Twee gegijzelden in Rafah bevrijd

Fernando Simon Marman, 60, en Louis Har, 70, beiden van Kibboets Nir Yitzhak, zouden in goede conditie zijn.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: IDF, Gazastrook
De bevrijde Israëlische gijzelaars Fernando Simon Marman, 60, links, en Louis Har, 70, van Kibboets Nir Yitzhak. Foto: X via Jewish News Syndicat.NS.

De Israëlische Strijdkrachten in de Gazastrook hebben maandagavond in Rafah de gijzelaars Fernando Simon Marman (60) en Norberto Louis Har (70), beiden uit de kibboets Nir Yitzhak, bevrijd.

De reddingsoperatie van de twee Israëlisch-Argentijnse burgers werd uitgevoerd in samenwerking tussen de Israëlische strijdkrachten, de Israëlische veiligheidsdienst en de Israëlische politie. De twee mannen werden samen met 251 andere Israëli’s en buitenlanders ontvoerd tijdens de Hamas-invasie in de noordwestelijke Negev op 7 oktober.


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwelkomde hun vrijlating in een verklaring op maandag. “Ik feliciteer onze dappere strijders voor hun moedige acties die tot hun bevrijding hebben geleid. Alleen de voortzetting van de militaire druk tot aan de volledige overwinning zal leiden tot de vrijlating van al onze ontvoerden,” zei de premier. “We zullen geen enkele kans voorbij laten gaan om hen thuis te brengen”.

De Argentijnse president Javier Milei, die onlangs Israël bezocht, verwelkomde de reddingsoperatie op X, voorheen Twitter.

 

“Het kabinet van de president bedankt de Israëlische defensiemacht, de [ISA] en de Israëlische politie voor de succesvolle redding van de Argentijnen Fernando Simon Marman en Louis Har”.

“Tijdens zijn bezoek aan Israël herhaalde president Javier Milei aan president Isaac Herzog en premier Benjamin Netanyahu de eis voor de vrijlating van alle Argentijnse gijzelaars en handhaaft hij zijn veroordeling van het Hamas-terrorisme,” vervolgde de tweet.

In een persconferentie op maandagochtend zei IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari: “De IDF en de ISA hebben lang aan deze operatie gewerkt. De omstandigheden waren tot nu toe niet rijp om het uit te voeren.”

Reddingsoperatie complex

De reddingsoperatie, die om 1.00 uur begon, was “complex”, gebaseerd op “zeer gevoelige” informatie en werd onder vuur uitgevoerd in het hart van de stad Rafah, zei Hagari.

De operationele eenheid van de ISA leidde de operatie, die werd uitgevoerd door de ISA en de antiterreureenheid Yamam van de Israëlische politie.

De IDF zei dat het verschillende luchtaanvallen had uitgevoerd in Rafah om de aandacht af te leiden van de reddingsoperatie. De reddingseenheid ging om 1.49 uur het gebouw binnen.

De troepen daalden af van het dak en gebruikten een explosief om een deur op de tweede verdieping open te breken, de Hamasbewakers uit te schakelen en de gijzelaars te nemen. Andere Hamas-schutters vuurden vanuit nabijgelegen gebouwen, maar raakten in een urenlang gevecht verwikkeld met Israëlische troepen die in de straat waren gestationeerd.

“Vanaf het moment dat ze inbraken en de flat binnendrongen, beschermden de Yamam-troepen Louis en Fernando met hun lichamen en voerden ze een gedurfd gevecht en een felle vuurwisseling met veel terroristen op verschillende plaatsen tegelijk,” zei Hagari.

“De troepen trokken Louis en Fernando uit de flat en redden hen onder vuur tot ze de veilige zone bereikten,” vervolgde Hagari.

“Het was een zeer gespannen en ontroerende nacht. Zo’n operatie was alleen mogelijk dankzij de grote opoffering van de soldaten van de strijdkrachten en de reservisten die gedood en gewond werden tijdens de gevechten. Zonder hun opoffering hadden we dit moment niet bereikt,” voegde hij eraan toe.

Een Blackhawk-helikopter bracht de gijzelaars naar het Sheba Tel Hashomer ziekenhuis in Ramat Gan om hen te herenigen met hun families en een medisch onderzoek te ondergaan.

Twee soldaten die gewond raakten tijdens de reddingsactie werden in het ziekenhuis opgenomen.

“Ik ben erg blij te kunnen aankondigen dat vanavond twee vrijgelaten gijzelaars hier in het Sheba Medisch Centrum, het grootste ziekenhuis van Israël, zijn geland,” zei professor Arnon Afek, directeur van Sheba.

“Ze werden opgenomen op onze spoedafdeling en de eerste onderzoeken werden uitgevoerd door ons personeel. Ze zijn in een stabiele toestand en worden verzorgd,” voegde Afek eraan toe.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant zei over de redding: “Samen met de premier en de topcommandanten heb ik de operatie vanuit de oorlogskamer gevolgd. Ik spreek mijn volledige waardering uit voor de IDF, de ISA en de Nationale Terrorismebestrijdingseenheid.”  Hij voegde eraan toe dat “we onze belofte om de ontvoerden terug te brengen zullen blijven nakomen, ongeacht de middelen.”

Boodschap

Er worden nog steeds 134 gijzelaars vastgehouden door Hamas, van wie van 32 de dood is bevestigd en van 20 de dood wordt gevreesd. Bij de aanval op het zuiden van Israël op 7 oktober doodden Hamas-terroristen 1.200 voornamelijk burgers en verwondden duizenden anderen.

“Als jullie me nu kunnen horen, we zijn vastbesloten om jullie naar huis te brengen, en we zullen geen enkele gelegenheid voorbij laten gaan om jullie naar huis te brengen,” zei IDF woordvoerder Hagari in een boodschap aan de overgebleven gevangenen.

De Israëlische president Isaac Herzog verwelkomde de terugkeer van de gijzelaars en beriep zich op de middeleeuwse Joodse geleerde Maimonides, die zei: “Er is geen grotere mitswa dan de vrijlating van gevangenen”.

“Ik groet iedereen die Fernando en Luis naar huis heeft gebracht in een moedige reddingsoperatie. We zullen er alles aan blijven doen om alle gijzelaars naar huis terug te brengen,” zei hij.

Oppositieleider Yair Lapid vierde de redding ook in een X-filmpje en voegde eraan toe dat “de missie om de ontvoerde mensen terug te brengen een nationale missie is en dat we op alle gebieden moeten blijven handelen totdat iedereen weer thuis is. Een ochtend met een beetje licht, te midden van pijn en moeilijkheden”.

Het was de tweede succesvolle reddingsoperatie van gijzelaars sinds het begin van de oorlog. Eind oktober redden Israëlische troepen de gevangene Ori Megidish in Gaza.

Ontvoerd

Marman en Har waren ontvoerd samen met drie andere familieleden van Nir Yitzhak, die werden teruggegeven aan Israël als onderdeel van de gijzelingsdeal eind november, waarbij 105 gevangenen werden vrijgelaten. De drie die op de 53e dag van de oorlog werden vrijgelaten waren Clara Marman, 63 jaar, Har’s partner en Marman’s zus, haar zus Gabriela Leimberg, 59 jaar, en Gabriela’s dochter Mia, 17 jaar.

Ze werden vastgehouden in tunnels en daarna in een flat. Marman en Har vertelden Sheba dat ze werden vastgehouden in een familiehuis in Rafah, de meest zuidelijke stad in de Gazastrook aan de Egyptische grens, waar de IDF van plan is binnen te gaan om de ontbinding van de overgebleven Hamasbataljons af te ronden.

De vijf waren de enigen die van Nir Yitzhak waren meegenomen.

Har’s schoonzoon Idan Bjarno bezocht hem in het Sheba Medisch Centrum en beschreef de ontmoeting aan Ynet.

“Ik ontmoette hem, hij lag in bed. Hij probeerde recht te zitten toen we aankwamen, we zagen dat het moeilijk voor hem was en hij was erg overstuur. We konden hem allemaal één voor één omhelzen. Hij maakte zich zorgen over onze veiligheid. Van wat we hoorden, was er geen media in het huis waar ze verbleven – geen radio of tv, af en toe Al-Jazeera. Er was ook niet veel te eten. Ze waren afgevallen, heel bleek, ongeschoren en onverzorgd.”

Instructies

Aan het begin van de avond arresteerde de IDF volgens het Israëlische leger ongeveer 20 Hamas-terroristen in het Al-Amal ziekenhuiscomplex in Khan Yunis. De IDF en de Coördinatie van Regeringsactiviteiten in de Gebieden leverden 20 zuurstofflessen aan het ziekenhuis.

Ongeveer 20 Hamas-terroristen werden ook gevonden en vastgehouden in hetzelfde complex door IDF-troepen. Meer dan 20 zuurstofflessen werden aan dit ziekenhuis geleverd in samenwerking met @cogatonline.

“Alvorens in het ziekenhuis te opereren, werden IDF-soldaten geïnstrueerd om zich aan de internationale wetgeving te houden en patiënten, burgers en medische apparatuur te beschermen,” zei het Israëlische leger. “De operatie werd ook vooraf gecoördineerd met het ziekenhuis zelf. Hamas blijft zich verschansen in burgergebieden. Dit geldt ook voor ziekenhuizen, waar de burgerbevolking van de Gazastrook levensreddende hulp zou moeten ontvangen.”

Rafah

Op zondag vertelde de Amerikaanse president Joe Biden de Israëlische premier Netanyahu dat hij van mening was “dat een militaire operatie in Rafah niet mag doorgaan zonder een geloofwaardig en uitvoerbaar plan om de veiligheid en steun te garanderen van de meer dan een miljoen mensen die daar hun toevlucht zoeken,” volgens een verslag van het Witte Huis over het gesprek tussen de twee leiders.

Op vrijdag verklaarde Netanyahu: “Het is onmogelijk om het oorlogsdoel – het elimineren van Hamas – te bereiken door vier Hamasbataljons in Rafah te laten. Integendeel, het is duidelijk dat de intense activiteit in Rafah de evacuatie van burgers uit de gevechtszones vereist.”

Op donderdag vertelde John Kirby, coördinator voor strategische communicatie bij de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, die onlangs werd gepromoveerd tot assistent van de president, aan een verslaggever dat de Verenigde Staten “geen enkel plan hebben gezien dat ons ervan zou overtuigen dat ze [Israël] een grote operatie gaan uitvoeren in Rafah of op het punt staan dat te doen”.

“Meer dan een miljoen Palestijnen zijn gehuisvest in en rond Rafah. Ze kregen te horen dat ze daarheen moesten gaan. Er zijn daar veel ontheemden, en het Israëlische leger heeft een speciale verplichting, wanneer het daar of elders operaties uitvoert, om ervoor te zorgen dat het rekening houdt met de bescherming van onschuldige burgers, vooral die burgers die door operaties verder naar het noorden – in Khan Yunis en Noord-Gaza – naar Zuid-Gaza zijn geduwd,” zei Kirby.

Hij voegde eraan toe: “Zonder een volledige overweging van de bescherming van burgers op deze schaal in Gaza, zouden de militaire operaties in dit stadium een ramp zijn voor die mensen, en dat is niet iets wat wij zouden steunen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox