Stuk Joodse historie op Tempelberg snel begraven

Zondag werd aan de zuidkant van het Tempelplein een oude put zichtbaar, toen een grote tegel naar beneden viel. In plaats van die put te onderzoeken, liet de Islamitische Waqf die vullen met beton, mogelijk in een poging om de belangrijke vondst te verdoezelen.

Door Aryeh Savir/TPS |

Er ontstond opwinding over de vooruitzichten van zijn historische betekenis. Volgens de eerste schattingen heeft het gat misschien heeft gediend als een ingang tot een ondergrondse grot, die dateert uit het tijdperk van de Tweede Tempel, zo’n 2.000 jaar geleden.

De Temple Mount Heritage Foundation verklaarde dinsdag, dat ‘we opnieuw getuige zijn van het aan zijn lot overlaten van de Tempelberg’.

‘Het is niet langer een religieuze zaak, het is een historische zaak, en dus worden antiquiteiten op de Tempelberg vernietigd in 2020 en de Staat Israël doet niets om het tegen te houden.’

De stichting merkte verder op dat in elke andere historische plaats in het land iedereen die een oude kuil met beton zou hebben gevuld ‘in de gevangenis zou zijn gegooid’. Israël heeft strenge wetten tegen de vernietiging van historische plaatsen.

De door Jordanië bestuurde Islamitische-Waqf heeft uitgebreid renovaties uitgevoerd op de Tempelberg, waardoor het gat mogelijk is blootgelegd.

De Waqf is al jaren betrokken bij de vernietiging van artefacten die op de plek zijn gevonden, en die voor het overgrote deel getuigen van de diepe en langdurige Joodse banden met de heilige plaats.

De opgravingen van de Waqf hebben de archeologische integriteit van de Tempelberg aanzienlijk aangetast, waardoor velen suggereren dat de Waqf opzettelijk probeerde het bewijs van twee Joodse tempels die op de berg stonden uit te roeien. Zie ook: United with Israel.

Het archeologische en schriftelijke historische bewijs dat de Tempel­berg met het Joodse volk verbindt is over­weldi­gend. Maar dat weerhoudt de moslims er niet van om te proberen het te begraven. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Het Tempelberg Zeefproject, dat sinds 2004 in het Emek Tzurim National Park opereert, heeft als doel religieuze en historische artefacten te redden van het puin dat van de Tempelberg is gehaald en door de Waqf is gedumpt, maar ook om het publiek te informeren over de authenticiteit van de Joodse geschiedenis op de berg. (Zie ons artikel over het Tempelberg Zeefproject). Het Tempelberg Zeefproject heeft een uitgebreid commentaar geplaatst over de nu gevonden kuil.

Het bergingswerk op de site door Israëlische archeologen en vrijwilligers had geleid tot de ontdekking van een half miljoen artefacten uit perioden van duizenden jaren joodse geschiedenis.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.