
Het besluit van Israël om de invoer van hulpgoederen naar de Gazastrook voorlopig stop te zetten, heeft in Europa tot kritiek geleid. Vooral Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitten hun bezorgdheid over de maatregel en riepen Israël op om ervoor te zorgen dat de hulpgoederen de Palestijnse bevolking bereiken. Israël verwerpt deze beschuldigingen echter en benadrukt dat de humanitaire crisis in Gaza niet wordt veroorzaakt door een gebrek aan hulp, maar door de acties van Hamas.
Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken legde uit dat alleen al in de weken tussen 19 januari en 1 maart ongeveer 25.000 vrachtwagens met hulp de Gazastrook hebben bereikt. “Er zijn geen tekorten aan essentiële producten. De enige mensen die echt in nood zijn, zijn de Israëlische gijzelaars die onder onmenselijke omstandigheden worden vastgehouden in tunnels van Hamas.”
Hulpgoederen als bron van inkomsten voor Hamas
Israël beschuldigt Hamas ervan de hulpgoederen te misbruiken voor eigen doeleinden in plaats van ze door te geven aan de burgerbevolking. “De terroristische organisatie eigent zich de hulp systematisch toe om haar infrastructuur opnieuw op te bouwen en haar strijders te bevoorraden. De hulpkonvooien zijn een belangrijke bron van inkomsten geworden voor Hamas,” zei een vertegenwoordiger van de Israëlische regering.
Volgens berichten in de Israëlische media heeft Hamas enorme winsten gemaakt met de handel in gestolen hulp tijdens de huidige oorlog – volgens schattingen gaat het om een half miljard dollar.
Internationale bezorgdheid en duidelijk standpunt van Israël
De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bekritiseerden de stopzetting van de leveringen en riepen Israël op om te voldoen aan zijn “verplichting onder internationaal recht” om de bevolking te bevoorraden. Maar Israël verzet zich hiertegen: In januari had het al ingestemd met een voorstel van de VS om een staakt-het-vuren af te kondigen tijdens de ramadan en Pesach – op voorwaarde dat Hamas meer gijzelaars zou vrijlaten. Aangezien deze voorwaarde werd afgewezen, ziet Israël geen basis voor verdere concessies.
Premier Benjamin Netanyahu had vorig jaar al aangekondigd dat Israël ervoor zou zorgen dat Hamas internationale hulp niet langer voor eigen doeleinden zou kunnen misbruiken. Ook de voormalige Amerikaanse president Joe Biden had gewaarschuwd dat misbruik van humanitaire hulp door Hamas zou kunnen leiden tot het schrappen van internationale steunmaatregelen.
“Als humanitaire hulp rechtstreeks in handen komt van een terroristische organisatie, dan is het geen hulp meer. Dan wordt het een wapen,” zei het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Een regeringswoordvoerder voegde daaraan toe: “Hamas zou voor de bevolking kunnen zorgen – in plaats daarvan gebruikt het elke gelegenheid om zijn eigen terreurregime te versterken.”