Biden bekritiseerd voor oproep tot Palestijnse staat

Joodse Amerikanen bekritiseren het Witte Huis voor het nastreven van de mislukte tweestatenoplossing midden in een oorlog.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Staten, tweestatenoplossing, Palestijnse Autoriteit
De toenmalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden ontmoet de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in 2016. Foto: Flash90

Israëli’s zijn niet blij met de Amerikaanse president Joe Biden en zijn overdreven inzet voor een tweestatenoplossing en Palestijnse soevereiniteit te midden van een oorlog tegen Hamas die het resultaat is van een mislukt land-voor-vrede proces.

Opiniepeilingen tonen aan dat een duidelijke meerderheid van de Israëli’s niet langer vertrouwen heeft in de Palestijnen en het eens is met premier Benjamin Netanyahu dat het een enorme vergissing zou zijn om de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat op dit moment toe te staan.

Deze mening werd dinsdag ook herhaald door de Republikeins-Joodse Coalitie (RJC).

“We zijn zeer verontrust door de toenemende druk van de regering Biden op Israël om zich te verbinden aan de oprichting van een Palestijnse staat,” aldus een verklaring van nationale voorzitter van de RJC, senator Norm Coleman en bestuursvoorzitter Matt Brooks.

Ze wezen erop dat Bidens hernieuwde aandringen op een Palestijnse staat laat zien dat hij geen lering heeft getrokken uit de huidige Gaza-oorlog, de gebeurtenissen die deze hebben veroorzaakt of het feit dat zelfs “gematigde” Palestijnse leiders de gruweldaden van Hamas niet hebben veroordeeld.

“Israël heeft keer op keer bewezen dat het bereid is om vrede te sluiten. De Palestijnen, inclusief de Palestijnse Autoriteit, hebben herhaaldelijk pogingen om vrede te sluiten afgewezen,” aldus de verklaring. “De diplomatieke inspanningen van de regering Biden zullen mislukken als ze gebaseerd zijn op een ontkenning van deze geschiedenis en een weigering om de catastrofale mislukkingen van het huidige Palestijnse leiderschap te erkennen.”

Zelfs als de Palestijnse Autoriteit onder Mahmoud Abbas zich niet vijandig zou opstellen tegenover Israël, zou dit het verkeerde moment zijn om Israël in de richting van een Palestijnse staat te duwen, benadrukte het RJC:

“Israëli’s uit het hele politieke spectrum zijn verenigd achter het doel om Hamas uit te schakelen als een bedreiging voor Israël en de terugkeer van alle gijzelaars te garanderen. Totdat deze doelen zijn bereikt, is het onder druk zetten van de Joodse staat om onomkeerbare en potentieel gevaarlijke diplomatieke verbintenissen op lange termijn aan te gaan een ernstige vergissing en doet het geen recht aan Amerika’s trotse geschiedenis van steun aan Israël tegen zijn dodelijke vijanden.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox