
De Israëlische politieke partij Religieus Zionisme bekritiseerde woensdag de regering-Biden, nadat de Amerikaanse ambassadeur in Israël Thomas Nides impliciet de voorgedragen Israëlische premier Benjamin Netanyahu had gewaarschuwd om partijleider Bezalel Smotrich niet te benoemen tot de volgende minister van Defensie.
De groep zei in een verklaring dat zij weliswaar “groot respect en waardering heeft voor onze bondgenoot, de Verenigde Staten, maar dat de regering Biden ook de Israëlische democratie moet respecteren en zich niet moet mengen in de vestiging van een gekozen regering”.
Eerder had Nides tegen Jewish Insider gezegd: “Ik ga niet speculeren over wie er in de regering komt of hoe we gaan reageren als het gebeurt, maar wat voor mij belangrijk is, zijn de ministeries waarmee we een zeer nauwe, verweven relatie hebben, met name het ministerie van Defensie.”
Smotrich heeft gevraagd om ofwel het ministerie van Financiën, waar Shas-leider Aryeh Deri ook om heeft gevraagd, ofwel het ministerie van Defensie, dat Netanyahu hem naar verluidt niet wil geven vanwege zijn gebrek aan ervaring en de bezwaren van de regering-Biden.
De kwestie heeft de coalitieonderhandelingen in een impasse gebracht, en woensdag probeerde Netanyahu de bezorgdheid over de kwestie weg te nemen door zijn aanhangers om “een beetje geduld” te vragen.
“Met Gods hulp zullen wij een rechtse regering vormen,” zei hij na een ontmoeting met Deri in Jeruzalem.
President Isaac Herzog heeft Netanyahu zondag opgedragen de volgende regering te vormen. Hij probeert momenteel een coalitie te vormen van zijn Likud (32 zetels in de wetgevende macht), de partij Religieus Zionisme (14 zetels), Shas (11 zetels) en Verenigd Torah Judaïsme (zeven zetels).
De vier facties hadden bij de verkiezingen van 1 november samen 64 zetels in de 120 leden tellende Knesset behaald.
Volgens de basiswet heeft de regering vier weken de tijd (met de mogelijkheid van een verlenging met 14 dagen) om Netanyahu de steun van ten minste 61 parlementsleden te laten winnen en zo een motie van vertrouwen in het parlement te krijgen.