Zes maanden na het begin van de oorlog kan Gaza een secundair strijdtoneel worden

Het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst van de IDF, Amos Yadlin: “Het probleem is niet Gaza. Het probleem is Iran.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Iran, Gazastrook
Een Israëlische tank opereert in de Gazastrook. Foto: IDF

De oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza en het bijbehorende conflict van gemiddelde intensiteit met Hezbollah dreigt te veranderen in een regionale oorlog waarbij Hezbollah en zijn Iraanse sponsor betrokken zijn, volgens een voormalig hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst.

“Ik denk dat iedereen zich inmiddels wel realiseert dat Gaza niet het probleem is. Het probleem is Iran. Iran zit achter dit alles,” zei de gepensioneerde generaal-majoor Amos Yadlin vorige week.

“Iran profiteert van het feit dat Israël is afgeleid in Gaza. Het grootste deel van de wereld negeert het feit dat Iran nog steeds op weg is naar een kernwapen,” zei Yadlin, die ook een voormalig plaatsvervangend commandant van de Israëlische luchtmacht is en momenteel voorzitter en oprichter van MIND Israël, een non-profit consultancy team.

Tijdens een evenement georganiseerd door Media Central, een in Jeruzalem gevestigd media-verbindingscentrum, op 4 april, zei Yadlin dat Israël zich momenteel op een kritiek punt bevindt.

“Ik wil naar het strategische niveau gaan en het hebben over het feit dat we vandaag, misschien morgen, misschien volgende week, twee verschillende richtingen op kunnen gaan in deze oorlog,” zei hij.

Een van deze scenario’s is de escalatie van het conflict in een regionale oorlog “vanwege Iran, vanwege Hezbollah,” vervolgde hij. “Het zal verschuiven van Gaza naar het noorden, van een beperkte oorlog in Gaza naar een regionale oorlog.”

Als alternatief kan het conflict “evolueren naar een proces dat de oorlog deëscaleert en sommige problemen oplost. En we staan echt voor beslissende dagen,” zei Yadlin.

“Iran dreigt Israël aan te vallen. Iedereen in zijn leiderschap heeft wraak gezworen” voor de moord op brigadegeneraal Mohammad Zahedi, een hoge commandant van de Quds Force van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde die verantwoordelijk is voor Syrië en Libanon, op 1 april bij een aanval op een gebouw naast de Iraanse ambassade in Damascus.

“De vermeende [Israëlische] aanval in Damascus – Israël heeft er nooit de verantwoordelijkheid voor opgeëist, maar de Iraniërs houden Israël verantwoordelijk voor de moord op [Mohammad Reza] Zahevi,” zei Yadlin.

“Hij was de topgeneraal van de Quds Force in Syrië en Libanon. Twintig jaar lang bouwde hij Hezbollah en andere strijdkrachten die Iran dienden in Libanon en Syrië. Hij was lid van de shura [raad, het centrale besluitvormingsorgaan van de terreurgroep] van Hezbollah. En hij en sommige van zijn afgevaardigden en sommige van zijn officieren werden aangevallen in Damascus, niet in de Iraanse ambassade, niet in het Iraanse consulaat, maar in gebieden die toebehoren aan Iran in Damascus,” vervolgde hij.

Na het bloedbad van Hamas op 7 oktober en sinds Hezbollah het noorden van Israël beschoot, heeft Israël “de handschoenen uitgetrokken” tegen de Libanese terreurgroep. Terwijl Israël al jaren vecht tegen Iraanse pogingen om wapens te leveren aan Hezbollah en zich te verschansen in Syrië, was het voorzichtig om Iraniërs niet aan te vallen vóór 7 oktober, zei Yadlin. Echter, “toen Iran zijn proxies uit Libanon, Syrië, Jemen en Irak tegen Israël inzette, veranderde Israël zijn beleid,” voegde hij eraan toe. “En in dit geval lijkt dit een grote klap tegen Iran te zijn. Dus de Iraniërs denken na over vergelding of het afschrikken van Israël.”

Hoewel hij erop wees dat Iran in het verleden Israëlische ambassades in Buenos Aires, New Delhi en Azerbeidzjan heeft aangevallen, schatte hij de kans op zo’n vergeldingsactie door Iran laag in.

“Als je naar de Iraanse muziek luistert, zijn ze op zoek naar een indrukwekkendere aanval,” zei hij. “En bovendien kost het tijd om ambassades over de hele wereld aan te pakken,” zei hij. Tot overmaat van ramp zouden ze met zo’n aanval de soevereiniteit van een derde land schenden. Dus de kans dat Iran deze stap zet is niet erg groot,” zei hij.

Iran zou kunnen terugslaan via Hezbollah, maar dit scenario is ook onwaarschijnlijk, zei hij.

De Libanese terreurgroep is “erg voorzichtig geweest om geen volledige oorlog te ontketenen” in de afgelopen zes maanden, zei hij. “Dat kan deels te maken hebben met het feit dat de Iraniërs geen volledige oorlog willen. Maar als Iran Hezbollah zou vragen om een stap verder te gaan, zouden ze waarschijnlijk antwoorden: ‘Waarom Libanon vernietigen? Het [de aanval op Zahedi op 1 april] werd uitgevoerd. Wat er gebeurde, gebeurde in Damascus, op Iraans grondgebied. Misschien moeten jullie [Iran] achter Israël aangaan.”

