Netanyahu doet één grote belofte aan bezoekende Congresleden

In het vertrouwen dat hij de komende verkiezingen zal winnen, vertelt Bibi Amerikaanse wetgevers dat er enkele belangrijke veranderingen op komst zijn, binnenkort.

Door Gil Tanenbaum | | Onderwerpen: Iran, Netanyahu
Netanyahu zegt dat zodra hij terug is op de stoel van de premier, er grote veranderingen zullen zijn in Israëls positie ten opzichte van Iran. Foto: Gideon Markowicz / TPS

Voormalig premier van Israël en leider van de oppositie in de Knesset Benjamin Netanyahu had maandag een ontmoeting met een tweepartijdige delegatie van Amerikaanse senatoren en congresleden die momenteel Israël bezoeken. Netanyahu beschuldigde de huidige premier Yair Lapid ervan het hoofd van de Mossad – Israëls internationale inlichtingendienst – te hebben verhinderd hooggeplaatste Amerikaanse politici te ontmoeten en te spreken over de kwestie van de voortdurende dreiging die uitgaat van een Iran met kernmacht.

Mossad-directeur David Barnea vertrok vorige week naar Washington, waar hij een reeks vergaderingen zou houden met hoge ambtenaren van het Witte Huis, de CIA, de stafchefs van de Gemengde Staf, het Pentagon, het State Department en andere veiligheidsagentschappen. Hij zou met de Amerikaanse functionarissen overleggen over wat volgens Israël een slechte nieuwe nucleaire deal is die wordt bereikt tussen de internationale gemeenschap en de regering van Iran.

In een Tweet op maandag verklaarde Netanyahu dat hij, “las dat (premier) Lapid het hoofd van de Mossad verhinderde om te verschijnen voor de Senaat Inlichtingencommissie om de gevaarlijke nucleaire deal met Iran te stoppen.”

Netanyahu zei verder dat dit niet “de manier is om Iran ervan te weerhouden kernwapens (tegen ons te gebruiken) te verkrijgen. Om Iran te stoppen, moeten we met al onze macht optreden – in het Congres, de Senaat en de Amerikaanse media.”

Netanyahu’s opmerkingen kwamen slechts een week nadat hij en Lapid weerhaakjes hadden uitgewisseld over de hele kwestie van wat het leiderschap van Israël precies doet om te voorkomen dat Iran kernwapens verkrijgt. Lapid “nodigde” Netanyahu vervolgens uit voor een één-op-één briefing met de premier over wat de regering weet en doet met betrekking tot Iran. Dit werd door sommige politieke waarnemers gezien als een politieke “gimmick” om het publiek te laten zien dat Lapid – en niet Netanyahu – alle feiten over de zaak heeft.

De leiders van de huidige regering, waaronder Lapid, minister van Defensie Benny Gantz, en de voormalige premier – nu plaatsvervangend premier – Naftali Bennett, hebben zich sinds hun aantreden in juni 2021 publiekelijk uitgesproken tegen een nieuwe Iraanse nucleaire deal. Hoewel er nog geen nieuwe deal is bereikt, en er nog geen feiten zijn onthuld over de huidige deal waarover wordt onderhandeld, hebben de leiders van Israël zich zo gedragen dat een deal die niet zou voorkomen dat Iran kernwapens zou verwerven, op handen is.

Netanyahu tweette ook over zijn ontmoeting op maandag met de Amerikaanse Republikeinse senator uit South Carolina Lindsey Graham en de Democratische senator uit New Jersey Bob Menendez, die voorzitter is van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen.

“Ik beloofde hen dat nadat ik tot premier van Israël was verkozen,” zei Netanyahu, “ik zou handelen zoals ik heb gedaan – in het Congres, in de Senaat, in alle Amerikaanse media en op alle mogelijke manieren – om ervoor te zorgen dat Iran nooit een kernwapen heeft.”

En tegen het Israëlische publiek over de Iraanse nucleaire dreiging – met de verwachting dat hij weer aan de macht komt – verklaarde Netanyahu: “Op 1 november (de datum van de komende Israëlische verkiezingen), zal Israël overschakelen van verdediging naar aanval.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox