Lapid wijst op Bidens dubbelhartigheid over de nucleaire deal met Iran

“Deze deal voldoet niet aan Bidens eigen verklaarde normen,” klaagt Lapid; Netanyahu zegt dat Amerika het Iraanse pad naar de bom “met goud palveit”.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Iran, Biden
Netanyahu en Yair Lapid zijn het niet over veel eens. Maar ze zijn het eens over Amerika's dubbelzinnige gedrag ten opzichte van Iran. Foto: Avishag Shaar-Yashuv / GPO

Zo diplomatiek mogelijk heeft de Israëlische premier Yair Lapid woensdag gewezen op de ongelijkheid tussen de zogenaamde “rode lijnen” van de Amerikaanse president Joe Biden en de voorwaarden van het nucleaire akkoord dat Biden op het punt staat te ondertekenen met Iran.

In een briefing met vertegenwoordigers van de buitenlandse pers, merkte Lapid op dat de Europese Unie een week geleden aan Iran een zogenaamd “eindbod” heeft gedaan om terug te keren naar een nucleaire overeenkomst die de sancties tegen de Islamitische Republiek zou verlichten.

Lapid zei dat het voor Israël niet als een verrassing kwam dat dit “eindbod” helemaal niet echt definitief was.

“De Iraniërs hebben, zoals altijd, geen nee gezegd. Ze zeiden: ‘ja, maar,’ en vervolgens stuurden ze een eigen ontwerp, met meer veranderingen en eisen.”

“Sindsdien zijn er meer discussies over geweest. De Iraniërs stellen opnieuw eisen. De onderhandelaars zijn bereid om weer concessies te doen. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De landen van het Westen trekken een rode lijn, de Iraniërs negeren die, en de rode lijn verschuift.”

“Als de Iraniërs het niet ‘pikken’, waarom heeft de wereld het dan niet ‘gelaten’?”

Zeker, vervolgde Lapid, het Westen is zich ervan bewust dat kernwapens slechts één probleem is, en dat het jaarlijks pompen van 100 miljard dollar in het regime van de ayatollahs alleen maar zal dienen om “de stabiliteit in het Midden-Oosten te ondermijnen en terreur te verspreiden over de hele wereld.”

De Israëlische leider benadrukte dat zijn land “niet tegen elk akkoord is. Wij zijn tegen dit akkoord, omdat het een slecht akkoord is.”

Dit is niets nieuws. Voor Israël is het een beetje schokkend om te zien hoe Biden in feite terugkomt op wat hij slechts een maand geleden zei tijdens een bezoek aan de Joodse staat. Toen het ernaar uitzag dat de overeenkomst bijna ondertekend zou worden, merkte Lapid op:

“In onze ogen voldoet dit akkoord niet aan de normen die president Biden zelf heeft gesteld: voorkomen dat Iran een nucleaire staat wordt.”

Biden gaat niet in op oproep Lapid

Deze week belde Lapid de leiders van Duitsland en Frankrijk om er bij hen op aan te dringen zich terug te trekken uit de Iraanse besprekingen, nadat de Islamitische Republiek hun “eindbod” niet had aanvaard.

Daarna belde hij naar Washington om hetzelfde te vragen aan Biden. Maar Biden wilde, volgens Israëlische media, zijn telefoontje niet aannemen. Het Witte Huis vertelde Lapid naar verluidt dat Biden “op vakantie was,” en over een paar dagen met hem zou praten.

Netanyahu verschijnt op Amerikaanse media

Oud-premier Benjamin Netanyahu was nog minder vergevingsgezind in zijn reactie op het gedrag van de regering Biden ten opzichte van Iran.

Netanyahu benadrukte woensdag in het televisiejournaal “Fox & Friends” dat de overeenkomst die op het punt staat ondertekend te worden “de weg van Iran naar een atoombom met goud palveit”, terwijl het volledig nalaat om de andere destabiliserende activiteiten van de Islamitische Republiek in de regio in te dammen.

“Als je geen geloofwaardige militaire dreiging tegen Iran hebt, heb je in wezen niets,” benadrukte Netanyahu. Op dit moment geloven maar weinigen dat Amerika ook maar enige vorm van militaire dreiging vormt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox