
De Israëlische minister van Energie Eli Cohen kondigde zondag aan dat Israël met onmiddellijke ingang zou stoppen met het leveren van elektriciteit aan de Gazastrook.
“We zullen alle middelen die ons ter beschikking staan gebruiken om de terugkeer van alle gijzelaars te garanderen,” zei Cohen, die duidelijk maakte dat er geen verdere concessies aan Hamas zouden worden gedaan.
“Ik heb een bevel ondertekend om onmiddellijk de elektriciteit naar de Gazastrook af te sluiten. Genoeg gepraat – nu is het tijd om te handelen!” schreef Cohen op X.
De beslissing volgt op de aankondiging van de Israëlische regering afgelopen zondag dat het alle humanitaire hulp aan Gaza opschortte nadat Hamas het staakt-het-vuren had verworpen dat was voorgesteld door de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten Steve Witkoff.
Premier Benjamin Netanyahu maakte het duidelijk: “Geen enkel goed of levering zal tot nader order de Gazastrook bereiken.”
Sinds het staakt-het-vuren op 19 januari van kracht werd, zijn meer dan 25.000 vrachtwagens met voedsel, water en medicijnen in Gaza aangekomen, evenals meer dan een half miljoen tenten en 2.100 tankwagens met brandstof. De Israëlische autoriteiten gaan er echter van uit dat Hamas grote hoeveelheden hiervan heeft opgepot en over voorraden voor vier tot zes maanden beschikt.
Op woensdag verwierp het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een gezamenlijke verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (E3), die Israël opriepen om humanitaire hulp “zonder beperkingen” toe te laten.
“Er is geen tekort aan essentiële producten in de Gazastrook,” verklaarde het ministerie, eraan herinnerend dat de Amerikaanse president Joe Biden op 18 oktober 2023 al had gewaarschuwd dat humanitaire hulp zou worden stopgezet als Hamas die zou stelen of verduisteren.
“Hulp die naar Hamas gaat is geen humanitaire hulp. De vijand in staat stellen zich opnieuw te bevoorraden zodat hij zich kan hergroeperen en opnieuw kan aanvallen is geen daad van menselijkheid – het is zelfmoord en zal niet worden toegestaan,” benadrukte het ministerie.
Volgens onderzoek van Channel 12 heeft Hamas tijdens de oorlog naar schatting 500 miljoen dollar verdiend met het stelen en doorverkopen van hulpgoederen. Netanyahu had in september al aangekondigd dat hij zou voorkomen dat Hamas op lange termijn winst zou maken met gestolen hulp.
Regeringswoordvoerder David Mencer maakte het op 3 maart duidelijk: “Niet Israël, maar Hamas berokkent de bevolking in Gaza schade. Hamas steelt systematisch hulpgoederen en verkoopt die om zijn terreur te financieren. … Hamas zou humanitair kunnen zijn, maar in werkelijkheid handelt het barbaars.”
Ondertussen zal de Amerikaanse gezant Witkoff dinsdag naar Doha reizen om de gesprekken tussen Israël en Hamas vooruit te helpen. Israël bevestigde zijn deelname aan de onderhandelingen:
“Israël heeft de uitnodiging van de door de VS gesteunde bemiddelaars aanvaard en zal maandag een delegatie naar Doha sturen om de onderhandelingen vooruit te helpen ,” zei het kantoor van de premier.