Yadlin oordeelde daarom dat het meest waarschijnlijke scenario een directe Iraanse aanval op Israël is, die het risico van escalatie met zich meebrengt. Verwijzend naar de Iraanse aanvallen met ballistische raketten op Pakistan en de Islamitische Staat in de afgelopen maanden, zei hij: “Als ze Pakistan kunnen aanvallen met ballistische raketten, waarom Israël dan niet? Maar niet alleen ballistische raketten. In het geval van Saoedi-Arabië gebruiken ze kruisraketten en drones, dezelfde drones die vorig jaar Oekraïne aanvielen.”

Yadlin benadrukte echter dat Israël een ultramodern luchtverdedigingssysteem heeft dat zich de afgelopen zes maanden al heeft bewezen.

“Raak niet in paniek, ren niet naar de schuilkelders. Israël heeft een zeer, zeer goed lucht- en raketafweersysteem. Het was een van de systemen die de afgelopen zes maanden extreem goed heeft gewerkt. Israël wordt elke dag aangevallen, vanuit Libanon, vanuit Gaza, vanuit Irak, vanuit Syrië, vanuit Jemen. En het is niet luchtdicht, maar het heeft 95, 96, 97 procent [onderscheppingspercentages],” zei hij.

Over het tweede scenario zei Yadlin: “Als het Noorden niet ontploft,” betekent dat de-escalatie. “En dit heeft alles te maken met de gijzelingsovereenkomst,” voegde hij eraan toe.

“Op dit moment,” zei hij, zijn de onderhandelingen gaande. “We wachten op de reactie van Hamas op nieuwe Israëlische of Egyptische, Qatarese en Amerikaanse aanbiedingen. Als er een gijzelingsovereenkomst is, dan hebben we ten minste zes weken staakt-het-vuren in het zuiden, dan staakt-het-vuren in het noorden, dan misschien [implementatie van VN-Veiligheidsraad] 1701, verwijdering van Hezbollah van de grens, een nieuwe 1701 bemiddeld door [VS] president [Joe] Biden,” zei hij. Dit scenario zou gevolgd kunnen worden door een normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië, vervolgde hij.

Zes maanden na de oorlog moet Israël overwegen of zijn oorlogsdoelen moeten worden geactualiseerd, terwijl het doel om ervoor te zorgen dat Hamas nooit meer een aanval kan uitvoeren vanuit Gaza moet worden gehandhaafd, zei hij.

Hezbollah is verslagen in het noorden, maar niet genoeg. En de mensen zullen niet terugkeren zonder garanties van diplomatieke of militaire zijde dat Nasrallah niet kan herhalen wat Sinwar deed in het zuiden.”

Over Hamas in Gaza zei hij: “We moeten de waarheid vertellen. Je kunt hun harten en geesten niet veranderen. Je kunt hun opvattingen niet veranderen. De mensen van Gaza steunen hen, maar Hamas zal veel zwakker zijn [na de oorlog]. En wie gaat Hamas controleren?”

Gepensioneerd brigadegeneraal Ram Yavne, voormalig hoofd van de afdeling Strategie in de afdeling Planning van de Generale Staf van de IDF en voormalig hoge inlichtingenofficier in het Noordelijk Commando van de IDF, zei dat Hamas na zes maanden oorlog niet langer de Gazastrook controleert en dat haar militaire capaciteiten ernstig zijn beschadigd.

“Hamas is niet langer de heerser. Het is de heerser op bepaalde punten… waar de IDF niet opereerde. Maar in alle andere gebieden is Hamas dramatisch verzwakt en regeert niet langer,” zei hij.

Yavne, nu een senior adviseur bij MIND Israël, zei dat Israël een deel van zijn afschrikking heeft hersteld door de vastberadenheid en capaciteiten die het heeft getoond in de strijd tegen Hamas. Op deze manier heeft Israël bewezen dat het in staat is om massale terreurlegers in stedelijke gebieden te ontmantelen.

Dit zou “enkele implicaties kunnen hebben als we het hebben over afschrikking in deze regio. Maar we moeten afwachten wat er verder gebeurt,” voegde hij eraan toe.

“Een ander succes, dat natuurlijk relatief is, is de vrijlating van enkele gijzelaars. Tot nu toe staan we echter voor een grote uitdaging wat betreft de anderen,” voegde hij eraan toe.

Alle leden van het Hamasleiderschap, met inbegrip van Sinwar, beseffen dat Hamas “hard geraakt is”, zei Yavne, “maar ze hebben op zijn minst nog enkele troeven. De eerste troef die ze hebben, zijn natuurlijk de gijzelaars zelf, die hen [Hamas] in staat stellen om verschillende dingen te eisen,” waaronder een Israëlisch staakt-het-vuren en terugtrekking uit Gaza,” zei hij.

Hamas heeft nog steeds een aantal militaire capaciteiten in Gaza en probeert die natuurlijk uit te breiden naar andere gebieden zoals de Westelijke Jordaanoever,” voegde hij eraan toe. Opiniepeilingen tonen aan dat Hamas relatief brede steun geniet onder de Palestijnen, ondanks de ravage die het heeft aangericht in Gaza, merkte hij op.

Yavne schetste vier scenario’s voor de toekomst van Gaza: Israëlische militaire controle, chaos, de terugkeer van een verzwakt Hamas en de vestiging van een nieuw regime, dat volgens hem de Palestijnse Autoriteit zou zijn.

Met betrekking tot Rafah zei Yavne dat de toekomstige operatie van Israël in het laatste bolwerk van Hamas gericht zou zijn op het ontmantelen van de vier bataljons van Hamas in het gebied en het stoppen van de wapensmokkel vanuit Egypte naar Gaza.

Als dit “niet lukt”, waarschuwde hij, “is de kans groot dat Hamas er alles aan zal doen om zijn macht te herstellen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox