Gantz: ‘IDF valt Rafah binnen als gijzelaars niet voor Ramadan vrij zijn’

“Ze kunnen zich overgeven en de gijzelaars vrijlaten. Zo kunnen de burgers van Gaza de heilige maand Ramadan vieren,” zei het oorlogskabinetslid.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, spreekt op de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaans-Joodse organisaties in Jeruzalem, 18 februari 2024. Foto: Yonatan Sindel/Flash90.

Als de resterende gijzelaars die door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden niet vóór de Ramadan, die over ongeveer drie weken begint, worden vrijgelaten, zal de campagne van de Israëlische Strijdkrachten tegen de terreurgroep doorgaan, ook in Rafah, zei oorlogskabinetslid Benny Gantz zondag.

“Ik zeg dit heel duidelijk: Hamas heeft een keuze. Het kan zich overgeven, de gijzelaars vrijlaten en op die manier kunnen de burgers van de Gazastrook de heilige maand Ramadan vieren,” zei Gantz op de conferentie van de voorzitters van de belangrijkste Amerikaanse Joodse organisaties op hun jaarlijkse bijeenkomst in Jeruzalem.

Een Israëlische overwinning op Hamas zou uit vier elementen bestaan, legde de voormalige stafchef van de IDF uit aan de aanwezigen: een militaire overwinning, de terugkeer van de gijzelaars, de vervanging van de terreurheersers in de Gazastrook door een diplomatieke oplossing en het herstel van de nationale weerbaarheid van de Joodse staat.

“Laat ik duidelijk zijn: we opereren niet in Gaza uit wraak voor 7 oktober, maar uit een duidelijke overtuiging om onze toekomst veilig te stellen – de toekomst van Israëls volgende generaties. We zullen blijven vechten, ongeacht het scenario, totdat we onze doelen hebben bereikt,” benadrukte Gantz.

  • Voor iedereen die denkt dat dit over de “extreme Netanyahu-regering”
    Dit zegt de persoon die op 7 oktober het hoofd van de oppositie was, Benny Gantz: “Er komt geen staakt-het-vuren, zelfs niet voor een dag, totdat onze ontvoerde mensen zijn teruggebracht.” pic.twitter.com/3ywIfV6zb2 – Eli Steinberg (@HaMeturgeman) 16 februari 2024

Er worden nog steeds 134 gijzelaars vastgehouden door Hamas, van wie van 32 de dood is bevestigd. Hamas-terroristen vermoordden ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, en verwondden duizenden anderen tijdens de ravage van de terreurgroep in de noordwestelijke Negev op 7 oktober.

Twee Israëlische gijzelaars, Fernando Simon Marman, 60, en Louis Har, 70, werden bevrijd tijdens een gedurfde militaire operatie in Rafah op 11 februari.

Op zaterdagavond herhaalde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat iedereen die Jeruzalem oproept om af te zien van een operatie in Rafah, de Joodse staat vraagt om de oorlog te verliezen.

Netanyahu’s opmerkingen kwamen nadat de Amerikaanse president Joe Biden op vrijdag opriep tot een staakt-het-vuren om de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook te bewerkstelligen, waarbij hij beweerde dat er een akkoord bereikt moet worden voordat Israël Rafah binnenvalt.

Een mogelijke grootschalige inval van de IDF in Rafah zou worden gecoördineerd en de evacuatie van burgers vergemakkelijken in samenspraak met onze Amerikaanse en Egyptische partners om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken,” beloofde Gantz op zondag.

Gantz verwierp ook berichten dat de VS druk uitoefenden op de Israëlische regering om in te stemmen met de eenzijdige oprichting van een Palestijnse staat, en benadrukte dat “na 7 oktober de weg naar regionale stabiliteit en vrede niet loopt via eenzijdige actie”.

Eerder op zondag had het Israëlische kabinet een verklaring aangenomen waarin dergelijke stappen werden afgewezen. Volgens Ynet kwam Netanyahu de tekst overeen met Gantz en zijn collega van de Nationale Eenheidspartij, Gideon Sa’ar.

Vrede zal komen “door het creëren van langetermijnprocessen die een regionale architectuur ten opzichte van de Iraanse as van terreur consolideren,” zei Gantz.

“De dag waarop de schoolboeken in Gaza en Judea en Samaria eruit zullen zien als die van onze vrienden in de Emiraten, zal de dag zijn waarop we weten dat we een betere toekomst hebben in het Midden-Oosten,” zei hij.

Aan het noordelijke front met Libanon zal het Israëlische leger zijn doelen bereiken en de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah “uit onze steden verdrijven”, vervolgde Gantz.

Volgens Gantz gaat de overwinning op Hamas en Hezbollah “hand in hand met onze wil om de cirkel van vrede te verbreden en een verenigde regionale as te vormen” om de genocidale nucleaire ambities van Teheran te bestrijden en tegelijkertijd de betrekkingen met Saoedi-Arabië te normaliseren.

Kernwapen

Teheran is niet erg open geweest tegenover het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) over zijn nucleaire programma, zei de VN-waakhond vorige week, in reactie op opmerkingen van het voormalige hoofd van het Iraanse Atoomagentschap, Ali Akbar Salehi, dat de Islamitische Republiek alle stukken voor een kernwapen “in handen” heeft.

“Een lichtpunt in deze uren van duisternis is de Israëlisch-Amerikaanse alliantie, die sterker is gebleken dan ooit,” zei Gantz zondag in Jeruzalem.

“Onze alliantie is al drie keer op de proef gesteld – in 1948, 1973 en 2023. We zullen nooit de vriendschap van president Biden vergeten in de dagen na 7 oktober, de militaire steun, de diplomatieke hulp en zijn duidelijke boodschap aan onze vijanden,” legde hij uit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox