellen uit na de begrafenis van Walid al-Sharif. Walid was een Palestijn die gewond raakte tijdens de rellen enkele weken geleden op de Tempelberg. Hij slingerde stenen naar de politie en viel tijdens zijn poging om aan een arrestatie te ontsnappen, volgens de uitleg van de Israëlische politie.

Grote politie-eenheden van het district Jeruzalem en de grenspolitie hebben middelen ingezet tegen relschoppers die hen probeerden aan te vallen. De politie verklaarde dat ze werden aangevallen door onder meer: het gooien van flessen, stenen, betonblokken en andere zware voorwerpen en het afvuren van vuurwerk.

“Gewelddadige rellen deden zich voor tijdens de begrafenis en aan het einde ervan, ook op de begraafplaats zelf. Zes politieagenten raakten lichtgewond; twee van hen werden geëvacueerd voor medische behandeling,” zei de politie in een verklaring.

De Red Crescent zei dat 37 Palestijnen gewond raakten en dat er 10 in het ziekenhuis zijn opgenomen. De politie voegde eraan toe dat verschillende auto’s werden beschadigd tijdens de rellen en een aantal voorbijgangers in het gebied werden aangevallen.

Palestijnse moslims zwaaien met Hamas-vlaggen terwijl ze de Israëlische politie en Joodse gelovigen aanvallen vanaf de top van de Tempelberg in Jeruzalem. (Foto: Jamal Awad / Flash90)

Brandpunt: Tempelberg

Met alles wat er gaande is in de wereld – de COVID-19 pandemie, de oorlog in Oekraïne, en Israëls ontluikende banden met de Arabische wereld in het algemeen – waren de Palestijnen op een laag pitje komen te staan. Zij hadden dringend behoefte om de aandacht opnieuw te focussen op hun campagne tegen Israël, die van oudsher wereldwijd overdreven aandacht geniet.

En wat is een betere manier dan de spanningen weer aan te wakkeren op die ene plaats waarvan zelfs de Bijbel zegt dat die een struikelblok voor de naties zou zijn?

Israëls tegenstanders zullen zeggen dat de huidige golf van confrontaties begon met Joodse extremisten die dreigden Pesach-lammeren te offeren op de Tempelberg.

Ten eerste zegt het feit dat een Joodse eredienst (ook al wordt die op een aanstootgevende manier gepromoot) wordt gezien als een rechtvaardiging voor geweld, zo ongeveer alles wat je over dit conflict moet weten.

Maar het is een feit dat degenen die de Pesach-offers weer wilden invoeren de kleinste groeperingen in de marge waren en dat de Israëlische regering niet van plan was hun plan te laten slagen.

Dat dit werd gebruikt om de moslimmassa’s zo succesvol op te hitsen, toont alleen maar aan dat de Palestijnen een excuus zochten om de Tempelberg, Jeruzalem en de regio in brand te steken. Zo hopen ze de ogen van de wereld weer op het Heilige Land te richten. En het is gelukt.

Met verslaggeving van JNS

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox