Netanyahu mag deze zwaarbevochten overwinning niet verspelen

Met zijn 73 jaar en zijn zesde termijn als premier is Netanyahu de onbetwiste leider van Israël. Hij heeft de vrijheid om te zijn wie hij werkelijk is.

Een en al glimlach. Benjamin Netanyahu de ochtend na zijn beslissende verkiezingsoverwinning. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Benjamin Netanyahu heeft dinsdag bij de verkiezingen een klinkende overwinning behaald op zijn linkse tegenstanders, maar hij heeft ook afgerekend met zijn rechtse rivalen. Naftali Bennett, Avigdor Lieberman, Gideon Sa’ar, Zeev Elkin, Zvi Hauser, Yoaz Hendel, Ayelet Shaked en alle andere rechtse politici die weigerden de lijn te volgen, zitten nu in de oppositie of thuis.

Netanyahu voert een ideologische oorlog tegen links, maar als het gaat om rechtse politici is het totale oorlogsvoering. Voor hem is een uitdaging van rechts een bedreiging voor zijn bewind en zijn bestaan. Dit ondanks het feit dat oproepen aan hem om “volledig rechts” te regeren niet politiek tegen hem gericht zijn. Het is een fout van hem en van zijn familie om de zaken zo te interpreteren. Het tegendeel is waar. Het is omdat Netanyahu zo hoog in aanzien staat dat rechts hem zijn wereldbeeld wil zien vervullen. Het bewijs hiervan is te vinden in de ideologische cohesie die momenteel in het rechtse kamp bestaat.

Itamar Ben-Gvir, Bezalel Smotrich, Miki Zohar en Yariv Levin hebben geen ambitie om Netanyahu te vervangen. Het enige wat zij willen is hun wereldbeeld en dat van hun kiezers in vervulling zien gaan:

  • Een revisie van het rechtssysteem en een verschuiving van het machtsevenwicht ten gunste van de Knesset;
  • herstel van bestuurbaarheid en persoonlijke veiligheid in heel Israël en in gebied C van Judea en Samaria;
  • en herstel van de afschrikwekkende werking van de IDF.

Deze verwachtingen komen bovenop de algemene behoeften, zoals verlaging van de kosten van levensonderhoud en een oplossing voor de huisvestingscrisis. Er moet ook een terugkeer zijn naar een constitutionele situatie waarin er één premier is, zonder een paritaire regering of een plaatsvervangende premier.

De vorige keren dat Netanyahu tot premier werd gekozen, verschool hij zich achter links, in een coalitie of via de procureur-generaal, en onttrok hij zich aan zijn plicht om rechtse maatregelen uit te voeren. De teleurstelling over Netanyahu’s gedrag heeft geleid tot kritiek van binnenuit. Nu hij een brede en veilige coalitie heeft zonder iemand om hem uit te dagen, en wetende dat het tegenkamp alleen maar mogelijkheden zoekt om hem ten val te brengen, moet Netanyahu functioneren als een volwaardig rechts leider, zonder excuses, zonder ontwijken en zonder uitwijken. En hij moet dat op verantwoorde wijze doen, zonder iemand voor de gek te houden.

Met zijn 73 jaar en zijn zesde termijn als premier is Netanyahu de onbetwiste leider van Israël. Hij heeft de vrijheid om te zijn wie hij werkelijk is. Als hij dat doet, zal zijn regering met gemak haar termijn uitzitten. Niet minder belangrijk: als hij het beleid uitvoert waarvoor zijn kiezers hebben gestemd, zal hij de indruk rechtzetten die het vorige niet-rechtse beleid dat hij heeft gevoerd, heeft achtergelaten. Zijn nalatenschap als leider van rechts zal in steen gebeiteld zijn.


Ariel Kahana is Israel Hayom’s senior diplomatiek commentator.

Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox