IDF toont video’s van de familie Bibas kort na hun ontvoering op 7 oktober

“Het is afschuwelijk om te zien hoe deze jonge moeder haar baby’s vasthoudt, omringd door een groep gewapende terroristen.”

Door Charles Bybelezer | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook

De Israëlische legerwoordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari heeft maandag video’s vrijgegeven van Shiri, Ariel en Kfir Bibas die zijn genomen in Khan Yunis in de Gazastrook, kort nadat ze waren ontvoerd uit hun huis in Kibboets Nir Oz tijdens het bloedbad van Hamas op 7 oktober.

“Het beeld van deze jonge moeder die haar baby’s vasthoudt, omringd door een groep gewapende terroristen, is afschuwelijk. Maar het is ook een oproep tot actie: We moeten de gijzelaars naar huis brengen,” zei Hagari.

“We zijn erg bezorgd over de toestand en veiligheid van Shiri en de kinderen en doen er alles aan om meer informatie te krijgen over hun lot,” voegde hij eraan toe.

Hagari zei dat de video’s zijn genomen in een terroristische buitenpost van de Mujahideen Brigades.

“Degenen die het lef hebben om onze noodzaak om in Gaza te opereren in twijfel te trekken, maar niet het fatsoen hebben – het basisfatsoen en de menselijkheid – om de gijzelaars vrij te laten, zouden eerst en vooral moeten kijken naar deze doodsbange moeder, Shiri, die haar baby’s vasthoudt. Totdat Hamas onze gijzelaars vrijlaat, zullen we geen middel onbeproefd laten,” voegde Hagari eraan toe.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf maandag een videoverklaring vrij waarin hij zei: “De video van de familie Bibas in Gaza is hartverscheurend en herinnert ons eraan met wie we te maken hebben.”

“We zullen deze ontvoerders van baby’s en moeders voor het gerecht brengen. Ze zullen er niet mee wegkomen,” voegde hij eraan toe.

In november kondigde de “militaire” vleugel van Hamas de dood aan van de toen 10 maanden oude Kfir, zijn broertje Ariel, 4, en zijn moeder, Shiri, 32. In een reactie daarop kondigde de IDF alleen maar de dood aan van de baby.

In reactie daarop liet de IDF alleen weten dat het “de juistheid van de informatie aan het controleren was”.

Kort daarna bracht Hamas een propagandavideo uit met de vader Yarden Bibas, 34, die ook op 7 oktober werd ontvoerd en zich nog steeds in de Gazastrook bevindt, die de moord op zijn familie lijkt te bevestigen.

De IDF veroordeelde de propagandavideo als “psychologische terreur”.

Kfir Bibas van 10 maanden oud op deze foto.

Netanyahu riep zondag de internationale gemeenschap op om de druk op Qatar op te voeren om de vrijlating van de resterende 134 gijzelaars in de Gazastrook te bewerkstelligen.

“Qatar kan druk uitoefenen op Hamas zoals niemand anders dat kan. Ze bieden onderdak aan Hamas-leiders. Hamas is financieel van hen afhankelijk,” zei Netanyahu in een toespraak tot vertegenwoordigers van de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaanse Joodse organisaties, die een bezoek brachten aan Jeruzalem.

De opmerkingen komen op een moment dat weken van door de VS gesteunde onderhandelingen over gijzelaars via Qatarese en Egyptische bemiddelaars zijn vastgelopen door de eisen van Hamas. Er wordt aangenomen dat ongeveer 100 van de gevangenen nog in leven zijn.

Qatar, dat een belangrijke militaire basis van de VS onderhoudt, biedt onderdak aan Hamas-leiders in luxueuze ballingschap en financiert de terreurgroep in de Gazastrook al lange tijd met Israëlische goedkeuring.

“De vrijlating van de gijzelaars kan worden bereikt door krachtige militaire actie en harde onderhandelingen – zeer harde onderhandelingen. Bij deze harde opstelling hoort ook het uitoefenen van druk,” benadrukte Netanyahu zondag. “En de druk moet niet alleen worden uitgeoefend op Hamas zelf, maar ook op degenen die druk kunnen uitoefenen op Hamas, te beginnen met Qatar.”

Als de resterende gijzelaars niet worden vrijgelaten voor de Ramadan, die begint op de avond van 10 maart, zal de IDF-campagne tegen de terreurgroep doorgaan, ook in de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook, beloofde de minister zonder portefeuille, Benny Gantz, die lid is van het oorlogskabinet, zondag.

“Laat ik duidelijk zijn: we opereren niet in Gaza uit wraak voor 7 oktober, maar uit een duidelijke overtuiging om onze toekomst veilig te stellen – de toekomst van Israëls volgende generaties. We zullen ten koste van alles blijven vechten totdat we onze doelen hebben bereikt,” benadrukte hij.

Twee Israëlische gijzelaars, Fernando Simon Marman, 60, en Louis Har, 70, werden op 11 februari bevrijd tijdens een gedurfde militaire operatie in Rafah.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox