“Jeruzalem had geen moskeeën in de tijd van Mohammed”

Saoedi’s hebben genoeg van de Palestijnse onverzettelijkheid en de leugenachtige beschimpingen en laster op sociale media.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Tempelberg, Palestijnen, Saoedi-Arabië
Bezoekers op de Tempelberg, ook bekend als Haram al-Sharif, in de oude stad van Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Voorstanders van de Palestijnse zaak hebben geprobeerd de positie van Jeruzalem en de Tempelberg in de islam te verheffen. Hierbij schilderden ze de soevereiniteit van Israël in deze stad af als een belediging van hun religie.

Maar een paar jaar geleden erkende de beroemde Egyptische geleerde en romanschrijver Youssef Ziedan in een reeks televisie-interviews dat Jeruzalem geen religieuze betekenis heeft voor moslims.

Tegenwoordig is het normaal om te horen dat Jeruzalem de derde heiligste stad in de islam is. In de koran wordt naar Jeruzalem verwezen als de thuisbasis van de “Al-Aqsa-moskee”.

Ziedan zei dat het allemaal onzin is: “De Al-Aqsa-moskee [in Jeruzalem] bestond toen nog niet, en de stad heette ook geen Al-Quds. Haar naam was Aelia en het had geen moskeeën.” Hij is lang niet de enige die er zo over denkt.

In feite gebruiken steeds meer Saoedi’s op sociale media een hashtag die zegt “Riyad is belangrijker dan Jeruzalem.”

Het is een opzettelijk bagatelliseren van het belang van Jeruzalem vanuit religieus en nationalistisch oogpunt. Het valt ook samen met het opwarmen van de betrekkingen van het olierijke koninkrijk met Israël.

Ondankbare Palestijnen

De Saoedi’s raken steeds meer gefrustreerd door wat zij zien als Palestijnse onverzettelijkheid en verraad.

De Palestijnse afwijzing van de Saoedische inspanningen om het Israëlisch-Arabische conflict tot een bevredigend einde te brengen, heeft velen in Riyad woedend gemaakt. Evenals de steun die de Palestijnen geven voor het nucleaire programma van Iran en de samenwerking tussen Palestijnse groepen en de Hezbollah, de Libanese vertegenwoordiger van Iran.

Net als Israël beschouwt Saoedi-Arabië Iran als een existentiële bedreiging.

Door afstand te nemen van Saoedi-Arabië zouden de Palestijnen de steun van de topmachten in de Arabische wereld kunnen verliezen. En toch zien we dat hun harten zich blijven verharden.

In een reactie op de eerder genoemde Saoedi-Arabische hashtag zijn Palestijnen op sociale media begonnen met het gebruik van een hashtag die zich vertaalt naar “Jeruzalem is belangrijker dan de [Saoedische] koning.”

Als de zaken in deze richting blijven gaan, kan er een dag komen waarop de leidende machten in de Arabische wereld nog meer tegen een Palestijnse staat zullen zijn dan Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox