LedenIsraëls rationele en irrationele Iran-beleid

Geconfronteerd met een nucleaire deal die de IAEA hindert en de Islamitische Republiek massaal verrijkt, waardoor het een nucleair bewapende regionale macht wordt, moet Jeruzalem nu een keuze maken.

Door Caroline Glick | | Onderwerpen: Iran, nucleair
Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz wonen een plenumzitting bij in de Knesset in Jeruzalem op 20 juni 2022. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Toen vorige week het nieuws naar buiten kwam dat de Verenigde Staten en Iran op het punt staan een nieuwe nucleaire deal te sluiten, kregen de Israëli’s twee zeer verschillende interpretaties van de gebeurtenissen. Demissionair premier Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz reageerden door te benadrukken dat hoewel de deal slecht is, ze er als professionals mee omgaan en de schade op ingrijpende manieren beperken.

Journalist Barak Ravid meldde dat, als gevolg van de ontmoeting tussen de nationale veiligheidsadviseur Eyal Hulata en zijn Amerikaanse collega Jake Sullivan, de regering haar standpunten heeft aangescherpt. Met name over de belangrijke kwesties van het onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) naar drie nucleaire installaties die Iran niet openbaar heeft gemaakt, en van de sancties tegen entiteiten die worden gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde. Lapid schept op dat Israël tevreden is met de reactie van de VS op de zorgen van Israël.

Gantz reisde donderdag naar de VS. Hij lekte zijn “tevredenheid” uit over de...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie