PA riep op tot religieuze oorlog tegen de vlaggenmars van Jeruzalem Dag

Palestijnse media blijven de leugen verspreiden dat Jeruzalem nooit de hoofdstad van een Joodse staat is geweest.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Jeruzalem, Palestijnen
Gelukkig werden dit jaar de oproepen van de Palestijnse leiders tot een "heilige oorlog" tegen de Joodse soevereiniteitsverklaringen in Jeruzalem, grotendeels genegeerd. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Wanneer de leiders van niet-democratische regimes beseffen dat ze de steun van hun eigen mensen hebben verloren en zelfs als een corrupte vijand worden beschouwd, zoeken ze vaak conflicten of oorlog om een ​​vijand te creëren om de mensen van de echte bron van het probleem af te leiden.

Het hoofd van de Palestijnse Autoriteit en de Fatah-partij, Mahmoud Abbas, heeft de steun van zijn volk verloren. Maar liefst 80% zegt dat zijn regering corrupt is, en een vergelijkbaar aantal wil dat hij aftreedt. Mocht de Palestijnse Autoriteit verkiezingen houden, dan wacht Fatah een vrijwel zekere nederlaag tegen Hamas. Het is dus geen verrassing dat Abbas een religieuze oorlog wil beginnen tegen de Joden en Israël.

Afgelopen zondag vierde Israël de verjaardag van de bevrijding van Jeruzalem in 1967 van bijna 2000 jaar buitenlandse bezetting. Al meer dan 30 jaar marcheren en dansen tienduizenden Israëli’s door de stad op Jeruzalemdag, zwaaiend met Israëlische vlaggen. Tijdens de traditionele vlaggenmars gaan ze de Oude Stad binnen via de Leeuwenpoort en, in recentere tijden, door de Damascuspoort, waarna ze de mars op het Westelijke Muurplein feestelijk afsluiten met muziek en dans.

Mahmoud Abbas ziet deze gebeurtenis als een geweldige gelegenheid om aan te zetten tot geweld en terreur in de “naam van de islam” – om zijn andere doel: het Palestijnse volk afleiden van hun mislukte regering, te dienen.

Op zaterdag plaatste Fatah van Abbas een video van haar Awdah TV- kanaal op de officiële Facebook-pagina van de partij, waarop de Palestijnse onrust in Jeruzalem te zien is. De video riep de Palestijnen op om de parade te stoppen en te voorkomen dat de Israëlische vlag in Jeruzalem werd gehesen. De Palestijnen kregen te horen:

De verdediging van Jeruzalem is niet [alleen] een normale plicht, maar eerder een test van ons religieuze en nationale geweten. Fatah roept u op om u te verzetten tegen de provocerende vlaggenmars die morgen in Jeruzalem zal worden gehouden als onderdeel van de bezetting en de pogingen van de kolonisten om onze eeuwige hoofdstad te judaïseren. Jeruzalem wacht op zijn bewakers, wees dus niet nalatig en laat hun vlaggen niet in onze lucht wapperen.
(Facebookpagina van de Fatah Informatie- en Cultuurcommissie, 28 mei 2022)

De geposte tekst had dezelfde boodschap:

De Fatah-beweging roept op om zich uit te spreken tegen de provocerende [Jeruzalem Dag] vlaggenmars die morgen, zondag [29 mei] in Jeruzalem wordt gehouden als onderdeel van de pogingen door de bezetting en haar kolonisten om onze eeuwige hoofdstad te judaïseren.

Het kantoor van Abbas heeft een soortgelijke verklaring uitgegeven waarin de Palestijnen worden opgeroepen om Israël te “uit te dagen” en te “confronteren”. In de verklaring van de Palestijnse Autoriteit werd verder vermeld dat de oproep tot geweld zeer ernstig is, en herinnerde de Palestijnen eraan dat de vlaggenmars van vorig jaar de aanleiding was voor een 11-daagse oorlog met Hamas:

Het presidentschap zei woensdagavond dat de Israëlische bezettingsautoriteiten de vastberadenheid van het Palestijnse volk om de bezetting aan te vechten onderschatten door aan te dringen op het toestaan ​​van de jaarlijkse “Mars van de Vlaggen” in Oost-Jeruzalem.

Presidiumwoordvoerder Nabil Abu Rudeineh zei … nu is het tijd voor Jeruzalem om een ​​baken te worden voor alle Palestijnen en Arabieren om deze aanvallen [d.w.z. de vlaggenmars] die de regio destabiliseren, het hoofd te bieden. … Hij riep de Israëlische regering op zich te onthouden van dergelijke provocaties, die de spanningen alleen maar verder kunnen doen oplaaien en tot meer onrust en geweld met verschrikkelijke gevolgen kunnen leiden, en hield hen volledig verantwoordelijk voor deze escalatie die tot een explosie van de situatie zou leiden. …

Vorige week kondigde Omer Barlev, de Israëlische minister van Openbare Veiligheid, aan dat de mars die gepland was voor 29 mei dezelfde route zou volgen als in voorgaande jaren. … In 2021 was een soortgelijke geplande mars door Joodse nationalisten een van de katalysatoren die de grootschalige confrontatie tussen Israël en Palestijnen in het historische Palestina op gang bracht. [In 11 dagen vuurde Hamas 4.300 raketten af ​​op burgerdoelen in Israël, en honderden Arabieren kwamen in opstand in gemengde Joods-Arabische steden in heel Israël, waarbij verschillende Joden werden vermoord en synagogen, huizen en auto’s werden platgebrand. De mars die voor mei 2021 gepland stond, werd uitgesteld vanwege Palestijns verzet, waardoor Israël gedwongen werd zich terug te trekken.
(Wafa, officieel PA-persbureau, Engelse editie, 26 mei 2022)

Een andere Facebook-post en video van Fatah riepen ook expliciet op tot geweld in naam van de islam. De video riep Israëli’s op om Jeruzalem te verlaten “omdat jullie geen geschiedenis hebben in ons Jeruzalem en het niet jullie thuisland is”. Het riep ook op tot “bloed” en eindigde met de vier keer herhaalde oproep Allahu Akbar (“Allah is de grootste”). De video bevat beelden van Arabische onrust in Jeruzalem.

Verteller: [“O lafaard, je moet vertrekken, want je hebt geen geschiedenis in ons Jeruzalem, en het is niet je thuisland”.

[Een menigte die zingend antwoordt:] “Met geest, met bloed, zullen we jullie verlossen Al-Aqsamoskee… Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar.”
(Facebookpagina van de Fatah Informatie- en Cultuurcommissie, 28 mei 2022)

Het officiële Palestijnse dagblad Al-Hayat Al-Jadida publiceerde een column waarin hij de vlaggenmars scherp bekritiseerde en twee fundamentele Palestijnse leugens herhaalde. Ten eerste werd beweerd dat er al 5000 jaar een Palestijnse natie bestond met Jeruzalem als hoofdstad; ten tweede werd beweerd dat Jeruzalem nooit de hoofdstad van Israël/Judea was.

De Palestijnse Autoriteit (PA) ging ook door met het promoten van zijn islamitische ideologie met de bewering dat de westelijke muur van de Tempelberg alleen toebehoort aan “gelovigen van de islamitische religie”:

Het [Palestijnse] leiderschap … [moet] de Palestijns-Arabische identiteit en het karakter [van Jeruzalem] verdedigen en het zwaaien met Palestijnse vlaggen. … [Jeruzalem] is Palestijns sinds het 5000 jaar geleden werd gesticht. … [Ze moeten] de hele wereld , zonder uitzondering, informeren, dat Jeruzalem het Jeruzalem is van de Arabische Palestijnen en dat de Al-Aqsamoskee – inclusief de Al-Buraq-muur [Klaagmuur] – alleen toebehoort aan de gelovigen van de islam … en ook om  de zionistische kuddes die het Palestijnse land en het Jodendom stelen naar hun schuilplaatsen te verdrijven… totdat het vreedzaam of door andere strijdmiddelen [d.w.z. geweld en terreur] is bevrijd.
(Het officiële Palestijnse dagblad Al-Hayat Al-Jadida, 26 mei 2022)

Het bestuursorgaan van Fatah, het Centraal Comité, riep ook de Palestijnen op om “zich uit te spreken tegen deze mars”:

Het Centraal Comité van Fatah waarschuwt tegen het toestaan ​​van de provocerende “vlaggenmarsen” die op 29 mei [2022] in bezet Jeruzalem zullen worden gehouden. Het ziet dit als een agressieve provocatie en een onlosmakelijk onderdeel van de onbeperkte oorlog van de bezetting tegen Jeruzalem, zijn inwoners en zijn heilige plaatsen. …

Ze houdt de bezettingsregering direct verantwoordelijk voor de gevolgen van deze beslissing die leidt tot een escalatie… en roept ons volk op om tegen deze mars in opstand te komen en de Palestijnse vlag te voeren.
(Officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida, 23 mei 2022)

Het officiële dagblad van de Palestijnse Autoriteit riep de Palestijnen zowel vrijdag als zaterdag op om de vlaggenmars te voorkomen door een maatregel genaamd “ribat”. Ribat is een term voor religieuze conflicten ter verdediging van landen die als islamitisch worden beschouwd, en kan variëren van passief verzet tot gewelddadige terreur en moord:

De Fatah-beweging riep ons volk op om zich te verzetten tegen de provocerende “vlaggenmars” in bezet Jeruzalem en naar de heilige stad te komen om daar de ribat uit te voeren en niet toe te staan ​​dat de kolonisten het schenden, en waarschuwde dat dit zou leiden tot een explosie van de situatie.
(Het officiële Palestijnse dagblad Al-Hayat Al-Jadida, 28 mei 2022)

De Fatah-beweging in Jeruzalem riep ons volk op om zich te verzetten tegen de vlaggenmars. Fatah riep onze mensen op om de ribat uit te voeren in de gezegende Al-Aqsamoskee en om toename van het zwaaien met de Palestijnse vlaggen in de steegjes en straten van de oude stad van Jeruzalem.
(Het officiële Palestijnse dagblad Al-Hayat Al-Jadida, 27 mei 2022)


Itamar Marcus is de stichter en directeur van de Palestinian Media Watch, die dit artikel origineel publiceerde.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox