Netanyahu balanceert op een politiek en diplomatiek koord

De inmenging van Washington in de Israëlische politiek na de recente verkiezingen is “iets nieuws op dit gebied” en geen positief precedent.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
Likud-partijleider Benjamin Netanyahu met Likud-parlementslid Yariv Levin in de plenaire zaal van de Knesset op 21 november 2022. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

De verkozen premier van Israël, Benjamin Netanyahu, werkt aan de vorming van een regering te midden van politieke en diplomatieke uitdagingen. De opkomst van Bezalel Smotrich, leider van de Religieuze Zionistische Partij , en Itamar Ben-Gvir, partijleider van Otzma Yehudit bij de recente verkiezingen, heeft aan beide kanten van het politieke spectrum zowel hoop als bezorgdheid gewekt. Hun populariteit heeft, naar verluidt ook geleid tot bezorgdheid in de VS. Er zijn ook berichten dat de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Thomas Nides, naar men zegt, tegenover Netanyahu zijn bezorgdheid heeft geuit over de mogelijke benoeming van Smotrich tot minister van Defensie.

Aanhangers van Smotrich en Ben-Gvir hebben, evenals vele andere Israëli’s, de wens te kennen gegeven dat Israël een hardere houding zal aannemen tegen Palestijnen die de veiligheid van Israël willen bedreigen. Critici, die hun teleurstelling hebben geuit over de opkomst van de twee leiders, vrezen dat zij de agenda van de volgende regering zullen bepalen, Israël te ver naar rechts zullen trekken en Netanyahu zullen dwingen een rechts gericht beleid te voeren.

Jonathan Schanzer, plaatsvervangend hoofd onderzoek bij de Foundation for Defense of Democracies , zei tegen JNS: “Het is Netanyahu zijn verantwoordelijkheid om te bepalen in hoeverre zij de agenda domineren.”

Hij keerde zich echter tegen degenen die beweren dat de staat Israël in handen is gevallen van extreemrechts.

“Dit is Italië niet”, zei hij. “We hebben het niet over een regering die door extremisten wordt gedomineerd .”

Hij suggereerde dat Ben Gvir en Smortrich aan invloed zijn gegroeid door het toenemende geweld in Judea en Samaria. “Dit komt door de invloed van Iran, Hamas en oppositieleden op het Palestijnse politieke spectrum”, zei hij. “Al deze dingen zijn eigenlijk heel natuurlijk in het licht van dat geweld.”

Israël ondergaat momenteel een politieke ommekeer en het is mogelijk dat de opkomst van Ben-Gvir en Smotrich meer een reactie is op Palestijns geweld en terrorisme en op de samenstelling van de laatste Israëlische regering, dan een teken dat het publiek instemt met het religieuze of politieke standpunt van de twee politici over elke kwestie.

Volgens Schanzer ” hun platform is er onder andere een van veiligheid, recht en orde, en het is begrijpelijk waarom de Israëli’s zo hebben gestemd.”

“Echter”, zegt Schanzer, “er zijn dingen die de twee politici hebben gezegd en standpunten die ze hebben ingenomen die geen plaats hebben in het Israëlische systeem.”

Dit is het politieke moment dat we allemaal meemaken”, voegde hij eraan toe. “Amerika is hier niet immuun voor. De VS heeft zijn extremisten en de Fransen en Italianen hebben die van hen”.

Schanzer doelde op de recente overwinningen van extreemrechts in Europa. De Italiaanse premier Giorgia Meloni claimde een overwinning nadat de rechts-populistische partij Broeders in Italië het hoogste aantal stemmen behaalde van alle partijen in Italië. Marine Le Pen , de leider van de extreemrechtse partij Nationale Assemblee (RN) in Frankrijk, won bij de laatste verkiezingen 42% van de stemmen. Ook in Zweden werden de Zweedse Democraten uitgeroepen tot de op een na sterkste partij.

“Het is belangrijk om een ​​vergelijking te maken,” zei Schanzer. “De wereld maakt behoorlijk grote politieke veranderingen door en Israël is daar niet immuun voor.”

Schanzer zei dat Netanyahu “zich bewust is van de potentiële uitdagingen” die Ben-Gvir en Smotrich vormen voor de betrekkingen met de regering van Biden “en lijkt te werken om die uitdagingen te verzachten”.

Een van die de afgelopen jaren door rechtse politici zijn gepromoot, zijn, omvat de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit over heel gebied C van Judea en Samaria – een stap die naar verluidt bijna tot bloei kwam tijdens de Trump-regering – maar het lijkt er niet op dat Ben-Gvir of Smotrich  dit tot een centrale eis hebben gemaakt in de coalitiebesprekingen.

Eytan Gilboa , een expert op het gebied van de betrekkingen tussen de VS en Israël aan de Bar-Ilan University in Ramat Gan en een senior fellow aan het Jerusalem Institute for Strategy and Security, vertelde JNS dat de Verenigde Staten op de hoogte zijn van enkele zich zorgen maken over de politieke standpuntenvan Ben-Gvir en dat Smotrich over zaken als het legaliseren en uitbreiding van nederzettingen, het intrekken van de terugtrekkingswet, wijziging van de regels voor militaire inzet en het invoeren van de doodstraf voor terroristen.

Elk van deze kwesties op zichzelf is problematisch voor de VS, zei Gilboa, eraan toevoegend: “Als je ze allemaal combineert, wordt het een grote uitdaging.”

In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de VS hoopten veel Israëli’s  op een klinkende Republikeinse overwinning die de betrekkingen tussen de twee landen zou hebben beïnvloed en misschien meer steun zou hebben gegeven aan een rechtse regering onder leiding van Netanyahu.

Hoewel de verwachte “rode golf” in het Congres niet uitkwam, heeft de regering-Biden gezegd dat ze met elke Israëlische regering zal samenwerken op basis van belangen en waarden. Het probleem is dat sommige politici desinteresse hebben getoond om samen te werken met bepaalde Israëlische politici van wie ze beweren dat ze standpunten hebben die verschillen van de Amerikaanse belangen en waarden.

Gilboa zei dat de regering van Biden “zal kijken naar wat de regering gaat doen en op basis daarvan haar aanpak zal ontwikkelen”, eraan toevoegend dat Netanyahu “een manier moet vinden om met de regering van Biden samen te werken op basis van de aard van zijn regering.” De huidige politieke situatie in beide landen is uniek – de Democraten namen de Senaat over na de tussentijdse verkiezingen en de rechtse partijen van Israël hebben aanzienlijk aan kracht gewonnen – en daarom is dit volgens Gilboa een “complexe situatie”. We zullen moeten afwachten hoe de zaken zich ontwikkelen.

Gilboa zei dat Netanyahu “alles zal proberen te blokkeren en te beheersen om acties die de VS boos zouden kunnen maken, te beperken”, maar liet doorschemeren dat Israël nog steeds “enkele spanningen en crises” zou kunnen ervaren met de regering-Biden.

Zowel Schanzer als Gilboa zijn van mening dat de VS moeten wachten tot Israël een regering heeft gevormd voordat ze hun beleid aanvallen.

Volgens Gilboa maakt Washington zich zorgen omdat het de twee-statenoplossing niet bij de Palestijnen wil begraven en daarom “geen actie wil zien die een terugkeer naar de onderhandelingstafel op een bepaald moment in de toekomst zou verhinderen”.

Anonieme politici die Israël waarschuwen voor Ben-Gvir en Smotrich zijn, volgens Schanzer,  “een directe interventie” en een “aanzienlijke afwijking van de norm”

Schanzer wees erop dat de Verenigde Staten zichzelf positioneren “als kampioen van de democratie”.

“Het Israëlische volk heeft gestemd. Het lijdt geen twijfel dat deze partij een rol zal spelen. Het is niet aan de VS om te bepalen wat die rol zal zijn”, zei hij. “Het is terecht dat de VS hun bezorgdheid uiten over de retoriek die deze twee mannen publiekelijk hebben geuit, maar het is voorbarig om te proberen de aantredende regering te beïnvloeden”, voegde hij eraan toe.

“Het is één ding om deze zaken stilletjes tussen bondgenoten te bemiddelen”, zei hij. “Het is iets anders om onbevestigde verklaringen af ​​te leggen of, zoals in het geval van de Amerikaanse ambassadeur, zich rechtstreeks over het onderwerp uit te spreken.”

“We zien iets nieuws op dit gebied”, zei Schanzer, eraan toevoegend dat hij niet denkt dat de betrokkenheid van de VS een “bijzonder positief precedent is dat hier wordt geschapen”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox